Mit kell mondani, ha valaki csendes kezelést nyújt Önnek

Avatar admin | 2021.04.30. 9 Views 0 Likes 0 Ratings

9 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció: Mit kell mondani, ha valaki csendes kezelést nyújt Önnek

Fénykép: Dean Drobot (Shutterstock)

Néhány dolog elidegenítőbb annál, mint ha olyan kapcsolatban állunk valakivel, aki nem szól hozzád. Az állandó kőfalazás őrülten érezheti magát; amikor valaki csendes bánásmódot nyújt Önnek, elméje könnyen ámulhat, eszeveszett gondolatokkal versenyezhet arról, hogy mit tett rosszul.

Ha rossz szándékkal történik, akkor a csendes kezelés valóban visszaélésszerű viselkedési taktika, amelyet gyakran arra használnak, hogy valaki rosszul érezze magát, vagy megváltoztassa viselkedését a bántalmazó érdekében. Szerencsére azonban meg lehet törni a csendet. Vannak módok az ilyen passzív-agresszív viselkedés irányítására célzott kommunikációval.

Mi a csendes kezelés?

Valószínűleg ismeri a kifejezést. Ez abból áll, hogy egy kapcsolatban élő egy személy jelentős ideig figyelmen kívül hagy egy másik jelentős személyt, barátot, gyermeket vagy családtagot. Előfordulhat, hogy az a személy, aki csinálja, nem is jelzi miért elhallgattak.

Joel Cooper, a Princeton pszichológia professzora mondta az Atlanti-óceánnak ez év elején a néma kezelés megfosztja az embereket egyik legalapvetőbb, ösztönös szükségletüktől.

Mivel mi, emberek, mentális egészségünkhöz társadalmi kapcsolatra van szükségünk, az elszigeteltség következményei súlyosak lehetnek … Rövid távon a csendes kezelés stresszt okoz. Hosszú távon a stressz visszaélésnek tekinthető.

Nincs univerzális oka annak, hogy valaki megszüntetheti a verbális kommunikációt, de a néma kezelés alapja az, hogy amikor ez bekövetkezik, ez inkább a néma ember saját problémáinak köszönhető, mint bármi másnak. Daryl Austin az Atlanti-óceánban azt írja, hogy a különböző személyiségtípusok különböző okokból használják a csendes kezelést:

A csendes kezelést passzív személyiségtípusok alkalmazhatják a konfliktusok és a konfrontáció elkerülése érdekében, míg az erős személyiségtípusok büntetésre vagy ellenőrzésre használják. Néhány ember lehet, hogy egyáltalán nem is választja tudatosan.

Lényegében a csendes kezelés egy ártalmas (nem) kommunikációs taktika, amelyet gyakran kétely, zavartság és szorongás vetésén keresztül kell érzelemkontrollra gyakorolni valaki felett. Előfordul, hogy ez azért következik be, mert a néma ember érzelmileg túlterhelt, és nem tudja, hogyan kell szavakat megfogalmazni. Annak ellenére, hogy ez nem annyira ördögi, az utóbbi ok még mindig súlyos következményekkel járhat: Paul Schrodt, a Texas Keresztény Egyetem professzora által 2014-ben írt tanulmány szerint ez egy a válás hírnöke a házaspárok számára.

Hogyan lehet megtudni, hogy visszaélés-e?

Ha elkötelezett kapcsolatban élsz, és először érzed a hideg vállat, akkor a legjobb, ha felméred a visszaélésre utaló jeleket. Amint az Healthline rámutat, többen utalnak a néma kezelés terjedésére bántalmazó területre.

A bántalmazás egyes jellemzői azzal zárulnak, hogy az áldozat bocsánatot kér vagy megváltoztatja a módját, csak azért, hogy megtörje a csend falát. A Healthline elmagyarázza:

Gyakori előfordulás és hosszabb ideig tart.

A büntetés helyéről származik, nem pedig lehűlés vagy újracsoportosodás szükségessége.

Csak akkor ér véget, ha bocsánatot kér, könyörög vagy enged a követelményeknek.

Megváltoztatta viselkedését, hogy elkerülje a csendes bánásmódot.

Mit kell tenni a néma kezeléssel

A probléma kezelésének egyik módja az, hogy közvetlenül felhívják, de soha nem vádló vagy ellenséges módon. Elizabeth Gordon pszichiáter nemrégiben mondta atyának hogy valaki a fogadó végén használjon I-állításokat, amelyek tisztázzák a beszélő érzését. Megteheti ezt úgy, hogy például “észrevettem, hogy nagyon csendes voltál az utóbbi időben” vagy “olyan érzés, mintha kizárnál”.

A probléma kezelésének egyik meglehetősen rossz módja lehet a várakozás, abban a reményben, hogy átfújja. Ez tudott elméletileg akkor működik, ha a partnered éppen valamit átdolgoz egyedül, amit végül maguk mögé állít.

Ha mégis nem, akkor lehet szükség nyers, érzelmi őszinteséghez folyamodni. Annak kifejezése, hogy ez fáj neked, valószínűleg ugyanolyan hatékony lesz, mint remélni, hogy a kérdés önmagában megoldódik, ha nem inkább. És ahogy Andrea F. Pollard pszichológus írta Pszichológia ma, segíthet abban, hogy együttérző feltételekkel gondoljon a néma emberre.

Ő írt:

Fontolja meg, hogy az, aki a csendes kezelést alkalmazza, nem gondolhat más gyógymódra. Ez is szenved. Amint rájön a másik szenvedésére, kevésbé érzi magát áldozatként és hajlamosabb kínálni empátia, egy ölelés vagy útmutatás.

Vagy természetesen, ha ez a kapcsolatod következetes mintája, ajánlott megfelelő segítséget kérni nak nek gázolni a kérdés okaiba. Ha minden más kudarcot vall, és a csend falát nem lehet lebontani, akkor ideje lenne befejezni a kapcsolatot.


Forrás link


9 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok