Mit tehet oltás után, a CDC szerint

Avatar admin | 2021.05.13. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

személy eltávolítja a maszkot

Fénykép: Készlet 4you (Shutterstock)

A CDC frissítette ezeket irányelveket teljesen beoltott emberek számára. A beoltott embereknek már bent sem kell maszkot viselniük, hacsak külön szabályok nem írják elő – jelentette be a CDC ma. Egy vállalkozás továbbra is megkövetelheti például, hogy viseljen maszkot, és még mindig el kell maszkolnia a tömegközlekedést és bizonyos más esetekben, de a teljes oltás esetén biztonságos dolgok listája most zöld fény .

Az előzőekhez hasonlóan két héttel az utolsó lövés (a második Pfizer vagy Moderna lövés vagy a J&J vakcina egyetlen és egyetlen lövése) után „teljesen beoltottnak” számít.

Az oltott embereknek már nincs szükségük maszkok viselésére vagy társadalmi távolságtartásra

A CDC így foglalja össze a legújabb frissítéseket:

  • Frissítse, hogy a teljesen beoltott embereknek semmilyen körülmények között már nem kell maszkot viselniük, vagy fizikai távolságot kell nyújtaniuk, kivéve, ha ezt szövetségi, állami, helyi, törzsi vagy területi törvények, szabályok és előírások előírják, beleértve a helyi üzleti és munkahelyi útmutatásokat
  • Frissítse, hogy a teljesen beoltott emberek tartózkodhatnak a tesztektől egy ismert expozíciót követően, kivéve, ha javítóintézetben vagy fogvatartó létesítményben vagy hajléktalanszállón tartózkodnak vagy alkalmazottak

A új infografika az összes zöld lámpa a leplezetlen, oltott emberek számára különféle körülmények között, amelyeket „még kevésbé biztonságosnak” vagy „legkevésbé biztonságosnak” tekintenek azok számára, akik még nincsenek teljesen beoltva. Korábban az oltott embereknek még mindig azt tanácsolták, hogy viseljenek maszkot, és néhány ilyen esetet kevésbé biztonságosnak tartsanak.

Például a CDC úgy ítéli meg, hogy az oltott emberek most már biztonságosan részt vehetnek egy zsúfolt szabadtéri rendezvényen, egy teljes kapacitású egyházi istentiszteleten vagy egy fedett, nagy intenzitású edzésórán.

Az oltottaknak már nem kell maszkot viselniük, amikor másokat meglátogatnak

Korábban a CDC közölte, hogy ha oltást kap, akkor otthon töltheti el az idejét egyetlen háztartásban élő oltatlan, alacsony kockázatú emberekkel, vagy bármelyik oltott emberrel, aki tetszik. Ez az útmutatás már elmúlt.

A CDC vezérelve a kockázat nak nek az oltott személy „minimális”, és hogy az oltott „csökkent kockázatot jelent” az oltatlan emberek számára.

Amíg van lehetséges egy oltott személy számára a COVID elterjesztése másoknak, nagyon valószínűtlen. Hasonlóképpen, úgy tűnik, hogy az oltások elég jól védenek az ismert terjedő változatokkal szemben, de lehetséges, hogy megjelenhet egy új változat, amely elkerüli a védőoltások elleni védelmet.

A legtöbb esetben nincs szükség karanténba helyezésre vagy tesztelésre

Ha olyan ember közelében tartózkodik, aki pozitívan teszteli a COVID-t, de abban az időben teljes oltást kapott, a CDC azt mondja, hogy nem kell tesztelni vagy karanténba helyezni, mindaddig, amíg még jól érzi magát.

Ha mégis tünetei vannak, fontolja meg annak lehetőségét, hogy COVID-je van, és onnan kell követnie a szokásos irányelveket, beleértve a tesztelést is. Kivétel ez alól a szabály alól, ha csoportos környezetben élsz, például idősek otthonában vagy javítóintézetben; ebben az esetben a CDC azt javasolja, hogy maradjon távol másoktól 14 napig, és tesztelje.

Milyen szabályok érvényesek?

A be nem oltott embereknek, beleértve a gyermekeket is, folytatniuk kell a maszkolást, mint korábban, és tartani a távolságot másoktól.

A vállalkozások továbbra is megkövetelhetik maszk viselését, és a szövetségi törvény, amely előírja a tömegközlekedés maszkjait (beleértve a légi közlekedést is), továbbra is érvényes. Ha az állam vagy a helyi terület maszkot igényel, akkor ezek a törvények továbbra is érvényesek.

Az új CDC útmutató csak az egészségügyi ellátás területén kívüli környezetre vonatkozik, ezért továbbra is meg kell terveznie, hogy maszkot viseljen olyan helyeken, mint a kórházak, az orvosi rendelő és az idősek otthona.

A dolgok változhatnak

Az irányelvek nem írják meg, hogy meddig tartható védőoltás elleni védelem, mivel még nem tudjuk. A CDC arra is rámutat, hogy még mindig megtudjuk, hogy az oltások mennyire védenek a változatokkal szemben, és mennyire akadályozzák meg az oltott embereket abban, hogy a vírust elterjesszék másokon. Amint többet megtudunk erről a három dologról, az irányelveket frissíteni lehet, hogy tükrözzék az új ismereteket.

A CDC igazgatója – utalt rá hogy hamarosan új útmutatás érkezik a nyári táborokhoz és az utazáshoz.

Ez az új útmutatás valóban biztonságosabbá tesz minket?

Itt bőven lehet vitatkozni. Az egyik lehetőség az, hogy a be nem oltott emberek azt állítják, hogy igen, hogy maszkok nélkül járhassanak. Másrészt, ha a maszkokra már nincs szükség annyi beállításban, akkor kissé alábbhagyhat az a vita, hogy ki maszk viselő és ki maszkellenes.

Ha a be nem oltott emberek elkezdik levenni a maszkot, akkor a beoltottak nincsenek kitéve nagy kockázatnak. De akiket nem lehet beoltanimint a gyerekek, és a nagyobb kockázatnak kitett emberek, mint például bizonyos betegségben szenvedők, nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve. Úgy tűnik, hogy a CDC az esetek számának csökkenésére és az oltási arány növekedésére támaszkodik az útmutatás megváltoztatásának igazolására.

Közben csak azért, mert te lehet a maszk eltávolítása nem azt jelenti, hogy muszáj. Immunhiányos emberek akkor is folytathatja a maszkolást, ha teljesen be vannak oltva, és bárki, aki továbbra is aggódik a kockázatokért, dönthet úgy is.

Ezt a bejegyzést először 2021 márciusában tették közzé, és 2021. május 13-án frissítették, amikor a CDC bejelentette, hogy az oltott emberek maszkok nélkül mehetnek a legtöbb beltéri környezetben.


Forrás link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok