Nyomtatás tinta vagy festék nélkül? A hőnyomtatók működése

Avatar Gadam | 2021.03.06. 200 Views 0 Likes 0 Ratings

200 Views 0 Ratings Rate it

hőnyomtató
Phomemo

Az emberek nem gondolják a nyomtatókat „menő” kütyüknek. Ők elég unalmasak és hírhedten megbízhatatlanok. Ezen felül bármi nyomtatásához drága festékre van szükség. Tudta, hogy vannak olyan nyomtatók, amelyekhez nincs szükség tintára? Hőnyomtatóknak hívják őket.

Valószínűleg látott már mindennapi életében egy hőnyomtatót anélkül, hogy kétszer is gondolkodott volna rajta. Leginkább a vállalkozások használják őket, de rengeteg nagyon megfizethető hőnyomtató érhető el az interneten. A technológia nagyon jó, és hasznos lehet az Ön számára.

Mi az a termikus nyomtató?

Számos különböző típusú nyomtató létezik, de általában úgy működnek, hogy folyékony tintát vagy por alapú festéket alkalmaznak a papírra. A hőnyomtatók valójában semmit sem alkalmaznak a papírra. Ehelyett maga a papír az, ami megjeleníti a képet.

Egy tipikus nyomtató szalagját vagy kazettáját ki kell cserélni, amikor a tinta vagy a festék elfogy. Mivel a hőnyomtató nem alkalmaz anyagot a papírra, csak magát a papírt kell kicserélni. Ez megkönnyíti és olcsóbb működésüket.

Hőnyomtatók vannak körülöttünk. Repülőjegyek, lakossági bizonylatok, szállítmányozási címkék, bankjegyek és még sok más nyomtatására használják őket. Az 1990-es években sok faxgép is használt hőnyomtatási technológiát, de azóta lézeres vagy tintasugarasra frissítették őket.

A vállalkozások szeretik a hőnyomtatókat, mert kompaktak, könnyen mozgathatók, gyorsan nyomtathatók, tisztábbak és olcsóbbak a működésük. Ha valaha is elgondolkodott azon, hogy a UPS hogyan nyomtatja ki ilyen gyorsan a szállítási címkét, az a hőnyomtatónak köszönhető.

Hogyan működnek a hőnyomtatók?

Főként kétféle hőnyomtató létezik: a „közvetlen hő” és a „hőátadás”. Konkrétan arról beszélünk közvetlen hőnyomtatók itt.

Termikus átruházás a nyomtatók szalagként (tintával bevont anyagból készült tekercsek) használnak tintát. A szalagot meghatározott helyeken melegítik fel, ami megolvasztja a festékanyagot a papíron. Közvetlen a hőnyomtatókhoz nem szükséges semmilyen tinta vagy festék.

Termikus nyomtatófej © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (a Wikimedia Commonson keresztül)

A közvetlen hőnyomtató „hőfejjel” van ellátva, amely hőt termel. Ez a hőfej a speciális papírt bizonyos helyeken felmelegíti. Minden felmelegedett folt feltárja a papírba impregnált festéket.

Mivel maga a papír tartalmazza a festéket, a nyomatok minősége némileg korlátozott lehet. A legtöbb hőpapír csak fekete színezéket tartalmaz, ami alkalmas alapvető dolgok, például receptek és golyós folyóiratok nyomtatására. A nyomatok az idő múlásával is elhalványulnak, így hosszú távú projektekhez nem kiválóak.

HP Sprocket Select
HP Sprocket Select Zink nyomtató HP

Az egyik kivétel a „ZINK, ”Ami a Zero INK-t jelenti. A közvetlen hőnyomtatókhoz hasonlóan a Zink nyomtatók is hőpapírt használnak. A „Zink Paper” azonban több hőérzékeny réteggel rendelkezik, amelyekbe cián, bíbor és sárga színezékek vannak beágyazva.

A hőimpulzusok hőmérsékletének és hosszának pontos szabályozásával a Zink nyomtatók megolvasztják a különböző rétegeket, hogy felfedjék színüket. Rövid nagy hőgörbe aktiválja a sárgát, egy hosszú alacsony hőhatás ciánt, és ez a „pixel” zöld színűnek tűnik. Elég jó.

A minőséget befolyásoló másik dolog a hőfej DPI (dots per inch). Minél több „pont” van a fején, amely felmelegíthető, annál nagyobb lesz a felbontás. Egy alapszintű hőnyomtató 200-300 DPI lehet, míg a Zink nyomtató ennél jóval magasabb lesz.

Vásárolhat személyes használatra termikus nyomtatót?

amazon alexa hőnyomtató
Amazon öntapadó nyomtató amazon

A hőnyomtatók nem csak üzleti célokra használhatók. Bár igaz, hogy a hőnyomtatókat elsősorban a vállalkozások használják, rengeteg nagyszerű fogyasztói lehetőség kínálkozik. Sok ilyen nyomtató címkekészítésre szolgál, de más jó dolgokra is képesek.

A „Phomemo” elnevezésű márkának van egy sora mini hőnyomtatók amelyek Bluetooth-on keresztül csatlakozhatnak telefonokhoz és táblagépekhez. A kívánt minőségtől függően 50-90 dollárba kerülnek.

Az Amazon még Alexa-kompatibilisÖntapadó nyomtató”, Amely sárga ragasztóalapú hőpapírt használ. A bevásárló listák, a teendők és a feladványok nyomtatásának eszközeként hirdetik.

Az előbb említett Cink nyomtatók ára a Phomemo nyomtatókhoz hasonlóan van, de a papír meglehetősen drágább. Ezek nagyszerűek, ha színes fényképeket szeretne nyomtatni közvetlenül a telefonjáról.


Ezek a hőnyomtatók helyettesítik az Ön nyomtatóját tintasugaras vagy lézernyomtató? Valószínűleg nem, de hasznos célt szolgálhatnak. Óriási előny, hogy soha nem kell aggódnia a tinta vagy a festék miatt. Amíg van papírja, nyomtathat. Ki mondta, hogy a nyomtatók nem lehetnek menők?

ÖSSZEFÜGGŐ: Ne vásároljon tintasugaras nyomtatót, és vásároljon helyette lézernyomtatót
Source link


200 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2022. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok