Okos biztonsági eszközökkel megvédeni az otthonunkat – Hogyankell.hu

Avatar Gadam | 2021.09.23. 25 Views 0 Likes 0 Ratings

25 Views 0 Ratings Rate it

[szerkesztés] Hogyan kell okos biztonsági eszközökkel megvédeni az otthonunkat?

Okosotthon-felepitese-fontos-tudnivalok.jpg

Régen szinte csak és kizárólag egyszerű, mechanikai védelmi rendszerek, pl. ajtók, ablakok, zárak vagy biztonsági rácsok segítségével tudtuk megóvni otthonainkat a betörésektől. Aztán beköszöntött az elektronika és ezzel együtt a riasztók kora. Manapság pedig már olyan okos biztonsági eszközök is rendelkezésünkre állnak, amelyek segítségével valós időben követhetjük nyomon azt, hogy mi történik az otthonunkban. De vajon mi mindenre érdemes odafigyelni egy ilyen okos biztonsági rendszer kiválasztása és telepítése során?

 1. Az okos központi egység: az okos biztonsági rendszerek jellemzően egy központi egységből és ahhoz csatlakoztatható, különböző alegységekből állnak. Ezen a területen, természetesen, ma már alapvető elvárás a drótmentes verzió, így ennek köszönhetően a központi egységhez úgy tudunk különböző eszközöket (pl. nyitásérzékelőt, mozgásérzékelőt vagy éppen kamerát) csatlakoztatni, hogy egyáltalán nincs szükség kábelezésre. Ebből kifolyólag egy ilyen okosrendszer akár 1 órán belül hadrendbe állítható és rendelkezésünkre áll. Az ilyen megoldásokkal szemben fontos elvárás az is, hogy rendelkezzen egy egyszerűen kezelhető mobilapplikációval. Ezek az okostelefonra telepíthető applikációk teszik lehetővé, hogy mindent távolról vezérelhessünk, és láthassuk az otthonunk belső tereit.
 2. Mozgásérzékelő: a mozgásérzékelő, fő funkcióját tekintve, pontosan arra szolgál, mint a klasszikus riasztó esetében: érzékeli a mozgást és ezt azonnal jelzi a központi egység felé (a központ pedig felénk). Az okos mozgásérzékelő segítségével azonban ennél sokkal több információ áll majd rendelkezésünkre. Pontosan látni fogjuk például, hogy az adott eszköz percre pontosan mikor érzékelt mozgást. Sőt ezekre a nem kívánatos eseményekre – a riasztáson túl – extra funkciók is programozhatók, pl.: a mozgás érzékelése esetén felkapcsolódik a villany az előszobában, elriasztva az esetleges betörőket. Ez abban az esetben lehetséges, ha az okosrendszerbe illeszthető fényforrásról vagy okoskonnektoron keresztül üzemelő lámpáról beszélünk. Amennyiben drót nélküli megoldást választunk, úgy a mozgásérzékelő szinte bárhová egyszerűen telepíthető, viszont figyeljünk arra, hogy mekkora lehet a maximális távolság a központi egységtől mérve!
 3. Nyitásérzékelő: a nyitásérzékelő esetében a legfontosabb szempontok tulajdonképpen megegyeznek azzal, mint amiket a mozgásérzékelő kapcsán említettünk. Ezek az eszközök általában két részből állnak: az egyiket a nyílászáró fix részére (pl.: ablaktok), a másikat pedig a mozgó részére (pl.: az ablakszárny keretére) kell felszerelni. Maga a folyamat annyira egyszerű, mint felbélyegezni egy borítékot, hiszen elegendő egy öntapadós matricával rögzíteni az érzékelőket. Nyitáskor szintén értesíti a központot, és azon keresztül – az okoseszközünkre telepített applikáción keresztül – a felhasználót is, illetve szintén összehangolható egyéb okoseszközökkel (pl.: bekapcsol a légtisztító, vagy automatikusan rögzíteni kezd az okoskamera).
 4. Okoskamera: az okoskamera arra szolgál, hogy a segítségével távolról is megnézheted, hogy minden rendben van-e otthon, mi történik a lakásban. A kamera kiválasztásánál érdemes odafigyelni a felbontásra; minél nagyobb felbontással rendelkezik az eszköz, annál szebb és élesebb képet kapunk a felvételeken (az ideális részletességhez minimum fullHD felbontás javasolt), valamint a függőleges és vízszintes forgatási szögre (utóbbi esetében a legjobb, ha 360 fokos, vagyis teljesen forgatható). Ezenkívül hasznos lehet még az éjjellátó funkció, valamint a beépített mikrofon és hangszóró is. Utóbbinak köszönhetően hallhatjuk, hogy mi történik otthon, és persze haza is szólhatunk a szobában lévőknek vagy megregulázhatjuk házi kedvencünket.
 5. Egyéb okosmegoldások: az okosrendszerekhez a későbbiekben további eszközök is csatlakoztathatók. Ilyenek lehetnek a hőmérséklet- és páratartalom-érzékelők, amelyek segítségével a mobiltelefonunkon láthatjuk azt is, hogy milyen a klíma otthon, és, ha szükséges, akkor optimális környezetet alakíthatunk ki egyéb távoli elérésű eszközeinkkel, mire hazaérkezünk. Érdemes még szót ejteni a távolról vezérelhető okoskonnektorokról is! Ezek biztosítják azt, hogy a konnektorba dugott elektromos eszközöket (pl.: lámpát) az okostelefonunkról ki- és bekapcsolhassuk. Az okoskonnektorok a vezérlőegység segítségével automatikusan is működésbe tudnak lépni egy szintén a központba csatlakoztatott érzékelőn bekövetkező esemény hatására (pl.: egy lámpa így automatikusan felkapcsolható, ha valaki kinyitja az érzékelővel ellátott bejárati ajtót).
 6. Az okosrendszerek ára: ejtsünk röviden szót az árakról is! Ha a 2010-es évek közepén akart valaki okos biztonsági rendszert az otthonában bevezetni, bizony jó mélyen a pénztárcájába kellett nyúlnia. A technika fejlődésének, no és persze a nagy érdeklődésnek köszönhetően: ma már viszont egy igazán jó, okos biztonsági rendszert számos összetevővel akár 50 ezer forint alatt is megvásárolhatunk.
 • Az eszközök telepítése még egyszerűbb lehet, ha öntapadós megoldást választunk, így nemcsak a kábelezést, de a fúrás-faragás terhét is megúszhatjuk!
 • Egy elterjedtebb kommunikációs megoldás a Zigbee. A Zigbee-nek gyorsan képes alacsony energiafelhasználás mellett jelet továbbítani közepes távolságokban lévő eszközök között (10-100 m, tehát messzebbre, mint pl. a Bluetooth), viszont használatukhoz feltétlenül szükséges gateway vagy központi egység alkalmazása.
 • WIFI, illetve WIFI-képes router
 • Okostelefon
 • Központi egység
 • Internet-hozzáférés a lakásban
 • Internet-hozzáférés az okostelefonon
 • Szünetmentes tápegység
 • Amennyiben azt szeretnéd, hogy az okos biztonsági rendszer áramszünet idején is zavartalanul működjön, csatlakoztasd szünetmentes tápegységre a drót nélküli hálózatot létrehozó routerrel együtt!


Forrás link


25 Views 0 Ratings Rate it