Rönkhasító gép készítése házilag: Szakértői tippek

Avatar Gadam | 2022.06.22. 1015 Views 0 Likes 0 Ratings

1015 Views 0 Ratings Rate it

Rönkhasító gép készítése házilag is megoldható, de legalább minimális gépipari szakértelem nélkül ne vágj bele az elkészítésébe. Az alábbiakban a MotherEarthNews Magazin szakértői cikkében megjelent tanácsokat olvashatod.

Rönkhasító gép házilag. Szakértői tippek:

 • Olyan hengert használj, amelynek átmérője több mint 12 cm, és legalább 5 LE teljesítményű motort szerelj hozzá. Az a legjobb, ha kettős működésű hengerrel rendelkezel, de az egyszerű típus is használható rugókkal együtt. (A henger löketét a hasítani kívánt rönk hossza határozhatja meg. Adj hozzá néhány centi pluszt a „biztosítás” érdekében).
 • Az ék pengéjének természetesen élesnek kell lennie, de elég szélesnek is ahhoz, hogy szét tudja tolni az egyes rönkök felét.
 • Minden hidraulikus rendszernek rendelkeznie kell nyomáscsökkentő szeleppel a károsodás megelőzése érdekében. (A legtöbb vezérlőszelep tartalmaz ilyet.) Állítsd be a nyomáscsökkentő szelepet úgy, hogy közvetlenül a motor leállása előtt vágjon.
 • Ne használj acél vízvezetéket a hidraulikavezetékhez: Az nem bírja el azt a fajta nyomást (2500 PSI vagy annál nagyobb), ami keletkezik a rönkhasítás közben
 • Csak tiszta hidraulikaolajat vagy mosószermentes motorolajat használj.
 • A hidraulikaszivattyúnak térfogat-kiszorításos típusúnak kell lennie, fogaskerék- vagy lapátos szivattyúnak.
 • A hengert mindkét végén rögzíteni kell.
 • Győződj meg arról, hogy a tartály megfelelően szellőztetve van.
 • Győződj meg róla, hogy az osztó minden alkatrésze szupererős.
 • A csúszó éknek simán és szabadon kell működnie, de elég szorosan kell ülnie az I gerendán ahhoz, hogy működés közben ne csavarodjon le és ne akadjon el.
 • A szívóvezetéknek (A tartály és a szivattyú között futó tömlő) nagyobb átmérőjűnek kell lennie, mint a nyomóvezetéknek, mivel könnyebb az olajat tolni, mint húzni.
 • A visszatérő vezetéknek nem kell nagy nyomású tömlőnek lennie.

Itt találsz képet is a kész rönkhasítóról.

Hogyan készítette el a rönkhasítót házilag a MotherEarthNews szerzője?

A rönkhasítóm lábpedálos szerelvénye, amely lehetővé teszi, hogy úgy működtessem a gépet, hogy mindkét kezem szabad maradjon a fa elhelyezéséhez vagy a hasított darabok közeli kupacba dobásához, még inkább hozzájárul a gép könnyű kezelhetőségéhez.

A pedál egy erős rugóhoz van csatlakoztatva, amely a vezérlőkart „felfelé” helyzetbe húzza, amikor leveszem a lábamat a vezérlőről. Így el tudok sétálni a hasítótól – vagy a következő feldarabolandó rönköt a helyére guríthatom -, miközben a 70 centiméteres henger tovább emelkedik, mivel automatikusan leáll, amikor az ékhez rögzített ütköző a szelep végéhez ér, és visszaviszi azt semleges helyzetbe.

És bár a pedálos-szelepes működést függőleges beállításhoz igazítottam, ugyanilyen könnyen használható vízszintes gép vezérlésére is.

Annak érdekében, hogy a rönkszedőmet az erdőbe szállíthassam, az egész hidraulikus rendszert egy régi autó tengelyére szereltem, amelyet egy V alakú váz segítségével vontatok (lásd a mellékelt képet). Az 12,5 X 25,5 acél I gerenda (amely a hengerhez és az ékhez van rögzítve) a tengelyre szerelt konzolhoz rögzítettem, így lefelé elfordítható, hogy a vontatóberendezés középső rúdjának tetején lovagolhasson.

A függőleges hidraulikus fahasító ideális és könnyen szállítható eszköz a fakivágáshoz. Ezzel a hatékony géppel az erdőterületem legnagyobb fáit is takaros tűzifává apríthatom anélkül, hogy egyetlen rönköt is meg kellene emelnem!

 

Szakmai forrás: Hydraulic Log Splitter – Mother Earth News


1015 Views 0 Ratings Rate it