Ruhafestés házilag 6 könnyű lépésben

Avatar Gadam | 2022.11.03. 663 Views 0 Likes 0 Ratings

663 Views 0 Ratings Rate it

ruhafestés házilag

Ha ruhafestésre adnád a fejed, és házilag szeretnéd megoldani, akkor Neked szól ez a cikk. Abban szeretnénk segíteni, hogy minél gyorsabban és könnyebben megvalósíthasd az elképzelésedet. Gondok, akadályok, többszöri nekifutás nélkül.

Ruhafestés házilag. Ismerd meg a szöveteket.

Nem minden szövet egyforma, ami azt jelenti, hogy néhányat elkerülhetetlenül jobban fogsz festeni, mint másokat. Egy egyszerű puskázási táblázat, amellyel meghatározhatod, hogy mely ruhadarabok a legjobb választás:

 • Pamut: Vágj bele. Élj a legjobb nyakkendőfestő Életedben.
 • Nylon vagy Rayon: Ezek szintetikusak, de történetesen nagyon porózusak, így hajlamosak jól felvenni a festéket. Ráadásul nem zsugorodnak.
 • Selyem: A selyem jól festhető, de hajlamos zsugorodni, húzódni és elveszíteni a fényét a folyamat során.
 • Vászon: A len szintén jól festhető, de előfordulhat, hogy egy kicsit zsugorodik a folyamat során.
 • Gyapjú: A gyapjú jól kezeli a festéket, de előfordulhat, hogy túlzottan zsugorodik és pattanásos lesz.
 • Poliészter és acetát: Ezeket a szálakat a legnehezebb festeni, mert a 280 fokos forráspont felett kell kezelni.

Miközben végigmész a szövetválasztási folyamaton, arról is meg kell győződnöd, hogy bármit is próbálsz megfesteni, az nem víztaszító vagy vízálló -e, mert ezekben az esetekben nincs remény arra, hogy a festék valóban megmaradjon. „Az, hogy valami víztaszító, a legnagyobb bűnös a festés megakadályozásában, ezért csak fogj egy vízcseppentőt, és győződj meg róla, hogy a szál inkább magába szívja a vizet, mint taszítja azt” – mondja a szakértő. „Ha a víz megül a szövet tetején, a festék ugyanezt fogja tenni”.

ruha festés házilag.I.

Ruhafestés házilag. Mosd át egyszer a Mosógépben.

Miután megbizonyosodtál róla, hogy az anyag rendben van a festéshez, meg kell győződnöd arról is, hogy kimosta (különösen, ha még soha nem mostad ki a ). „Mielőtt belevágnál a festési folyamatba, javasoljuk, hogy a ruhadarabot tegye be a mosógépbe – nem kell mosószer – meleg, kíméletes cikluson futtasd végig” – mondja a szakértő. „Ez azért van, hogy lássuk, hogyan reagál a vízre, és hogyan reagál a víz felkavarására. Ezután szárítsd meg a ruhadarabot szárítón, és próbáld fel, hogy biztosan úgy álljon, ahogyan szeretnéd. Ezután már mehet is a tényleges festési folyamat.

Ruhafestés házilag. Válaszd ki a festéket.

A festék kiválasztásánál kétféleképpen járhatsz el: Vagy elkészítheted magadnak természetes összetevőkből, vagy használhatsz valami professzionális minőségű, már előre elkészített festéket. Ha a valóban barkácsolós utat szeretnéd kipróbálni, van néhány növényi alapú összetevő, amire egyesek esküsznek:

 • Narancs: sárgarépagyökér, kurkuma, hagyma
 • Barna: répagyökér, kávéőrlemény, nyírfakéreg.
 • Rózsaszín: Cseresznye, vérgyökér, eper.
 • Kék/LiLa: Áfonya, indigó levelek, szeder
 • Piros: cékla, gránátalma magok.

Ez azonban nem könnyű út. A színeidnek mindig lesz eltérésük, és minden, amit mi csinálsz, a színek összehangolása bizonyos árnyalatokhoz, így ha áfonyával akarnál festeni, egyik tétel áfonyát a másikhoz, akkor nem lesz elég konzisztens a szín.

Ruhafestés házilag. Fesd át a ruhát.

3 különböző mód festheted meg a ruhát.

A mosógépes módszer:

Nedvesítsd be a szövetet, és tedd a mosógépbe. Egy csészében keverjed össze a festéket négy csésze nagyon forró vízzel, és jól keverjed össze. Ha természetes anyagot, például pamutot vagy vásznat festesz, egy külön edényben oldj fel egy csésze sót négy csésze nagyon forró vízben. Ha selymet vagy nejlont festesz, keverj össze egy csésze fehér ecetet két-négy csésze forró vízzel. Adj egy teáskanál mosogatószert a tartályba, vedd ki a mosószeres csészét a mosószeres tálcából, és öntsd a festékoldatot az adagolóba. Ezután öntsd rá a só- vagy ecetoldatot. Alaposan öblítsed át az adagolót további négy csésze forró csapvízzel. Ezután 30 percig mosd a lehető legmelegebb hőmérsékleten.

A tűzhelyes módszer:

Tölts meg egy edényt annyi vízzel, hogy a ruha lazán mozoghasson benne, fedd le, és melegítsd éppen csak forráspont alá. Kövesd a festék dobozán található keverési utasításokat, de amikor a víz elkezd forrni, add hozzá a festékoldatot, és keverd jól össze. Ezután add hozzá a ruhadarabot, és tartsd a dolgokat alacsony forráson. Lassan és folyamatosan kevergesd, az első 10 percben (ami a legkritikusabb a folyamatban) nagyon figyelj. A ruhadarabok akár egy órán át is lóghatnak a festékvízben, de hogy mennyi ideig tartod benne, az attól függ, milyen típusú szövetet festesz. Amikor úgy tűnik, hogy elérted a kívánt színt (ne feledd, hogy nedves állapotban kissé sötétebbnek tűnik majd), vedd ki és nyomogasd ki a felesleges festéket.

A mosogatós vagy vödrös módszer:

Tölts meg egy edényt (Vagy Vödröt) kb 60 C fokos vízzel. Kövesd az adott festék keverési utasításait, majd add hozzá a festékfürdőhöz, és keverjed jól össze. Próbáld ki a színt egy papírtörlővel – ha túl világos, adj hozzá több festéket; ha túl sötét, adj hozzá több vizet. Nedvesítsd be a ruhadarabot, majd tedd bele a festékfürdőbe. Lassan és folyamatosan kevergesd, különösen az első 10 percben, mert a keverés segíthet az egyenletes színezésben, fura foltok nélkül. Tartsd benne akár 30 percig, amíg eléri a kívánt színt, majd vedd ki és nyomja ki a felesleges festéket.

Ruhafestés házilag. Öblítés.

A házi ruhafestési folyamat utolsó lépése egy nagyon alapos öblítés. Ha otthon festesz valamit, és leöblíted, és az öblítőben van festék, öblítsd tovább. Ne hagyd abba, amíg a víz nem lesz tiszta, és nem tudnád „meginni”. Persze csak elképzelés szerint. Ne feledd, hogy minél magasabb hőmérsékletű vizet használsz az öblítéshez, annál jobban tapad a szín a szövethez.

Ruhafestés házilag. Mosd ki újra. Majd szárítsd ruhaszárítón.

Tedd be a mosógépbe, és mosd át meleg vízben alacsony mosószeradag és enyhe mosószerhasználat mellett. Ha ezzel megvagy, akaszd ki száradni a frissen festett ruhát.

Ezzel meg is vagy. Végeztél a házi ruha festéssel.

Forrás. How To Dye Clothes & Fabric: Step-by-Step DIY Instructions | Well+Good (wellandgood.com)


663 Views 0 Ratings Rate it