Tényleg eltávolíthatja a saját spirált?

Avatar admin | 2021.06.24. 12 Views 0 Likes 0 Ratings

12 Views 0 Ratings Rate it

nő, kezében TUD alakú és kicsi spirál.

Fénykép: Képpont Fr (Shutterstock)

Azzal a hírrel Britney Spears konzervatív csoportja nem volt hajlandó engedélyezni, hogy eltávolítsák az IUD-t, többen rámutattak, hogy lehetséges eltávolítani a sajátod IUD – csak megfogja a húrokat és húzza. Ha ez csábító lehetőségnek tűnik a többiek számára, akkor tudnia kell, hogy az orvosok szerint a legbiztonságosabb, ha az eljárást az irodában végzik, ha lehetséges.

IUD vagy intrauterin eszköz, egy T alakú műanyag vagy fém darab, amely a méhében ül. Fogamzásgátlóként funkcionál, és méhét 3 és 12 év között csecsemőmentesen tartja (attól függően, hogy milyen típusúat kap), 99% -os hatékonysággal. A behelyezés fájdalmas lehet, de az eltávolítás általában gyors és fájdalommentes.

Az eltávolítási eljárás egyszerű: Az IUD-en vannak húrok, amelyek nem különböznek a tampon húroktól; annak ellenére, hogy az IUD a méhben van, a húrok a méhnyakon keresztül a hüvelybe lógnak. Érezheti őket, ha elég mélyen bedugja az ujjait a hüvelyébe, és sok szolgáltató azt tanácsolja havonta ellenőrizze a húrokat hogy még mindig a helyükön legyenek. Amikor eltávolítja az IUD-t, a szolgáltató egyszerűen felhúzza a húrokat, például eltávolít egy tampont. Az IUD-nak azonnal ki kell jönnie.

Ez az általában történik. De ha nem, akkor mi van? Mint Jen Gunter nőgyógyász írja, szakemberhez szeretne menni az IUD eltávolításához, mert a szakember tudja, mennyire nehéz húzni, mire számíthat, és mit kell tennie, ha a dolgok nem a tervek szerint mennek:

Az egyszerű spirál kihúzása nem igényel 4 év orvosi egyetemet, majd további 4 vagy 5 év rezidenciát, de azonosítani kell, hogy valami nem biztos, hogy jó, és tudnia kell, mit kell tennie ez ellen. Ha az IUD beágyazódott a méh falába vagy a méhnyakba, akkor nem lehet tudni, mielőtt meghúzza. Elég finoman húzunk, mert az IUD-nek valóban ki kellene pattannia. Ha van ellenállás, nem tudjuk, hogy az IUD egyik karja nem akar-e összeomlani, vagy az IUD be van-e ágyazva a méhbe vagy a méhnyakba.

Gunternek egy kollégája eltávolította az övét, és megállapította, hogy beragadt. “Nőgyógyász vagyok, és nem tudtam megmondani, hogy valami nincs rendben az IUD eltávolításával, amíg már nem volt téves” – mondta.

Bár az orvosok egyetértenek abban, hogy a szakmai eltávolítás jobb, mint a barkácsolás, nem értenek egyet abban, hogy milyen rossz ötlet ez. Gunter szerint kérlek, ne próbáld otthon eltávolítani a tiedet; mások, mint az ebben az Egészségügyi cikkben idézetteket, úgy gondolja, hogy nem az is veszélyes, ha jól tájékozott vagy, és óvatosan jársz el.

Ashley Brant nőgyógyász írja hogy “bár az IUD eltávolítása otthon nem valószínű, hogy komolyan káros lenne, az elsődleges kockázat az, hogy egyszerűen nem fog működni.” Az IUD a méhnyak felénél, félig a végén lehet, ami nem veszélyes, de rendkívül kényelmetlen lehet. Tehát sürgősségi gondozásra kell áttérnie, hogy mindenképp gondoskodjon róla.

Bedsider javasolja hogy ha azt szeretné, hogy az IUD-t eltávolítsák, de gondjai vannak a találkozó megbeszélésével, keressen körül egy szolgáltatónál, aki hamarabb elvégzi a munkát, mint a szokásos nőgyógyász. (Ha a költség problémát jelent, nézzen meg olyan klinikákat, mint a Tervezett Szülők, amelyek csúszó skálán kínálják az ellátást.)

Amellett, hogy biztonságosabb, a professzionális eltávolítás általában gyorsabb is a bónusz, ami lesz képes beszélni egy szolgáltatóval arról, hogy mi legyen a következő lépés – akár ez is friss IUD beszerzése, váltás másik fogamzásgátló lehetőség, vagy terhesség megtervezése.


Forrás link


12 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok