Saját térkő házilag okosan

Avatar Gadam | 2022.07.13. 1667 Views 1 Like 0 Ratings

1667 Views 0 Ratings Rate it

térkő házilag

A térkövezés drága. Már néhány négyzetméter térkő is több száz, ha nem több ezer forintba kerülhet, attól függően, hogy milyen anyagot választasz. Mi lenne, ha inkább villámsebesen elkészítenéd házilag? Ebben segítünk.

Saját térkő házilag okosan

Fontos. Itt most nem a térkövetésről lesz szó, hanem arról, hogyan készíthetsz térkövet házilag. Képzelőerővel és egy kis gyakorlással a beton vagy a habarcs valódi térkőhöz hasonlóvá tehető, és sokféleképpen felhasználható. Mi több, bárki, aki egy kis türelemmel és némi szaktudással rendelkezik, készíthet térkövet a saját kertjében való felhasználásra.

Íme a videó a folyamatról. Nézd meg, mielőtt továbblépnél.

Három pontosan azonos méretű formát készítünk (de annyi formát készíthetsz, amennyit csak akarsz, de nyilvánvaló, hogy a fát meg kell vásárolni, akkor ezt a költséget is figyelembe kell venni). 600mm x 470mm x 100mm.

A házilag gyártott térkő elkészítésének lépései

  1. A fa oldalait összecsavarozzuk, majd egy rétegelt lemezalapot csavarozunk az oldalakra, hogy erős, merev szerkezetet hozzunk létre. Amikor megtöltjük, a benne lévő habarcs nemcsak nehéz, de folyékony állapotban erősen nyomja a forma falait.
  2. Ne feledd azt sem, hogy minél kevesebb forma áll rendelkezésedre, annál többször kell összeszerelned és szétszerelned. Ez idővel megviseli az embert, és ahhoz vezethet, hogy a csavarfejek áthúzódnak a fán. A csavarfejek felületének elosztásához alátétekre lehet szükség.
  3. Összeszerelés után és minden egyes öntés előtt a belső formafelületeket bőségesen be kell kenni természetes olajjal. Mi lenmagolajat használtam, de növényi olaj is megteszi. A motorolajat kerüld.
  4. Az olaj felhordása előtt minden felületről tisztítson meg minden habarcsmaradványt vagy pelyhet.
  5. Mielőtt eldöntenéd, hogy milyen keveréket használj a térkő színét kell kiválasztanod. Jobb, ha az anyagokat természetes állapotukban keverjük és használjuk a megfelelő megjelenés érdekében.
  6. A homok és a cement aránya 3:1. A három rész homok lehet különböző homokok keverékéből is. Az egyenletes eredmény elérése érdekében (különösen a végig megfelelő szín elérése érdekében) a legjobb, ha pontosan mérünk. Ezzel szemben, ha pont azt akarod, hogy a házilag gyártott térkövek színe kissé eltérjen, akkor változtathatod a homok mennyiségét. De fontos, hogy a 3:1 arányt összességében megtartsd.
  7. Ehhez először egy vödörbe mérjük ki az anyagokat. Így biztos lehetsz benne, hogy újra és újra a megfelelő keveréket kapod. Körülbelül tizenkét óra elteltével kivesszük a köveket a formából, csak azért, hogy ellenőrizzük a gyengeséget vagy a hibákat. Ekkor akár a formákat újra meg lehet tölteni. Ha úgy döntesz, hogy kezeled a térköveket vagy a burkolólapokat, vigyázz, nehogy megüsd vagy leejtsd őket, mert a keverék még mindig zöld. Ne emeld ki a sarkokból, mert azok valószínűleg eltörnek.
  8. Miután kivettük a térköveket a formából, faléceken hagyjuk őket pihenni, hogy a levegő körbe áramolhasson. Időnként meglocsoljuk vízzel, hogy ellensúlyozzam a víz kémiai úton történő eltávolítását a kikeményedési folyamat során.

Ennyi. Ezzel Elkészültél a saját, házilag gyártott térköveddel.

 

Szakmaforrás: How to make your own paving stones (landscapejuice.com)

 


1667 Views 0 Ratings Rate it