Vermikomposztálás: A féregöntések teljes útmutatója

Avatar admin | 2021.09.06. 6 Views 0 Likes 0 Ratings

6 Views 0 Ratings Rate it

A férgek behatoltak a szívembe, és hamarosan megérted, miért! A féregöntvények erejével természetesen teljesen átalakíthatja kertjét. Sajátítsa el a vermikomposztálás gyakorlatát ezzel az útmutatóval, amely arról szól, hogyan kell férgeket és konyhai maradványokat használni a legjobb szerves anyagok létrehozásához.

Vermikomposztálás A féregöntések teljes útmutatója

Ha barátságos poloskákról van szó, miért kapják meg a szeretetet a méhek, a pillangók és a katicabogarak? Bár ezeket értékelem jótékony hibák akárcsak a következő ember, azért vagyok itt, hogy a tetőtéri kertekből világszerte kiáltsam szerelmemet a férgek iránt.

Függetlenül attól, hogy a férgeket barátoknak vagy keményen dolgozó alkalmazottaknak gondolja, minden nap szívesen fogadják kertemet. Még ha nem is látom őket.

Sokak számára ismeretlen gyakorlat, a vermikomposztálás kihasználja a féreg nagyhatalmát, hogy megteremtse a legerősebb műtrágyákat. A vermikomposztálással az Ön oldalán a környék legteljesebb, legzöldebb növényei lesznek!

Mi az a vermikompostálás?

A vermikomposztálás az a fantázia szó, amely a férgeket kedvtelésből tartja. Vagy technikailag kifejezve, szándékosan férgeket használva a konyhai hulladékok és egyéb szén -anyagok lebontására.

Ez féregöntést eredményez. És igen, a féregöntések szép szó a féregkakilásra.

És miért a fenébe akarnál féregkakot? A féregöntvények sokkal finomabb textúrájúak, mint a talaj, és kiválóan alkalmasak a nedvesség megtartására. Ha kiegyensúlyozott kerti műtrágyát szeretne, akkor rendkívül tápláló, bár az NPK értékek ingadoznak a féreg étrendje alapján.

A féregöntvények nagyon gazdag talajnak tűnnek. Látni fog sötétbarna, pici apró anyagdarabokat. Amikor betakarítja őket, megpróbálja hátrahagyni az összes férget, és hálaadásra veszi öntvényeit.

maroknyi féregöntvény

Féregöntvények

Komposztálás vs féregöntvény

Féregöntvényeket közvetlenül a talajhoz adhat, vagy a komposzt csodálatos kiegészítőjeként.

Hasonló komposztálás, zöldek, barnák, víz és levegő szükséges a vermikomposzt elkészítéséhez. DE szüksége van egy másik nagyon fontos összetevőre … férgekre!

Mint korábban említettük, a vermikomposzt megtartja a nedvességet. Ez annak köszönhető, hogy magas a humuszkoncentrációja, egy szén-alapú anyag, amely nemcsak a talajt hidratálja, hanem a szivacsos textúra is segíti a talaj levegőztetését. A magas tápanyagszinttel kombinálva a vermikomposzt általában értékesebb, mint a kerti komposzt.

Ezt látni fogja a boltban is. Bárhol vásárolhat féregöntvényeket, amelyek komposztot is értékesítenek. A Vermikomposzt ára magasabb lesz, mint a komposzté, ezért olyan értékes a vermikomposzttartály elkészítése!

Mivel élőlények vannak a vermikomposztban, hűvös helyen kell tartania a kukáját. A komposzt viszont értékeli a hőt az anyag lebomlásához, és ez segít elpusztítani a kórokozókat, a gyomnövényeket és egyéb problémákat. Ez azt jelenti, hogy a vermikompost még tartalmazhat néhány kórokozót és más apró poloskát.

A vermikompostálás extra tápanyagai és előnyei azonban megéri. Az eljárás teljesen biztonságos az Ön és a növényi babák számára.

komposztálót az udvaron

Komposztáló állomás

A férgek típusai

Nem minden férgek születnek egyenlőnek. Ha esik az eső, nem mehet egyszerűen kifelé, és gyűjteni a férgeket a járdáról, hogy behelyezze a vermikomposztáló kukába.

A vermikomposztáláshoz nem használja a földigilisztákat, amelyeket a kertjében talál. Ehelyett éhes férgeket szeretne, akik boldogan megeszik a konyhai maradványait.

Red Wigglers (Eisenia fetida) a vermikomposztáláshoz használt leggyakoribb féreg. Nem szeretik a talajt, inkább a bomló levelek, trágya és egyéb bomló anyagok túlélését választják. Ezért virágoznak egy vermikomposztáló kukában!

Egy másik népszerű lehetőség vörös férgek (Lumbricus rubellus). Szeretik a hasonló körülményeket, bár lejjebb találja őket a kukában, és előfordulhat, hogy egy kicsit lassabban szaporodnak, mint a vörös csavargók. De boldogan megeszik, és néhány féregöntvényt hoznak létre az Ön javára.

A férgek gondozása

Hozzon létre egy Otthont

Ahhoz, hogy otthont készítsen egy féregkirálynak, ki kell elégítenie a 4 igényét:

 1. Barna: az ágyneműt és menedéket a férgek számára. Ők is ezt fogják enni.
 2. Zöldek: kerti hulladék és konyhai hulladék, hogy a férgek lakmározhassanak.
 3. Víz: általában a konyhai hulladékok biztosítják a szükséges vizet.
 4. Levegő: légnyílások szükségesek a vermikomposztáló edényben, lazán csomagolt anyagokkal együtt.

Szüksége lesz egy kukára is. Lásd alább az egyszerű DIY verziót. Ha megadja mindezeket az anyagokat, a férgei gyorsan nekilátnak az üzletnek, és elkezdik megemészteni az ételt és az ágyneműt. Lakosságuk havonta megkétszereződik, és lassan felépítik a teret.

Ne aggódjon a kukactartály kibővítése miatt. Leggyakrabban nem kell attól tartania, hogy kiveszi a férgeket, vagy többet ad hozzá. Önszabályozó lények. Amint az élelem vagy a hely elfogy, a férgek leállnak a szaporodással, és kontrollálják saját populációjukat. Ez egy féregfaló féregvilág odakint.

ágynemű vermikomposzthoz

Vermikomposzt ágynemű

A férgek etetése

Gondoljon a férgekre, mint gluténmentes, nyers vegánokra. Nagyon különleges étrendjük van! A férgek szeretnek megenni minden nyers zöldségmaradékot, tojáshéjat, kávédarálékot, virágokat és zöld leveleket a kertből.

A konyhai hulladékok tekintetében bizonyos dolgokat ki kell zárni a vermikomposztáló kukából. Elkerül…

 • Főtt étel
 • Tejtermék
 • Hús
 • Csontok
 • Ecet
 • Olaj
 • Citrusfélék
 • Lédús ételek, például paradicsom vagy görögdinnye
 • Növénymagok

Hozzánk hasonlóan kiegyensúlyozott étrendre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Győződjön meg arról, hogy az élelmiszer legfeljebb 20% -a egyetlen anyagból áll. A keverék jó!

konyhai törmelék férgek számára

Konyhai törmelék férgek számára

Féregek nyaraláskor

A férgek nagy karbantartásnak tűnhetnek, de önmagukban jól fognak működni. Könnyen kibírnak egy hónapot önmagukban anélkül, hogy új élelmiszereket adnának a kukájukba. Tápláld őket indulás előtt és hazatérsz, és boldogan teszik a dolgukat, amíg távol vagy.

Hibaelhárítás

Forgassa el, ahol ételmaradékokat helyez

Néhány dolog elromolhat a szemetesével. Annak érdekében, hogy a kukája vendégszerető hely legyen a férgek számára, váltakozzon oda, ahol az ételmaradékokat a kukába helyezi.

Minden héten jelöljön ki egy új sarkot a törmeléknek. Egy hónap múlva a férgek megeszik és megemésztik a törmelék első sarkát.

Rossz szag

Szag is lehetséges, és azt jelzi, hogy valami baj történt. Nézze meg négy sarkát, és nézze meg, hogy el tudja -e érni a probléma gyökerét. Például sok savas anyag megváltoztathatja a pH -t, és a férgek elválnak a szemetes másik oldalára, ahol jó az élet. Tisztítsa meg a problémát okozó anyagokat, és szükség esetén cserélje ki az ágyneműt. A tartálynak tűzőnek kell lennie, és rövid időn belül újra be kell nyúlnia.

Gyümölcslegyek

Ha a gyümölcslegyek nem tudnak betelni a vermikomposztáló kukával, győződjön meg arról, hogy az ágynemű az étel tetején marad. Érdemes elkerülni a gyümölcslegyeket vonzó gyümölcsöt vagy édes illatú darabokat is.

És ha minden más nem sikerül, akkor megteheti készítsen gyümölcslégycsapdát és fészkelje az ágynemű tetejére, hogy megpróbálja elfogni a kártevőket.

DIY gyümölcslégycsapda

Gyümölcslégycsapda

DIY vermikomposztáló tartály

Az évek során sok különböző vermikomposztáló kukát használtam. A kedvencem azonban Pau Farré -tól származik, aki itt, Vancouverben, a City Farmerben tart tanfolyamokat a vermikomposztálásról.

Ez a kialakítás tökéletesen működik a városi kertem, kicsi marad, de rengeteg féregöntést biztosít.

Ezt a DIY vermikomposztáló tartályt több mint 80 projekt egyikeként találja meg új könyvemben, A regeneráló kert. A könyvön keresztül azt akartam megtanítani az embereknek, hogyan kell a természettel dolgozni, nem pedig ellene, ugyanazokat a permakultúra -gyakorlatokat alkalmazva, mint a kertemben.

A könyv 2022 februárjában jelenik meg, de már előrendelhető! A legelsők között lehet, aki kézbe veszi a könyvet előrendelés ma.

DIY vermikomposztáló tartály

Vermikomposzt tartály

Anyagok

 • Két fészkelő műanyag tartály (az egyik fedéllel)
 • Egy sekélyebb rekesz azonos szélességben
 • Villanyfúró vagy kalapács és szögek
 • Nyolc 2-3 hüvelyk négyzet alakú fatömb a felszállókhoz
 • Száraz anyagok (aprított újság, szalma, szárított levelek)
 • ½ font vörös csavargók (kb 500 férgek)
 • Konyhai törmelék

Csináld meg!

Fúrógépével (vagy kalapáccsal és szögekkel) készítsen vízelvezető lyukakat a két fészekrakó alján. Készítsen légnyílásokat a tartály oldalaira. A légnyílásokat a tartály kerülete mentén kell elhelyezni, azon a helyen, ahol a két tartály átfedésben van.

Töltse fel az egyik magas kukát 1/3 részig száraz ágynemű keverékével. Nedvesítse le az ágyneműt, amíg el nem éri a kicsavart szivacs állagát.

Adja hozzá férgeit a szemetes egyik sarkához. A férgek és az ágynemű tetejére tegyen 4 csésze durvára vágott konyhai maradékot. Fedje le a konyhai maradványokat egy másik réteg száraz anyaggal, ezúttal hagyja őket szárazon.

Helyezzen négy fából készült emelőt a sekély kukába, hogy legyen hely a csurgalékvíz lefolyására. Tegye le a középső tartályt a felszállók tetejére, majd adjon hozzá további négy emelőt a tartályhoz. Tegye a féreggyűjtőt a tetejére, és rögzítse fedéllel.

Tartsa a vermikomposztáló kukát nyáron hűvös, árnyékos helyen, télen pedig meleg, fedett helyen. A hőmérsékletnek 5-30 ° C között kell lennie. Ha olyan területen él, ahol hideg a tél, helyezze át a férgeket egy garázsba, vagy tegyen egy takarót a szemetes tetejére, ha nem lesz túl hideg.

DIY vermikomposztáló tartály

Féregöntvények betakarítása

A DIY vermikomposztáló kukám megkönnyíti a csigaöntő tárolók betakarítását, összegyűjtését egy egyszerű kukába. Amikor készen áll a féregöntésre, hagyja abba a férgek etetését néhány hétig, amíg észre nem veszi, hogy az összes konyhai maradékot megemésztették.

Távolítsa el az ágynemű száraz felső rétegét, és helyezze a férgeket a középső szemetesbe. Az üres középső tálcát új ágyneművel és konyhai törmelékekkel szeretné felállítani, ugyanúgy, mint a kukát. Ezúttal hagyja ki a férgeket.

Tegye az új kukát arra a tetejére, amely tartalmazza az összes férget és öntvényt. A férgek most felfelé vándorolnak a lyukakon keresztül, hogy eljussanak a kukába a táplálékkal. Így szép, tiszta öntvények állnak rendelkezésre a kertben. A féregöntvényeket 3-4 havonta szüretelheti kertje számára.

kelkáposzta és féregöntéssel termesztett gyógynövények

A féregöntvények használata

A vermikomposzt minden és minden növény számára jó, beleértve a cserepes növényeket is, mint pl szobanövények és pozsgás növények. A féregöntvények használatához szórja őket a talaj tetejére, és hagyja, hogy a tápanyagok lefelé hatjanak.

Alternatív megoldásként keverheti a vermikompostot a szokásos termőtalajjal, amikor cserepes növényeket ültet be vagy a talajba. Különösen segít abban, hogy az agyag vagy homokos talaj szervesebb anyagot kapjon. Rendkívül jól működnek abban is, hogy a mag indítása keverd össze.

Az egyetlen alkalom, amikor nem szeretne féregöntvényeket használni, ha már rendelkezik szerves anyagban gazdag talajjal. Elvégre túl sok jó dolog rosszra fordulhat.

Ahogy túl sok műtrágyát adunk a növényhez, túlzásba is vihetjük a tápanyagokkal. A féregöntvényeket takarékosan használja, erős műtrágyaként kezelve.

És ez mindenben féregkaka! Feltétlenül figyeljen a könyvemben szereplő további információkra és projektekre, A regeneráló kert. Csak most karcoltam fel a permakultúra felszínét vermikomposztálással! Tudassa velem az alábbi megjegyzésekben, ha férgeket szeretne hozzáadni a komposztálási rutinjához.

DIY Vermicompost Bin

Adjon nagy lendületet kertjének féregöntéssel! Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan építsen vermikomposztos kukát, amely kicsi, de rengeteg energiával rendelkezik.

Kellékek

 • 2 Fészkelő műanyag tartályok (az egyik fedéllel)
 • 1 Sekélyebb rekesz azonos szélességben
 • 8 2-3 ‘négyzet alakú fatömbök felszállókhoz
 • Száraz anyagok aprított újság, szalma, szárított levelek
 • 1/2 font Vörös csavargók körülbelül 500 férget
 • konyhai törmelék

Utasítás

 • Fúróval (vagy kalapáccsal és szögekkel) fúrjon le vízelvezető lyukakat a két fészekrakó alján. A fúróval légnyílásokat is készíthet a tárolók oldalán a kerület körül, ahol a tartályok átfedik egymást.

 • Töltse fel az egyik magas kukát harmadával a száraz ágynemű keverékével. Nedvesítse le, hogy olyan legyen, mint egy kicsavart pattanás.

 • Tegye a férgeket a sarokban lévő kukába. Ezután töltsön rá 4 csésze konyhai maradékot, amelyeket durván apróra vágnak.

 • Tegyen egy réteg száraz ágyneműt, ezúttal hagyja szárazon.

 • Tegyen négy fából készült emelőt a sekély kukába. Ez lehetővé teszi a csurgalékvíz elvezetését. Ezután tegye le a középső tartályt a felszállók tetejére. Ezután adjon hozzá még négy emelőt a tartályhoz. Végül tegye a féreggyűjtőt a tetejére, és tegye rá a fedelet.

Vermikomposztálás A féregöntések teljes útmutatója


Forrás link


6 Views 0 Ratings Rate it

 • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok