Vigyázzon ezekkel a kreatív online társkereső csalásokkal

Avatar admin | 2021.02.12. 1 View 0 Likes 0 Ratings

1 View 0 Ratings Rate it

Vigyázzon ezekre a kreatív online társkereső csalásokra című cikk illusztrációja

Fénykép: Jakub Krechowicz (Shutterstock)

Mind a Jobb üzleti iroda és a FBI figyelmeztetik az embereket a romantikus csalásokra, amelyek várhatóan továbbra is fokozott fenyegetés Valentin-napig. Ez a fajta átverés súlyosbodott a járvány idején, mivel az esetek száma az elmúlt évben 18% -kal emelkedett, az FBI szerint. Itt van, amit tudnia kell.

Mik a romantikus csalások?

Romantikus csalások akkor fordulnak elő, amikor a bűnöző hamis online személyazonosságot fogad el, hogy megszerezze az áldozat vonzalmát és bizalmát. Ezután a csaló kihasználja a kapcsolatot, hogy manipuláljon vagy ellopja az áldozatot. A BBB nemrégiben figyelmeztetéseket küldött e két konkrét romantikus csalásról:

  • A kriptovaluta átverés: Miután megteremtette a bizalmat egy online társkereső platformon, egy csaló gyorsan megpróbálja áthelyezni a beszélgetést egy sms alkalmazásba, például WhatsApp vagy WeChat. Ekkor nevelik „a családtagot, aki sikeres kriptovaluta-befektető”, és „exkluzív” lehetőséget kínálnak. Ezután rábeszélik az áldozatot, hogy helyezze el a pénzt egy kriptovaluta kereskedési platformon, ami természetesen soha többé nem látható.
  • A pénz öszvér átverés: Ebben a részletben egy másik országból érkező csaló ismét bizalmat ébreszt, és a beszélgetést egy sms alkalmazásba viszi. Ezután szokatlan kérést fognak küldeni, amelyben elküldik Ön pénzt, majd kérje meg, hogy küldje vissza nekik a tengerentúlon. Ehhez gyakran jár egy szerencsés történet arról, hogy saját bankszámlájuk „befagyott”. A BBB szerint azonban az alapokat valószínűleg ellopják a COVID segélycsekk-pénzén, és az alapokat mosják, hogy azok nyomon követhetetlenek legyenek.

Bármi legyen is a romantikus átverés, ha valamit kényelmetlenül érez, tegyen fel kérdéseket. Ha a másik személy nem hajlandó közvetlen válaszokat adni neked, vagy a hangja vádlóbb és agresszívebb lesz, ez nagyon jó jel, hogy átverés. A jó helyzet szabály soha küldjön pénzt valakinek, akivel még nem találkozott.

A BBB a következő tippekkel rendelkezik, amelyek segítenek elkerülni a romantikus csalásokat a társkereső oldalak használatakor:

  • Kommunikáljon a társkereső alkalmazáson. Ha úgy tűnik, hogy egy szerelmi érdeklődés siet, hogy a társkereső alkalmazásról egy nem biztonságos csevegőalkalmazással szálljon le, az piros zászló.
  • Tegyen fel konkrét kérdéseket a profilban megadott részletekről. Egy csaló megbotolhat a részletekre való emlékezésben vagy a történet megfelelővé tételében.
  • Kutassa meg a randevú profilját. Sok csaló ellop fotókat az internetről, hogy felhasználhassa őket a profiljukban. Fordított képkeresést végezhet egy olyan webhely használatával, mint a tineye.com vagy images.google.com hogy lássák, hogy a profil fotóit máshonnan lopják-e el. Keressen online egy profilnevet, e-mail címet vagy telefonszámot, hogy megnézze, mi adódik össze és mi nem. Ha hamis profilnak tűnik, jelentse a találtakat a társkereső alkalmazásnak.
  • Legyen óvatos a közzétett információkkal kapcsolatban, és tegye közzé az interneten. A csalók felhasználhatják a közösségi médiában és a társkereső oldalakon megosztott részleteket, hogy jobban megértsék és megcélozzák Önt.
  • Lassan menj és tegyen fel sok kérdést.
  • Vigyázzon, ha az egyén megpróbálja elszigetelni Önt a barátoktól és a családtól vagy nem megfelelő fényképeket vagy pénzügyi információkat kér, amelyeket később fel lehet használni az Ön zsarolására.
  • Vigyázzon, ha az egyén soha nem képes személyesen találkozni, vagy mindig van mentsége miért nem lehet. Ha néhány hónap múlva még nem találkozott az illetővel, jó oka van gyanakvásra.

Ha átverés áldozata lettél, jelentsd a BBB.org/ScamTracker.


Source link


1 View 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok