Villámhárító kiépítése házilag?

Avatar Gadam | 2022.08.07. 1101 Views 0 Likes 0 Ratings

1101 Views 0 Ratings Rate it

viLLámhárító kiépítése házilag

Hogyan kell villámhárítót kiépíteni házilag? Sokan teszik fel ezt a kérdést, ezért utánanéztünk szakmai oldalakon, mit tanácsolnak a szakemberek, hogy mindenkinek segíthessünk, aki villámhárítót készítene házilag.

Villámhárító kiépítése házilag hogyan lehetséges?

Röviden; sehogy. Hívj egy elektromossági szakembert.

Bizonyos időjárási körülmények negatív töltés felhalmozódásához vezetnek a légkörben és pozitív töltéshez a talajon. Ahogy ezek a töltések növekednek, elkezdenek utat keresni egymás felé. Amikor az elektromosság ezt az utat járja be – rendkívül nagy dózisban -, az villámlás. A villámlás mindig a legrövidebb utat választja, ezért az épületek, fák és más magas tárgyak a szokásos érintkezési pontjai. Ezért is próbáljuk ezeket a dolgokat villámhárítóval védeni.

A szakértő segít a villámhárító házilag történő kiépítésében:

Karl K. Berggren, az MIT Villamosmérnöki és Informatikai Tanszékének villamosmérnöki docense szerint a villámhárítók a légkör negatív töltésének kis ellenállású utat biztosítanak a talajban lévő pozitív ionokhoz. Azáltal, hogy a villámhárító biztonságosan elvezeti az elektromosságot az épülettől, fától vagy toronytól, amelyhez rögzítik, a villámhárító enyhíti a károkat, amelyek akkor keletkezhetnek, amikor több millió voltos elektromosság halad át a föld és a légkör között.

A villámhárító alakja, anyaga és kialakítása is számít.

„A villámhárító technológia világában az éles jobb” – mondja. A negatív töltésű ionok a lehető legsimább utat akarják a pozitív ionokhoz, ezért a kereskedelmi villámvédelmi technológia hegyes rudakkal vagy sugárzó fémujjakkal rendelkezik. Amint az elektromos áram elkezd átfolyni a villámhárítón, azt el kell vezetni attól az építménytől, amelyre a villámhárítót szerelték, általában egy kábelen keresztül, amely egy földbe süllyesztett fémrúdban végződik, hogy az elektromos töltést biztonságosan elvezesse. „Az áramot vastag, nagy vezetőképességű fém, például réz kell, hogy elvezesse, hogy az ne terjedjen át más anyagokra, és ne okozzon robbanást vagy tüzet” – magyarázza Berggren.

A villámhárító kiépítése házilag témára egyértelmű a szakértő tanácsa: „Dolgozzon együtt villanyszerelővel. Ez egy élet-halál projekt, nem hobbi”.

Berggren szerint túl nagy az esélye annak, hogy bármelyik funkciót akár csak egy kicsit is elrontja az átlagos lakástulajdonos, ahhoz, hogy egyedül gondolkodjon ezen a feladaton. „A villámvédelem koncepciója egyszerű, de a villámhárító biztonságos telepítésének követelményei speciálisak és szakértelmet igényelnek” – mondja.

Forrás: MIT School of Engineering | » How do you make and install a lightning rod?


1101 Views 0 Ratings Rate it