Lélegzetelállító zöld fal házilag

Avatar Gadam | 2022.06.20. 1007 Views 0 Likes 5 On 1 Rating

1007 Views 5 On 1 Rating Rate it

zöLd faL készítése háziLag

Profi kertészeti trükk. A zöld fal házilag is elkészíthető. Kövesd az útmutatót, és építs lélegzetelállító élőfalat otthonra.

Zöld fal házilag egyszerűen

A legegyszerűbb módja az élőfal építésének, ha zsebe növénytartókat használsz. A zöld falnak nem kell egy egész falfelületet beborítania. Csak egy kis részét is átalakíthatod, már azzal is dekoratív jelleggel ruházod fel a teret. Ráadásul a zöld fal növekedésével automatikusan változik, így könnyen áttervezhető különböző növények hozzáadásával, és gyakran hordozható is.

Mire lesz szükséged az elkészítéshez?

  • Készlet függőleges Kerthez
  • Fúró, csavarok, nyersdugók (a falhoz rögzítéshez)
  • Kalapács és szögek (a kerítéshez való rögzítéshez)
  • Növények 13 cm-es cserepekben (a növények száma attól függ, hogy hány zsebet kell megtöltened).
  • Felső talajréteg

A zöldfal elkészítése házilag:

#1. Találd meg a megfelelő helyet

Az élő falat bárhol elhelyezheted. A trükk valójában abban rejlik, hogy a kert adott részébe megfelelő növényeket válassz, akárcsak egy szegélynél. Van egy árnyékos hely, amelyet buja, árnyékkedvelő lombokkal alakítanál át, vagy egy napos terület egy gyógynövénytorony számára? Ha amit használsz, egy világos területen lesz, akkor ez befolyásolja a növényválasztást. Ha párásabb a hely, akkor inkább páfrányokat és más árnyékos trópusi növényeket kellene telepítened.

Ami A kulcs: győződj meg róla, hogy a zöldfal minden pontjához hozzáférsz majd. Ez a növényápolás miatt lényeges.

#2. Készítsd elő a terepet

Az élő falak nedvesedhetnek, ezért tisztában kell lenned, milyen falon vagy felületen dolgozol, hogy megvédhesd azt. Ennek egyszerű módja, ha vagy membránt használsz, vagy gondoskodsz arról, hogy a zöldfal és a választott kerti fal között rés legyen. Figyelj arra is, hogy a használt fa felületek friss, jó külső festékkel legyenek festve.

Arról is gondoskodnod kell, hogy a felületen éledező gyomokat vagy növényeket eltávolítsd. Ha az élő fal a terasz fölé lóg majd, figyelj rá, nehogy az ültetőedényekből kifolyó víz kárt okozzon.

 

#3. Rögzítsd a függőleges kerti készleteket

Rögzítsd az ültetőket a falhoz, ügyelve arra, hogy egyenlő távolságra legyenek egymástól, és hogy minden sor szorosan a fölötte lévő alá illeszkedjen. A legjobb, ha csavarokat használsz a rögzítéshez. Erős kerítés esetén erős szögek is kellenek.

 

#4. Válaszd ki a növényeket

Számtalan módja van, hogy stílusosan alakítsd ki a zöldfaladat. A drámai hatás érdekében használj hosszú, kocsányos növényeket, például páfrányt és borostyánt, amelyekkel a fal teljesnek tűnik majd. Alternatív megoldásként ültess el gyümölcsöket és zöldségeket, például bukfencező paradicsomos ágyásnövényeket, vagy építs fűszerkertet a kedvenceidből.

Használj hosszú életű, betegségeknek ellenálló, könnyű, sekély gyökerű növényeket, mivel ezek gyökértere korlátozott lesz. Az egész éves hatás érdekében válassz többnyire örökzöldeket, majd emeld ki őket szezonális színekkel

Termeszthetsz ehető finomságokat, szép virágokat és lombozatot. Az ehető növényeknek napos helyre van szükségük – a fűszernövények, az eper, a paradicsom és a salátalevelek mind jól érzik magukat függőlegesen. A napfényes dísznövények kategóriájába a helianthemum, a sedum, a százszorszép, az euphorbia és a festuca tartozik.

Az árnyékban a páfrányok, a broméliák, az ajuga, a heucherák és a tiarellák közül választhatszthatsz.

Próbálj meg kis növényeket használni a zöldfalak ültetésénél, mivel ezek olcsóbbak, könnyebben ültethetők és gyorsan meghonosodnak. Kulcsfontosságú a helyes ültetés és a rendszeres gondozás, és ha elsőre jól csinálod, hosszú távon pénzt takaríthatsz meg.

 

#5. Ültesd el a növényeket

Töltsd meg a 13 cm-es/szükséges méretű cserepeket földdel, és tedd bele a növényeket, ügyelve arra, hogy szilárdan el legyenek ültetve. A cserepeket még több földdel töltsd fel.

#6. Tedd a beültetett cserepeket a zsebekbe

Ha ezzel megvagy, már csak annyi a dolgod, hogy bedobd a cserepeket a zsebekbe, hátralépsz és megcsodálhatod a kezed munkáját.

#6. A zöld fal karbantartása

A kézi öntözéshez öntözd meg a felső növényeket. Ezzel az egész fal jól átázik. Az élő falaknak körülbelül 4 évig kell kitartaniuk. Hogy a tiéd mindig ragyogjon, mindenképpen ültesd át, amikor a növények kinövik a helyüket.

 

Szakmai forrás: How to make a living wall – an easy step by step to DIY your own living wall system | Real Homes


1007 Views 5 On 1 Rating Rate it