10 tipp egy gyönyörű és egészséges rózsákkal teli kerthez

Avatar admin | 2021.04.10. 18 Views 0 Likes 0 Ratings

18 Views 0 Ratings Rate it

Tippeket keres az egészséges rózsákhoz? Jó helyre jöttél. A rózsa ikonikus növény. Rendkívül népszerűek, jól felismerhetők és nagyon kielégítőek a növekedéshez. Sajnos néha a rózsák rossz rap-et kapnak, mert nehezen növekszik, vagy magas karbantartás miatt.

tippek egy gyönyörű rózsakerthez

Az az igazság, hogy a rózsák termesztése nagyon hasonlít a termesztésre egyéb virágzó cserjék. És bárki, aki rajong a kertészkedésért és zöld hüvelykujjával, sikeres lehet a gyönyörű rózsák termesztésében. Különösen, ha időt szánnak egy kis kutatásra, és megismerik a rózsák termesztésének alapjait. Feltételezzük, hogy ezért vagy itt!

Olvassa tovább, és tanuljon meg 10 fontos tippet az egészséges rózsákról, amelyeket felhasználhat a saját kertjében annak érdekében, hogy a legelragadóbb rózsákat nevelje.

10 tipp az egészséges rózsákhoz

1. Ismerje a rózsák gyökereit

csupasz rózsagyökér műanyagban

Minden növény egészséges gyökérzetet igényel. A föld alatti gyökérzet minősége közvetlenül kapcsolódik a föld feletti növény minőségéhez. Amikor rózsák ültetésére készülsz, elengedhetetlen a rózsák gyökereinek felállítása a siker érdekében.

Rózsák vásárlásakor el kell döntenie a csupasz gyökér vagy a konténerekben lévő rózsák között.

Csupasz gyökér rózsák

A csupasz gyökérrózsa vásárlása népszerű az online böngészés puszta változatossága miatt. Gyakorlatilag bármilyen típusú rózsát megtalálhat, megvásárolhat, és megvárhatja, amíg megjelenik a házában. A növény szunnyadóan érkezik, és csak annyit kell tennie, hogy ültetése előtt egy éjszakán át áztassa a gyökereket.

Konténer Rózsa

Rózsa konténerekben a legtöbben szoktuk látni. És mit érdemes figyelembe vennie a kezdő rózsakertészeknek, mielőtt kipróbálnák a csupasz gyökérrel rendelkező rózsákat. Szállítható edényekben értékesítik, és gyakorlatilag minden óvodában megtalálhatók, az év bármely szakában. Megvásárlásuk után a konténerrózsa készen áll az átültetésre a kiválasztott kertészeti helyre.

2. Bölcsen válassza a rózsafajtáját

fehér rózsa a kertben a kék ég ellen

Körülbelül 150 különböző rózsafaj létezik, mindegyik fajnak látszólag végtelen listája van az egyedi hibridekről. A választott rózsa típusának meg kell egyeznie a költségvetéssel, esztétikai preferenciáival, a kertészeti helyszínekkel és a helyi éghajlattal.

Ahelyett, hogy túlzottan izgulnánk, és szeretnénk egy rózsamélánt ültetni a kertünkbe, javasoljuk, hogy ragaszkodjon egy vagy két fajtához. Úgy gondoljuk, hogy csak egy vagy két típusra összpontosítva többet megtudhat arról, hogy mire van szüksége ezeknek a rózsafajtáknak, és sikeresebbek lesznek.

Ha teljesen kezdőnek tartja magát, hallgassa meg szakértők online vagy a helyi óvodában arról, hogy a kertben melyik fajta lesz a legsikeresebb, a legjobb stratégia. Azonban gyakran néhány cserje- vagy tájvirágfajta a legkisebb karbantartást igénylő és jó a tanuláshoz.

3. Hely, Hely, Hely

rózsabokor átültetése a kertben

A rózsák elültetése az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, ha néhány elhullott, gyönyörű rózsa növényt szeretne. Mindent jól csinálhat, de ha a hely nem megfelelő, minden erőfeszítése eredménytelenné válhat.

A napfény kulcsfontosságú a helyszín szempontjából. A rózsák abszolút boldogulnak sok természetes napfénnyel. Pontosabban: olyan helyekre szeretné ültetni a rózsákat, amelyek naponta legalább 6 órás napfényt kapnak. Meg kell azonban jegyezni, hogy rendkívül meleg éghajlaton a túl sok nap és hő károsíthatja rózsáit.

Másrészt hidegebb éghajlaton a rózsákat déli vagy nyugati fekvésű helyekre kell ültetni annak érdekében, hogy maximalizálják a napfény hatását, és megvédjék a fagyástól és a fagykároktól. A napfénynek való kitettség és az árnyék közötti egyensúly megtalálása bonyolult, de nem lehetetlen.

4. A rózsák szeretnek időben lenni

fehér műanyaggal borított rózsák a szélsőséges időjárás ellen

A rózsákat nem szereti, ha későn ültetik őket. Ők sem szeretnek túl korán lenni. Elveszett a legtöbb növény, a rózsák ültetésének ideális ideje a kora tavasz. Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze az előrejelzést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szezon utolsó fagyja jócskán mögötted van.

Ha ősszel ültetsz, akkor a tél első fagyása előtt jóval a földbe akarod juttatni rózsáidat. A rózsák szunnyadnak és túlélik a telet, de ehhez gyökérzetüknek jól meg kell épülnie. Ha időt adnak otthonteremtésre, akkor a szabadban telelhetnek. A tél túlélése érdekében konténerekbe is ültetheti őket, hogy beltérbe vagy üvegházba vigyék őket.

5. Növény bizalommal

két személy rózsákat ültetett egy nagy ásott lyukba a kertben

Miután kiválasztotta a rózsa változata szeretnél nőni, és ahol szeretnéd termeszteni, itt az ideje az ültetésnek. Javasoljuk, hogy kövesse ezeket a tippeket a rózsák magabiztos ültetése érdekében.

Hozzon létre egy nagy ültetési lyukat vagy tartályt az egészséges gyökérnövekedés érdekében

A virágzás ösztönzése érdekében a talajnak vagy cserepes keveréknek magas foszfor- és káliumtartalmúnak kell lennie

Vegyünk egy talajkeveréket vagy cserepes keveréket, amely a következőket tartalmazza: kókusz tőzeg, tőzegmoha és szerves trágya

Adjon lassan felszabaduló műtrágyát a talajkeverékhez vagy cserepes keverékhez, például párolt csontliszthez

Enyhe éghajlaton ültesse rózsáit a növény koronájával a talaj szintjén. Hideg éghajlaton ültesse rózsáját mélyebbre, körülbelül 2-3 centivel a talaj alá

Alaposan öntözzön, és töltse ki a cserepet vagy a rózsatartót

Ismét vizet!

6. Táplálja növényi műtrágyáit

műtrágya a kertész kezében

Az ültetés során a cserepébe vagy a talajkeverékbe adott lassan felszabaduló műtrágyát az egész termesztési folyamat során fel kell újítani. Ez biztosítja, hogy a rózsabokor a lehető legteljesebb mértékben virágozzon.

A szakértők havonta javasolják a műtrágya-kiegészítéseket. A legjobbak a szerves műtrágyák, mint például az élelmiszer-komposzt, az állati trágya és az organikus halemulzió. A megfelelő megtermékenyítés biztosítja, hogy a rózsa növény élettartama alatt megkapja a szükséges tápanyagokat.

Csupasz gyökérrózsa esetén a szerves komponensek korai hozzáadása a talajhoz vagy a cserepes keverékhez rendben van. De fontolja meg a teljes szilárdságú műtrágyák használatát az első virágzás után, hogy elkerülje a finom gyökerek elégetését, még mielőtt erősek lennének.

7. A rózsáid hidratálása

permetezni a rózsákat virágokkal a kertben

A víz a napsütés után a listán a rózsák legkeresettebb összetevője az egészséges és boldog élet érdekében. A megöntözött mennyiség a helyi éghajlattól és a talaj elvezetésének sebességétől függ. A homokosabb talaj gyorsabban fog lemerülni, mint a magasabb agyagtartalmú talaj

A legfontosabb a jól hidratált és nedves talaj fenntartása az egész tenyészidőszak alatt.
Egy tökéletes világban a rózsák körülbelül 1 ”csapadékot kapnának hetente. Ez azonban nem mindig így van. Tehát öntözési szokásainak meg kell ismételnie ezeket az ideális körülményeket.

8. Ismerje a metszés előnyeit

a rózsanövény metszése a kertben

A metszés nagyon fontos a rózsák számára, és bárki megragadhatja. Ha aggódsz a túlmetszés miatt, ne légy. Nagyon nehéz, ha nem is lehetetlen megölni rózsanövényedet túlmetszéssel.

A nehéz metszés többségének tavasszal kell megtörténnie. Az elhalt vagy haldokló szárak (barna elszíneződés keresése) és a levelek eltávolítására akar összpontosítani. Az egész vegetációs időszakban érdemes folytatni a könnyű metszést, hogy növénye jól karbantartott legyen. Meg fogja keresni a gyenge és vékony növekvő szárakat (vékonyabbak, mint egy ceruza). És ki akarja vágni a belső térben növekvő vesszőket, hogy ösztönözze a növényt felfelé és kifelé, mint egy eset.

Ne felejtsük el, hogy a metszés után távolítsa el az összes metszett levelet és szárat a növény belsejéből és a növény körüli földről. Ezzel megvédi a növény metszett részeinek minden betegségét attól, hogy megmaradjon és tovább okozza a frissen vágott növényt.

9. Értse meg a rózsák hosszú élettartamát

rózsa talajtakaróval a kertben

Miután a rózsa a földben van, és boldogan növekszik új otthonában, fontos, hogy továbbra is együtt dolgozzon növényeivel, hogy növelje azok élettartamát. A havi műtrágyák hozzáadása és a rózsák metszése két módszer erre.

A rózsák mulcsozása

A szeretett rózsák élettartamának növelésének másik módja a talajtakaró hozzáadása. A rózsák mulcsozása fontos a hosszú élettartam érdekében, mert a talajtakaró képes több nedvességtartást fenntartani a talajban. Lényegében megvédi a napsütéstől.

A talajtakaró védi rózsáit a gyomnövényekkel és a fű növekedésével szemben is. A rózsakertedbe beszivárgó gyomok nedvességet és értékes tápanyagokat lophatnak el a rózsáidból. Találja meg teljes útmutató a mulcsozáshoz itt.

Választhat organikus vagy nem organikus mulcsot. A fűnyesedék és a szalma kiváló organikus mulcsot eredményez. Népszerű nem szerves mulcsozási lehetőség valamilyen kőzet vagy kavics használata.

Betegségek és kártevők

Sajnos azonban a rózsáival további akadályokba ütközhet, amelyek a növénybetegségekhez és a kártevőkhöz kapcsolódnak. Az egyik probléma, amellyel találkozhat, a lisztharmat. Ez a betegség általában a nyári hónapokban jelentkezik, amikor az éghajlat forró és száraz lesz. Megállapíthatja, hogy növényei szenvednek ettől a betegségtől, ha a levelek görbülnek vagy befelé fordulnak, és fehér, porszerű bevonatot képeznek.

A lisztharmat megelőzése érdekében öntöze növényeit reggel és talajszinten. A növények rendszeres metszése a megnövekedett légáramlás érdekében szintén segít.

Egy másik gyakori betegség, amely megfertőzheti a rózsabokrokat, fekete foltnak nevezik. Ez a betegség egy víz által terjedő gombás betegség, amely körkörös barna vagy fekete foltként nyilvánul meg a rózsáinak levelein. Végül a fekete folt megöli a leveleket és lombhullást okoz.

A fekete folt ellen sokféleképpen védekezhet, mint a lisztharmat ellen. Fontos a metszés a szellőzés növelése érdekében, és egy másik kipróbált és megelőző taktika a talajszintű öntözés annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen el a növény között. A fekete folt megszabadulása érdekében megfontolhatja a gombaölő szer használatát.

Azt is észreveheti, hogy bosszantó kártevők vannak a rózsabokrokban. A rózsák nagyon népszerűek a levéltetvek, a takácsatkák, a japán bogarak és a fűrészlegyek körében. Ha úgy gondolja, hogy ezek közül a kártevők közül az egyik zavarja a rózsáit, akkor az ellen védekezhet a fertőzés ellen rovarölő szappan vagy neem olaj. Máskor a jóindulatú kártevők, például a levéltetvek eltávolítása olyan egyszerű lehet, mint egy erős öntözés.

10. Élvezze munkája gyümölcsét

betakarítás a rózsaszín rózsa metsző eszközzel

Amint virágzik és virágzik a rózsája, készen áll a betakarításra. A házi készítésű rózsacsokrok szép, dekoratív kiegészítéseket kínálnak minden otthonban. Arról nem is beszélve, hogy kiváló ajándékötletek is. Javasoljuk, hogy kövesse ezeket a hasznos tippeket, hogy teljes mértékben élvezhesse kemény munkájának gyümölcsét.

  • Vágja össze a rózsákat, mielőtt virágzása teljesen kinyílik. A legtovább tartanak, ha megteszed. Használjon metszőollót vagy ollót éles pengékkel. Minél tisztább a vágás, annál kevesebb kárt okoz a növénynek.
  • Vágja le a rózsákat reggel, amikor harmatosak vagy frissen hidratáltak
  • Vágja újra a szárat 45 fokos szögben, mielőtt üvegbe vagy vázába helyezné,
  • Távolítson el minden levelet vízszinten a rothadás és az azt követő baktériumok szaporodásának megakadályozása érdekében
  • Naponta cserélje a rózsák vizét a baktériumok további szaporodásának megakadályozása érdekében

Felbecsülhetetlen, hogy élvezze otthonában a friss rózsaillatot, vagy barátját vagy kedvesét különlegesnek érezze egy saját házi rózsa ajándékával. És abszolút megéri a fáradságos munkát és a türelmet, amelyet befektetett a folyamatba.

Összegzés

A rózsák gyönyörű kiegészítői minden kertnek. A típusok, a színek és az édes illatok változatosságát más virágos növények nem hasonlítják össze. Nem csoda, miért olyan népszerűek a rózsák.

Elmúlt az a nap, amikor a rózsák titokzatos és „nehezen termeszthető” virágfajta maradtak, amelyet csak a tapasztalt kertészek tudtak vállalni. A rózsák az embereknek szólnak. Véleményünk szerint minél több, annál jobb!

Ha betartja ezt a 10 hasznos tippet az egészséges rózsákhoz, akkor biztosak vagyunk benne, hogy sikeres lesz. Reméljük, hogy ez a bejegyzés segített a felkészülésben, és megadta a magabiztosságot, amelyre szüksége volt néhány rózsát saját udvarába ültetni. Boldog ültetést!


Forrás link


18 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok