15 kertészmester tipp a palánták megkeményedésére

Avatar admin | 2021.03.11. 0 Likes 0 Ratings

0 Ratings Rate it

A magvak beltéri indítása nagyszerű módja annak, hogy meghosszabbítsa a vegetációs időszakot, és egy kicsit többet hozhasson ki az amúgy is szorgalmas kertjéből. Még akkor is, ha nem maga dönt a vetőmag beindításáról, az ültetvények vásárlása egy óvodából egy kicsit több időt vesz igénybe, és lehetővé teszi, hogy hosszabb idényekkel rendelkező növényeket – például paradicsomot és paprikát – könnyebben termesszen, még hidegebb éghajlaton is.

Fotókollázs palánta keményedő képekkel.

A palánták megkeményedése nélkül azonban minden nehéz munkáját elpazarolja, és a növényeit veszélybe sodorja. A megkeményedés szükséges ahhoz, hogy növényeit a zord kültéri hőmérséklethez hozzászokja – és ezt elengedhetetlenül fontos megtennie, ha bármilyen meleg időjárású növényt termesztene.

Tippek a palánták kikeményítéséhez

A palánták elültetésénél sokkal több van, mint pusztán egy vödör talajba dobni és vizet adni. Bár mindenki otthon akarja elindítani őket, ez nem mindig jó ötlet. Meg kell érteni mindazokat a dolgokat, amelyek a terméshozamhoz vezetnek, és minden azzal a kis maggal kezdődik. Az alábbiakban mindent megtudhat, amit tudnia kell a palántákról és arról, hogyan kell ezeket a tippeket megvalósítani ebben a vegetációs időszakban.

Nem tudja, hol kezdje? Ellenőrizze a legjobb növények kezdeni a beltéri palánták. Az első kert megkezdésének végső feltörése ott van! Természetesen érdemes szem előtt tartani ezeket a tippeket is megakadályozza a hosszú lábú palántákat is.

1. Ellenőrizze a fagy dátumát

hó borítja

Az első lépés a palánták edzésében? Kitalálja, mikor kell a növényeinek kimennie. Néhány növényt, például a spárgát, a kelkáposztát és a spenótot meg lehet keményíteni, miközben továbbra is fennáll a fagy veszélye. Mások, mint a paradicsom, nem tudják kezelni ezt a fajta hideget. Várja meg a fagy ajánlott utolsó dátumáig, hogy elkezdjen keményedni az ilyen fajta növényeknél.

2. Hagyja abba az öntözést és a műtrágyázást idő előtt

növényi növény műtrágyával

Miután megtudta, mikor kell a növényeinek kifelé mennie (ez segíthet a kezdő dátumok vagy emlékeztetők naptárának elkészítésében a mobiltelefonján!), Készítse elő növényeit bent az öntözés és a trágyázás ütemezésének leállításával.

Hagyja abba a kiegészítő öntözést és műtrágyázást körülbelül egy héttel azelőtt, hogy növényei kifelé mennek. Ez a kültéri körülményekre való felkészülés első lépése a „feljavításukban”.

További tippekre van szüksége kertész számára? Nézze meg a top kertészeti hackek amelyek biztosan virágozni fogják kertjét ebben az évben!

3. Tartsa őket a tálcákban, és adjon hozzá némi szelet

fiatal palánták fekete tálcában

Amikor kikeményedik a növényeiről, segíthet az eredeti tálcákban tartani. Ahelyett, hogy egyedi konténerekbe helyezné őket, ami gondot okoz a szabadba és a visszahelyezésre, tartsa őket a kiindulási tálcákban, hogy össze-vissza összeszedje őket.

Mielőtt a vetőmagtálcákat bemutatná a szabadban, fontolja meg egy ventilátor használatát a külső körülmények megismertetéséhez. Egyszerűen használjon ventilátort a levegő mozgatásához, hogy hozzászokjon azokhoz a hatásokhoz, amelyeket egy enyhe szellő kint okozhat. Ne kapcsolja magasra – ez ugyanolyan szárító és káros lehet, mint a viharos szél.

4. Válassza ki a megfelelő helyet, és gondosan válassza ki az időzítést

veteményeskert a ház mellett

Ezután meg kell találnia a megfelelő helyet a növények megkeményedéséhez. Legtöbbször ez a folt lesz olyan, amelyre nincs kitéve erős szél, kártevők vagy állatok. Legalább az első órákon kívül kell lennie a gyalogos forgalomtól és védve kell a naptól. Néhány lehetőség működik – egy fa alatti asztalon, egy árnyékos helyen a ház ellen stb.

A helyszín előkészítésekor ne felejtse el megvédeni növényeit olyan kártevőktől, mint a csigák, csigák, sőt az állatok is.

Alaposan át kell gondolnia az időzítést is. A palánták edzésének megkezdésének legjobb napja a közepe és késő délután, amikor a körülmények általában nyugodtak. Tegye őket csak egy órára a szabadba, majd vigye vissza őket.

5. Improvizáljon egy garázzsal

zöldség növény egy cserépben, kertészeti anyagokkal

Nincs árnyékos, védett helye a csemeték kint indításához? Miért nem használja a garázsát? A garázs vagy akár egy átvilágított, fűtetlen veranda remek kiindulópont.

Ha van hely, használhat akár üvegházi helyzetet is, vagy ezt. Akár saját maga is elkészítheti DIY üvegház felhasználva ezeket a terveket. Remek kiegészítője az idei kertészeti folyamatnak. Akár vásárolhat is üvegházhatású készletek valamilyen farmboltból vagy online, hogy egyszerűen összeszerelje és elhelyezze az udvarán vagy a kertjében.

6. Kezdje csak egy órával

fiatal növények egy cserépben a szabadban, hogy felkészüljenek a kikeményedésre

A palánták kikeményítésének első napján csak egy órán keresztül fogod ezt megtenni. Másnap adhat hozzá egy órát. Folytassa ezt a folyamatot néhány naponta egy kis idő hozzáadásával, amíg el nem éri a legjobb összeget ahhoz, hogy kint tartózkodjanak, vagy addig, amíg eljön az ideje a kertben lévő talajba ültetni.

7. Ne felejtsd el bevinni őket bent

növények egy fekete cserépben

A keményedési időszak végén ne felejtse el visszahozni növényeit! Ez segít, ha valamilyen emlékeztetőt vagy riasztót tesz a telefonjára. Nem akarja véletlenül egyik napról a másikra kint hagyni növényeit. Ez biztosan megöli őket!

8. Vegye fontolóra az életének megkönnyítésére szolgáló eszközöket

sárga talicskában ültet

Több tálca palánta visszahordása minden este a beltérbe, majd reggel kint komoly munkát jelenthet. Megfelelő eszközökkel kissé megkönnyítheti életét. Fontolja meg, hogy fektessen be egy kocsiba vagy talicskába, és használjon ilyen kocsit éjszaka egy garázsba vagy más védett területre.

9. Mi a helyzet egy hideg kerettel?

növények oldalán egy hideg keret mellett egy téglafal

A hideg keret remek alternatíva, amelyet megfontolhat, ha úgy gondolja, hogy túl hideg lehet elkezdeni a palánták kikeményedését a szabadban. Körülbelül egy héttel azelőtt ültetheti át a növényeket, hogy átültetné őket.

A keret hőmérsékletének 50 és 80 Fahrenheit fok között kell lennie. Naponta ellenőrizze a növényeket, hogy szükség van-e vízre, és minden nap nyissa fel a hideg keret burkolatát egyre hosszabb ideig.

10. Add hozzá

növények biológiailag lebomló edényben szabadban, napfényben, keményedéshez

Fokozatosan adja meg a növényeknek több időt és több időt a napfényben, oly lassan vésve őket az árnyékból. Csökkentheti a növényeinek nyújtott menedék mennyiségét is. Ez segít nekik lassan felépíteni védekezésüket anélkül, hogy túl sokkolná őket.

11. Biztosítsa a szükséges védelmet

zöldségnövények sorfedéssel hidegvédelemre

Nem tudja megjósolni az időjárást – és azt tapasztalhatja, hogy egy hidegfront váratlanul beköltözik, miközben kikeményíti a meleg időjárású növényeket. Ha ez megtörténik, ne essen pánikba. Beviheti a palántákat a tervezettnél hosszabb ideig, vagy használhat egy sor burkolatot a melegség és a biztonság érdekében. Ez nem csak hideg esetén hasznos – a sorfedél védelmet nyújt a hajtó szél vagy eső ellen is.

Számos sorfedélrendszert lehet megvalósítani, beleértve az úszó sorfedeleket és a karikás burkolatokat. Készülhetnek műanyagból vagy fonott anyagból. Szeretem a fagytakaró a Bootstrap Farmer-től, de kissé drága lehet azok számára, akiknek nagyobb a fedett terük. Nagyon sok lehetőség van, ezért válassza ki azt, ami a legjobban megfelel.

12. Húzza tovább

növénycsoport zöld levelekkel egy nagy kerek edényben

Végül elkezdheti növényeit egyre hosszabb ideig kint tartani. A nappali körülményekhez való több napos hozzáállás után elkezdheti őket az éjszakai körülményekhez is. Hagyja őket hosszabb ideig kint, figyelve a hőmérsékletet, amíg az egész éjszakát kint tölthetik.

13. A hervadás megelőzése

esőcseppekkel nedves chili paprika növény

Amíg keményedik a palántáitól, észreveheti őket, hogy szárazság tünetei, például hervadás szenvednek. Ha ez megtörténik, nincs szükség pánikba – csak enyhén öntsön meg vizet.

Nem akar aggódni a folyamatos öntözés miatt? Nézze meg ezt a listát szárazságtűrő növények amelyek tökéletesen illeszkednek kertjéhez és tájához.

14. Ültesse megfelelően

fiatal palántákat ültettek a kertbe

Amikor eljön a telepítés ideje, érdemes figyelmesen figyelni az időjárást. A palánták átültetésére a legjobb idő egy felhős és meleg nap, ideális esetben túl sok szél nélkül. Növényei már akkor megdöbbennek, amikor az eredetileg megtermett edényből a földbe kerülnek. A túl sok nap és szél tovább fogja őket stresszelni.

Vájjon egy lyukat, amely valamivel nagyobb, mint a növény gyökérgömbje. Töltse ki a lyukat a növény gyökérvonaláig, erősen megtapossa a talajt a kezével. Alaposan öntözzük meg.

Az átültetés után rendszeresen ellenőrizze növényeit. Némelyik hervadás az ültetés után vagy akár az első napon is normális, de vissza kell ugraniuk. Ha a hőmérséklet ismét csökkenni kezd, győződjön meg róla, hogy eltakarja-e a transzplantációt.

15. Ne essen pánikba, ha a dolgok nem a tervek szerint mennek

a növények edzésre kész műanyag edényben tartása

Legyen az első alkalom a növények megkeményedésére, vagy az ötvenedik, ne essen pánikba, ha a dolgok nem feltétlenül mennek a tervek szerint. Egyik kertész sem tökéletes – és a növények kikeményedésének egyensúlyát kideríteni bonyolult lehet. Lehet, hogy elfelejti egy reggel kihozni a növényeit, mielőtt elhagyja a házat – ez még nem a világ vége! Másnap újraindíthatja.

A legtöbb esetben a növények meglehetősen elnézőek – és ha nem, akkor mindig van jövőre. Végül megkapod a dolgot!

Mit jelent pontosan a növényi edzés? Itt van miért számít

Nem számít, mennyire egészséges vagy erőteljes lehet a beltéri vetésű növénye, meg kell keményíteni őket, mielőtt kint ültetné őket. Itt van miért.

Ha növényeket termeszt beltérben, akkor ezt ellenőrzött környezetben teszi. Mindent, beleértve a hőmérsékletet, a fényt és a vizet, szoros felügyelet és ellenőrzés alatt tartják. Valószínű, hogy otthonában sincs semmilyen széllökés vagy szélsőséges ingadozás.

A beltéren termesztett növény egész életét úgy töltötte, hogy nem volt kitéve kemény kültéri környezetnek. Ezért nulla védelmi képessége van, amelyek segítségével olyan dolgok kezelésére szolgál, mint a hőmérséklet változása, az intenzív napfény vagy a szélvezetés.

Növényeinek megkeményedése ezeket a körülményeket teszi ki számukra, hogy sejtjeik megerősödhessenek és felkészültek legyenek a szabadtéri életre. Növényei jobban növekednek és sokkal erősebbek lesznek, amikor eljön az ideje, hogy a földbe ültessék őket.

Lényegében a kikeményedés csak egy olyan folyamat, amely megismeri növényeit a szabadban – de baba lépéseivel, nem pedig egy csapásra. Kövesse ezeket a tippeket a palánták kikeményedéséhez, és rájön, hogy a növényei ennek következtében sokkal egészségesebbek és boldogabbak!

Egyéb palánta források:

Hogyan lehet megakadályozni a hosszú lábú palántákat

15 ok, amiért csemetéje nem csírázott, és hogyan lehet megjavítani.

A legjobb zöldség kezdeni beltéri palántaként.


Source link


0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok