20 legkönnyebb gyümölcs, amit bárki meg tud növeszteni {Kezdőbarát ötletek}

Avatar Gadam | 2021.04.29. 435 Views 0 Likes 0 Ratings

435 Views 0 Ratings Rate it

Az egészséges táplálkozás nehéz megtenni – és még nehezebb megteremteni saját kertjét, hogy táplálja magát.

A metszéstől a gyomlálásig, a műtrágyázástól a talajtakarásig úgy tűnik, mintha a saját ételének – és különösen a saját gyümölcsének – termesztése hihetetlenül időigényes feladat lenne.

Szerencsére nem kell rengeteg szabadidőt tartania a kezén ahhoz, hogy családjának finom, tápláló gyümölcsöket biztosítson. Könnyedén termesztheti saját gyümölcsét otthon – mindaddig, amíg figyelembe veszi ezt a húsz legkönnyebben termeszthető gyümölcs listáját.

Ezek a gyümölcsök természetüknél fogva egészségesek, és nulla karbantartás mellett szükségesek. Kezdjük el!

20 legkönnyebben termeszthető gyümölcs

1. Eper

növekvő eper növény függő gyümölcsök egy bankban

Eper tele vannak rostokkal és más hasznos tápanyagokkal, például antioxidánsokkal. Hihetetlenül könnyű őket is termeszteni. Amíg rengeteg napsütés és jól vízelvezetõ talaj van, ezeket a bogyókat szinte bárhol termesztheti.

Többféle szamóca közül választhat, köztük júniusban termő eper és alpesi eper. Egy tipp? Távolítsa el a futókat, amint azok megjelennek a növényen. Újra telepítheti őket. Ez javítani fogja a gyümölcs fejlődését.

Epret termeszthetsz benne konténerek, a földön, vagy akár bent függő kosarak egy finom késő tavasztól a kora nyári szüretig. Olvassa el részletes útmutatónkat hogyan lehet epret termeszteni.

2. Áfonya

áfonya lóg egy ága a kertben

Áfonya boldoguljon az elhanyagolással – valójában gyakran talál áfonyát az erdő közepén. Könnyen ápolhatók mindaddig, amíg nedves, savas talaj van. A legjobb eredmény elérése érdekében válasszon önbeporzó fajtát – majd dőljön hátra, és várja meg a gyümölcsöt. Az áfonya általában a növekedés harmadik évében kezd el termelni.

3. Málna

málnát szedni a kertben

Mint az áfonya és az eper, málna is megdöbbentően könnyen termeszthető. Vannak olyan fajták, amelyek nyáron és ősszel egyaránt gyümölcsöt teremnek. Leginkább a földben vagy a megemelt ágyakban nőnek, de konténerekben is termeszthetőek. Csak győződjön meg róla, hogy rengeteg napsütés és jól vízelvezető talaj van, és ezek többé-kevésbé gondoskodnak magukról.

Találhat ötleteket finom lekvárok és zselék a gyümölcséhez itt.

4. ábra

zöld gyümölcs a fügefa a kertben

Ábrák a Földközi-tenger őshonosai, édes, rágós ízűek. Hihetetlenül egészségesek és sokoldalúak, sokféle receptben felhasználhatók. A füge szeret meleg lenni, ezért ideális esetben meg kell konténerekben termesztik őket így beltérbe hozhatja őket, ha fagy fenyeget.

5. Egres

zöld egres lóg az ágán a kertben

A legtöbb ember nem gondol rá egres ha szívós, kevés karbantartást igénylő gyümölcsökről van szó. Finomak, ha közvetlenül a növényből szedik, és amikor is lekvárokká, zselékké és pitékké főzve.

Az egres nem finnyás növény, a napsütéses napon alig igényel termékenyebb talajt (bár a részleges árnyék is elegendő). Érdemes jól itatni, de különben kevés munka szükséges.

6. Citrusfélék

citromfa érett gyümölcsök növekszik egy nagy vödörben a kertben

Igen, növekedhetsz citrusfélék! A gyümölcsök e nagy csoportjába tartozik a lime, a citrom, a narancs, a grapefruit és a kumquats. A citrusfélék termesztésének megkönnyítésének kulcsa az, hogy az éghajlatnak megfelelőt válasszon. Ha meleg környezetben él, akkor valószínűleg bármilyen citrusfélét termeszthet. Téged fedeztek fel hogyan lehet óriási citromfát növeszteni itt, valamint néhány szórakoztató dolgok a narancshéjjal miután megette az összes finom narancsot.

Ha nem, akkor lehet, hogy szelektívebben kell választania, hogy melyik fajtát választja, mivel olyanra lesz szüksége, amelyet konténerben lehet termeszteni.

7. Szőlő

érett szőlő lóg a fán a kertben

Hiszed vagy sem, szőlő nem kell keménynek lennie a növekedéshez. Nehezen növekvő hírnevüket elnyerik, mert valójában nehéz betakarítani őket (némi versennyel kell szembenézned, amikor a szőlő megérett a madaraktól és más vadon élő állatoktól). Szüksége lesz a szőlő ellátására is valamilyen rács. Egyébként nem igényelnek sok gondozást – csak némi napsütést.

8. Méz

lila mézes lóg az ága a kertben

Méz olyan szívós, ellenálló növények, amelyek bogyókat teremnek, amelyek tápláló antioxidánsokkal vannak tele. Ezeket a bogyókat nagyszerű falatozni közvetlenül a bokorból, de ízletesek a turmixokban is.

A mézes cserjéket konténerekbe vagy közvetlenül a földbe ültetheti. Amíg teli napsütés és jól vízelvezető talaj van (a tisztességes keringés mellett), addig nem kell sokat tennie. Növelje őket párban, hogy a beporzáshoz a legnagyobb esély legyen.

9. Törpe körte

törpe körte fa a gazdaságban

Törpe körte kiválóan alkalmas konténerekben történő termesztésre, ami jó hír, ha nincs sok kertterületed. Érdemes a törpe körtefát a közvetlen szél elől elhelyezni, és valójában nem kell metszeni (hacsak nem sérült meg). Ellenkező esetben ez a fa többé-kevésbé megvéd önmagáért.

10. Goji bogyók

piros goji bogyók a kertben

goji bogyó szintén könnyen termeszthető gyümölcsök. Könnyedén kezelik a szeles, sőt parti (olvasható – sós és gyorsan vízelvezetõ talaj!) Körülményeket. Úgy gondolják, hogy a goji bogyók a következő új „szuperélelmiszerek”, amelyek rengeteg egészségügyi előnyöket kínálnak gazdag, édesgyökér-szerű íz mellett.

A goji bogyók termesztéséhez csak egy napos helyre van szükség. Ez az!

11. Cseresznye

érett és készen áll a cseresznye betakarítására a kertben

Az alázatos cseresznyefa az egyik legkönnyebben gondozható gyümölcsfa. Minimális metszés mellett ezek a fák még a legtöbb betegségre és kártevőre sem érzékenyek. Érdemes két fát ültetni keresztporzás céljából, és télen meg kell próbálni metszeni a fát. Ellenkező esetben gondoskodik magáról.

12. Szeder

növekvő szeder lóg a fán a kertben, napfényben

Szeder szinte bárhol termeszthető, amennyiben a talaj nedves és enyhén savas. A legjobb fogadás? Ültesse kora tavasszal a szeder vesszőit, és vágja vissza hat hüvelykre, hogy a következő évben gyümölcsöt kapjon. Még tövis nélküli fajták is kaphatók, ha nem engedi a sörtés szárakat!

13. Dinnye

A gazdaságban dinnyefa sora

Nem biztos benne, hogy szeretne gyümölcsfát vagy bokrot szerezni a következő húsz évben? Dinnye nem igényel sok elköteleződést, mert egynyári növények, amelyek csak egy évadon át tartanak. A finom, lédús dinnye termesztéséhez csak egy kis hely szükséges. A dinnye olyan szőlőn növekszik, amely gyorsan elérheti a húsz métert vagy annál is többet. Ezeket a gyümölcsöket is lehet termeszteni trellises, de kisebb gyümölcsök lesznek.

14. Alma

vörös és érett alma a gyümölcsös almafájáról

Almafák konténerekben termeszthető, de a legjobban közvetlenül a földben termeszthető. Mindenféle fajta közül választhat a finom őszi betakarítás érdekében. Ültesse almafáit jól elvezetett talajba, ideális esetben teli napsütésben. Jóllehet a téli időszakonkénti metszés jobb növekedést ösztönözhet, nem kell sokat tennie ezeknek a szívós gyümölcsfáknak a gondozása érdekében.

15. Ananász

készen áll az ananász gyümölcs betakarítására a mezőn

Lehet, hogy már ebben kételkedsz! De ha hiszed, ha nem, akkor növekedhetsz ananász otthon. Valójában akár ananászt is termeszthet egy edényben! Kezdje azzal, hogy levágja a koronát egy ananászról, és egy napig vízben áztatja. Ezután elültetheti a gallon nagyságú edény és helyezze a tartályt teljes napsütésben.

Kis idő elteltével ízletes, tápláló ananászt élvezhet.

16. Törpebanán

Törpe banánfa egy cserépben beltéren

A banán termesztése bonyolult lehet, különösen, ha nem meleg éghajlaton él. Növekedhetsz azonban törpebanán konténerekben, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyümölcsfát belehozza, amikor a hőmérséklet csökken. Könnyű és egészséges!

17. Eperfa

vörös és fekete eperfák lógnak a kertben

Te is növekedhetsz eperfa nagyon kevés erőfeszítéssel. Ezeket a növényeket konténerben lehet termeszteni, de törpe fajtát kell választani, ha ez érdekli. Csak vigyázzon arra, hogy hova helyezi a tartályt, mivel az éretlen gyümölcsökből csúnya foltokat hagyhat maga után.

18. Ribizli

csomó fekete ribizli a kertben

Több is van ribizli típusok nőhet, beleértve a fehér, a vörös és a fekete ribizlit is. Nem számít, melyik fajtát választja, tudja, hogy finom falatokkal kezelik – mindezt minimális erőfeszítéssel.

A ribizli szereti, ha teli napon termesztik, de ideális esetben kissé védve van a hajtó széltől. Azt is érdemes eltakarnia a növényeit háló hogy a madarak ne lophassák el az aratásodat. Egyébként a ribizli rendkívül könnyen termeszthető. Van még néhány ribizli, amelyet szűk helyeken történő termesztésre terveztek, például konténerek.

19. Passion Fruit

passiógyümölcsök lógnak az üvegházban

Lehet, hogy nem gondol Maracuja mint közönséges, könnyen termeszthető gyümölcs, de valójában nagyon könnyű termeszteni. Mivel szőlő, csak egyszer kell ültetnie. Sok ember passiógyümölcsöt termel konténerekben – csak egy erős rácsra van szüksége, mivel a gyümölcsök meglehetősen megnövekedhetnek.

20. Paradicsom

betakarítás paradicsom a kertben

Igen, a paradicsom valójában gyümölcs! Bár sokan a paradicsomot zöldségnek tartják, a valóság az, hogy gyümölcs – és nagyon könnyen termeszthető. Szüksége lesz rendszeres vízre és jó trellingre vagy cölöpre. Ellenkező esetben a paradicsomot szinte bárhol termesztheti, beleértve a tartályokat vagy akár a beltéret is. Szerencsére megvan végső útmutató a paradicsom termesztéséhez.

Tehát itt van! 20 gyümölcs, amelyek nem csak az Ön számára hasznosak, de könnyen termeszthetők is.

További inspirációért tekintse át a listánkat alacsony karbantartási igényű gyümölcs és zöldség nőhet a kertjében. Ezek tárolási megoldások a gyümölcs frissessége érdekében hasznos lehet.

Fontolja meg, hogy ezeket a legkönnyebben termeszthető gyümölcsöket a tavaszi kertbeültetési listájához adja. Élvezni fogja az alacsonyabb élelmiszerszámlákat, a jobb egészséget – és kevesebb stresszt is.


Forrás link


435 Views 0 Ratings Rate it