A 4 dolláros Raspberry Pi Pico most futtathatja a FUZIX-ot, egy UNIX-klónt – Review Geek

Avatar Gadam | 2021.02.26. 80 Views 0 Likes 0 Ratings

80 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

A Raspberry Pi Pico fut a FUZIX alatt
Málna Pi Alapítvány

Ki tudta, hogy a málna Pi Pico ilyen furcsa helyzetekbe kerül, alig egy hónappal a megjelenés után? A fejlesztő, David Given sikeresen áthelyezte a FUZIX nevű UNIX klónt a Pi Pico. Most a régi iskolai UNIX hackerek piszkolhatják be a kezüket egy 4 dolláros mikrovezérlő.

A Raspberry Pi Pico az egy mikrovezérlő beágyazott alkalmazásokhoz. Nagyon különbözik az 5 dollártól Raspberry Pi Zero, amely egy megfelelő Linux számítógép, különféle operációs rendszerek futtatására. Bár nem meglepő, hogy a Pi Pico képes alacsony fogyasztású UNIX-szerű operációs rendszert futtatni (a gyengébb gépek ezt korábban is tették), az a tény, hogy ez a port egy hónappal a Pico megjelenése után működőképes.

A FUZIX egy V7 Unix klón, amely Doug Braun-ra épül alacsony fogyasztású UZI operációs rendszer. Alan Cox volt Linux-karbantartó fejlesztette ki 2014-ben a 8 bites Zilog Z80 processzorhoz, és a Raspberry Pi-hez David Given. A FUZIX nem tartalmazza a Bell Labs által írt eredeti UNIX-kódok egyikét, és nem is az egy engedéllyel Bár a UNIX termék funkcionalitásának és UNIX-szerű alkalmazásainak ismerősnek kell lenniük minden UNIX geek számára.

Hardver szinten a FUZIX port akár 15 folyamatot és a felhasználói bináris fájlokat támogat 64 KB-ig. Csak a Pi Pico két magjának egyikét használja, ami azt jelenti, hogy a második mag további folyamatokhoz használható. És amint az várható volt, a FUZIX port megfelelő UNIX fájlrendszert tartalmaz, soros konzollal a Pico UART0 és SD kártya támogatásával.

Bár a FUZIX Pi Pico port meglehetősen stabil, még mindig hiányzik a többfeladatos és a NAND flash támogatás. Ha szeretné használni a FUZIX-ot a 4 dolláros Pi Picóján, nézze meg a Raspberry Pi Alapítványt részletes telepítési útmutató.

Forrás: Málna Pi Alapítvány keresztül ZDNet[ad_2]
Source link


80 Views 0 Ratings Rate it