A bogyóinak kicsit fel kell melegedniük

Avatar admin | 2021.06.10. 8 Views 0 Likes 0 Ratings

8 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a bogyóinak egy kicsit fel kell melegedni

Fénykép: Claire Lower

Pár este bementem a Sauvie-szigetre néhány barátommal. Miután megkóstoltam a rendelkezésre álló sokféle fajtát, letelepedtem a Hoodsra, mert az évszak rövid, és csak ember vagyok. (Miután megtapasztalta a kapucnis eper édességes húsát, az ‘s nehéz visszatérni a hatalmas, vizes Driscollokhoz.) Miután egy-egy lakást szedtünk, bogyószedő társaimmal együtt egy tál csak szedett bogyót, boltban vásárolt angyaltorta tortát és egy kanna tejszínhabját élveztük. Tökéletes pillanat volt.

Másnap reggel kiugrottam néhány bogyót a számból, egyenesen a hűtőből. Nem ugyanolyan ízűek voltak. Kevésbé édesek, fanyarabbak és élesek voltak a nyelvükön. Megettem az összes legjobbat előző este? (Nem.) Befolyásolta-e az idilli környezet ízüket? (Valahogy igen, de nem ez volt a probléma.)

Mint sajt és számos más étel, a bogyók csak jobb ízűek szobahőmérsékleten. A melegebb hőmérséklet segít az orrának és a szájnak érzékelni aromás ízvegyületeiket, ami azt jelenti, hogy jobban ízlik és szagolják őket. („Aromás” alatt azt értem, hogy „kellemes aromájú”, amely „nem tartalmaz szénatomokat váltakozó pi-kötésekkel”, bár vannak némelyik átfedésben van a kettő között.) A hideg tempom elnémítja az ízeket és illatokat, ezért a reggeli bogyóim éles és savas ízűek nem pedig édes és lekváros.

Ez nem azt jelenti, hogy kellene bolt bogyóit szobahőmérsékleten. A bogyók hajlamosak elég gyorsan romlani és penészesedni, ezért tartsuk őket – kiöblítetlenül – a hűtőszekrényben, amíg készen állunk a fogyasztásra, majd mossuk meg, és hagyjuk 15-30 percig szobahőmérsékleten lógni. A várakozás véget nem érőnek tűnhet, de a haszon – az édes és illatos jutalmak – megéri ezt a negyed- vagy félórás közjátékot. Én például nem töltöttem órákat egy szitáló mezőben kuporogva, hogy rohanó, hűtött, ízetlen bogyókat fogyasszam.


Forrás link


8 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok