A dokumentumvázlat használata a Google Dokumentumokban

Avatar admin | 2021.01.19. 341 Views 0 Likes 0 Ratings

341 Views 0 Ratings Rate it

Google Dokumentumok logó

Ha használja Google Dokumentumok író alkalmazásként, akkor nincs jobb módja a tartalom rendszerezésének, mint a Dokumentum vázlat eszközzel. Ez a praktikus szolgáltatás segít a dokumentum strukturálásában és navigálásában azáltal, hogy automatikusan létrehoz egy vázlatot a dokumentum fejlécei segítségével.

Nyissa meg a Dokumentumvázlatot a Google Dokumentumokban

Irány ide Google Dokumentumok, jelentkezzen be fiókjába, és nyissa meg a dokumentumot. A dokumentum vázlatát csak két kattintással jelenítheti meg.

Kattintson a Nézet> Dokumentumvázlat megjelenítése elemre a menüben, hogy pipát tegyen mellé.

Kattintson a Megtekintés, a Dokumentum vázlat megjelenítése elemre

Ezután megjelenik a Vázlat képernyő a dokumentum bal oldalán.

Dokumentumvázlat a Google Dokumentumokban

Adjon címsorokat a dokumentum vázlatához

Ha a dokumentum vázlata üres, amikor megnyitja, akkor ez azért van, mert a dokumentumban nincs címként vagy fejlécként formázott szöveg.

Miután a dokumentumban címet, feliratot vagy bármilyen szintű fejlécet alkalmaz, a dokumentum vázlata automatikusan frissül. Vázlatos nézetben jelenik meg, amelyet megszokott, minden egyes alsó szint behúzva.

Cím vagy fejléc alkalmazásához válassza ki a szöveget, majd kattintson a menü Formátum> Bekezdésstílusok parancsára, vagy használja az eszköztár „Stílusok” legördülő listáját.

Kattintson a Formátum, fejlécek bekezdésstílusai elemre

Válassza ki a használni kívánt címet vagy címsort, és ekkor meglátja a szövegét. A Document Outline mostantól tartalmazza.

Alkalmazzon fejlécet a körvonalhoz

Ha többféle fejlécszintet tervez használni, fontolja meg a formázás másolása a dokumentumok gyorsabb létrehozásához.

A dokumentum előrehaladása és a címsorok alkalmazása közben a Dokumentum vázlat automatikusan frissül. Ha pedig átrendezi, eltávolítja vagy behelyezi a fejléceket, akkor a körvonal azonnal beáll.

Fejlécek eltávolítása a dokumentum körvonalából

Előfordulhat olyan helyzet, amikor nem szeretné, hogy egy adott címsor megjelenjen a Dokumentum vázlatban. Szerencsére nem kell eltávolítania a dokumentumból, vagy módosítania kell a formátumát.

Egyszerűen kattintson az eltávolítani kívánt fejléc jobb oldalán található „X” -re a Dokumentum-vázlatban.

Kattintson az X gombra az eltávolításhoz a körvonalból

Mivel a szöveg továbbra is a dokumentumban marad, könnyedén visszahelyezheti a dokumentum körvonalába, ha úgy tetszik. Válassza ki a szöveget a dokumentumban, kattintson a jobb gombbal, és válassza a menü „Hozzáadás a dokumentum vázlatához” parancsát.

Kattintson a jobb gombbal, és válassza a Hozzáadás a dokumentum vázlatához lehetőséget

Használja a Dokumentumvázlatot a navigációhoz

A Google Dokumentumok Dokumentumvázlata nemcsak bemutatásra szolgál, hanem interaktív is. Ha rákattint egy címre vagy címsorra, akkor közvetlenül a dokumentum azon pontjára kerül. Ez nagyszerű, ha hosszú jelentésekkel dolgozunk, mert ugyanúgy működik, mint a tartalomjegyzék a Google Dokumentumokban.

Ezenkívül a Document Outline segíthet nyomon követni, hogy hol tartózkodik a fájljában. Amikor a kurzor a dokumentum címsora alatt van, ez a címsor kék színű betűvel jelenik meg, előtte egy vonal jelenik meg a körvonalban. Ez akkor kényelmes, ha olyan dokumentummal dolgozik, amely sok tartalmat vagy képet tartalmaz a címsorok között.

Kék betű és kötőjel a körvonalban

Zárja be vagy rejtse el a dokumentum körvonalát

Ha inkább egy figyelemelterelés nélküli írási környezetet szeretne, vagy csak alkalmanként van szüksége a Document Outline-ra, akkor teljesen bezárhatja vagy átmenetileg elrejtheti.

A Dokumentum vázlat bezárásához kattintson a menü Nézet> Dokumentum vázlat megjelenítése elemére a jelölés törléséhez. Ezután eltűnik a képernyőről. De ha úgy dönt, hogy újra megjeleníti, akkor is automatikusan feltölti a címsorokat, feltételezve, hogy megtartja a formázást.

Kattintson a Megtekintés, a Dokumentum vázlat megjelenítése elemre a jelölés törléséhez

A Dokumentumvázlat ideiglenes elrejtéséhez kattintson a körvonal bal felső sarkában lévő nyílra. Látni fogja, hogy eltűnik a képernyőről, és helyette egy kis körvonal ikonra cserélik. Egyszerűen kattintson a Dokumentumvázlat megjelenítése ikonra az újbóli megtekintéshez.

A dokumentum vázlatának megjelenítésére és elrejtésére szolgáló ikonok

Ha szereted a körvonalakat használni a dokumentumok felépítéséhez, legyen szó céges jelentésekről, iskolai dolgozatokról vagy akár könyvekről, akkor imádni fogod a Google Dokumentumok Dokumentumvázlat funkcióját. Ez szép áttekintést nyújt a dokumentumról, segít a tartalom rendszerezésében és lehetővé teszi a gyors eligazodást.

ÖSSZEFÜGGŐ: A Google Dokumentumok kezdőinek útmutatója
Source link


341 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok