A fagylalt jövője itt van, és vegán

Avatar Gadam | 2021.07.15. 23 Views 0 Likes 0 Ratings

23 Views 0 Ratings Rate it

Ellentmondásos, teljesen modern és végtelenül megvitatott mozgalom zajlik itt, Portland városában, Oregonban, ahol élek. Lehet, hogy lélegzetvisszafojtva ábrázolta a nemzeti médiában, vagy újra és újra megosztotta, végtelen kommentárokkal, online.

Természetesen a vegán fagylaltra gondolok.

Portland pozitívan el van ragadtatva: kókuszlágy úszók, pszichotróp krómfényű új kulfi, vegán fánkok egyórás villásreggelivel, rózsaszínű habkagylót szolgálnak fel széngofiban, szecsuáni csicseriborsó eper gombócok, növényi paléták és még sok más – Legalább egy tucat egyedi létesítmény, amely vegán fagylaltokat szolgál fel, 15 perces autóútra a házamtól. Még a klasszikus fagylaltozók is bekapcsolódnak, a helyi hősök országossá váltak Só és szalma ringatva a boyenberry zabtejes sörbetet és a városi kedvenceket Ötven nyalás és Felhőváros a versengő kókusz-kurkuma aranytejek karmikus párharcában.

Azt akarom mondani, hogy a kúpunk elfut. És bár a növényi eredetű húsok oroszlánrészt kaphatnak a sajtóban (a kockázati tőkéről nem is beszélve), Portland vegán desszertekkel kapcsolatos kék égboltjának pillanata egy nemzeti növényi eredetű élelmiszer-trend érkezését jelzi, amely emelkedik a kulináris rangsorban. Jelenleg a vegán desszertek, különösen a vegán fagylaltok aranykorának hajnalán élünk, és ez a tendencia nagyban érvényesül.

Ez azt jelenti, hogy az alternatív tej és cukor életmód iránt érdeklődő otthoni vásárlókat elkényeztetik. Az olívaolaj alapú „Wildgood” -ból (nemrégiben megadva a NYT kezelés) a nemzeti hajózási csillagnak NadaMoo! hogy gelato-stílusú Nubocha (keto, vegán és gluténmentes). Az egész világ Obama-kori ételsztárjai kedvelik Jenié és Van Leeuwen közreműködnek, és vegán riffeket szállítanak egyik napról a másikra a küszöbökig Amerikában.

Ez őszintén szólva tetszik eszközök valami – az érzelmeket nem kevésbé megbecsült forrás visszhangozza, mint David Lebovitz blogger, író és desszertpohó-bah, akit köznyelven a „főpap ”fagylaltot. “A vegán fagylaltot tekintem a” következő határnak “- mondja nekem Lebovitz. “Ha a fagylaltra gondol, mint a virsli, az nem a” húsról “szól, hanem az ételízesítőkről és az ízesítőkről.”

Manapság egyre inkább nem árulhatunk fagylaltot anélkül, hogy eladnánk vegán fagylaltot is, ami a stílus és az íz változása még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlen. A fagyasztott vegán desszertek növekvő elterjedtsége kész áttörni az amerikai kulináris tudatosságot: a következő Beyond Meat hamburger minden kis élelmiszerboltban a desszert folyosóján található. A mindennapokkal együtt jár az innováció és a személyes megnyilvánulás – és itt a dolgok igazán érdekessé válnak.

Itt, Portlandben egy Rebecca Smith nevű vállalkozó a kulináris hatások széles palettáját olvasztja össze – beleértve saját öböl-amerikai és mexikói-amerikai gyermekkorát a Bay Area-ban – egy virágzó vegán paleta márkává, amelyet arcátlanul hívnak. Jégkirálynő. Az előugró ablakok sorozataként született Smith az Ice Queen forgalmas vendéglátóipari, nagykereskedelmi, élelmiszerbolt- és kiskereskedelmi ablakmárkává nőtte ki magát, amelynek területe egyre nagyobb volt az egész városban (beleértve legalább egy szabadtéri körömszalonot is, mert …. Portland). “A paleták felvétele a mexikói ízeket sok más dologgal együtt tartalmazza” – mondja nekem. A hét különlegessége egy savanyúságos popsicle volt, de a legnépszerűbb zamat a zab tej horchata vagy “oatchata”.

“Ha a fagylaltra gondol, mint a virsli, az nem a” húsról “szól, hanem az ételízesítőkről és az ízesítőkről.”

A döntés, hogy desszertmárkáját vegánná teszi, természetesen Smith-nek származott, aki nem trendpálya, de évtizedek óta gyakorló vegán. Márkáját azonban városszerte forgalmazzák – beleértve a taco üzleteket és a sushi bárokat -, amelyek a hagyományosan szigeten álló vegán-vegán ételek színterén kívül ágaznak. Jégkirálynő 2018-ban indult; abban az időben “itt Portlandben valóban senki nem csinált vegán fagylaltot vagy popsiklit” – emlékezik Smith. “Meg akartam próbálni, és első legyek.” Most azon kapja magát, hogy a macskamadár ülésén ül egy zeitgeist szélén.

“Valóban úgy gondolom, hogy ez mindenkitől származik” – mondja Smith. „A növényi eredetű étkezés annyira népszerűvé válik, és őszintén szólva. . . Szerintem a popsicle vagy a fagylalt könnyebb, mint a hamburger. A gyümölcs és a cukor mellé kevert tejjel nem lehet vitatkozni. Egyszerűen jó.

Smith állítását nehéz megcáfolni. A vegán fagylalt, popsicle és más fagyasztott desszertek egyre népszerűbbek, mert finomak, és semmiképpen sem korlátozódhat azokra, akik szigorúan követik a minden növény életmódot. Az Ice Queen kisebb léptékű (merjük “indie-nek hívni?”) Megközelítését az a nemzetközileg elismert kézműves fagylaltmárkák figyelme kíséri, mint a Jeni’s vagy a Salt & Straw, hogy vegán ízeket adjanak. Húsz évvel ezelőtt nem számított, hogy van-e vegán desszert lehetőséged (mi vagyok én, Moby?). A mai lehetőségek, mint például Jeni pörkölt mogyoróvaj és eperlekvár, jól és valóban nincsenek utólagos gondolatok, krémesek és zamatosak és csodálatosan texturáltak. Eközben az online lista a Texas lapos sütemény az íz még tompa: „Felejtsd el, hogy ez az aroma tejmentes. Olyan jó, mint, ha nem is jobb, mint minden más, amit készítünk.

Portland kék égi pillanata a vegán desszertek számára a nemzeti növényi táplálkozási trend érkezését jelzi, amely emelkedik a kulináris rangsorban

Összességében – a nemzeti és az indie-ben, a vegánok elkötelezettjeiben és az elfelejtjük-akár-vegán stílusban – kapunk valamit, ami összeadja az inflexiós pontot. Jelölje meg a kulináris veganizmus következő hullámának rohamos növekedésének pillanataként. Úgy érzem, hamarosan nem is fogunk igazán különbséget tenni a vegán és a nem között – ez csak egy másik lehetőség lesz, hogy élvezze, ha úgy tetszik, Amerika minden édesség menüjében, mint ahogy minden kávézó most örömmel kínál a tejek sora, a tehéntől a zabig és a szójaig. Lebovitz a párhuzamot is látja, szélesebb kulináris trendekkel zárva. “A növényi tej népszerűsége világszerte, a kávéban, a sütéshez és más felhasználásokhoz párhuzamosan növekszik a fagylaltvilág népszerűségének növekedésével” – mondja nekem, mielőtt egy különösen jó vegán lágy tálat kiáltana a közelmúltban Daimant Collective Párizsban – egy olyan városban, amely nem éppen a veganizmus szinonimája.

Visszagondolok egy korai Jégkirálynő felugró ablakra, amelyen részt vettem a négyéves gyerekemmel együtt, aki szereti a popsikulákat (ahogy minden négyévesnek kell). Nem tudja, mi a veganizmus; csak tudja, hogy ez egy fantasztikus fagyasztott mangó chamoy sörbet volt egy bottal. Amit mondok, a desszert jövője már itt van. Előfordul, hogy vegán, ha érdekel, és nagyon finom.
Forrás


23 Views 0 Ratings Rate it