A Hardscape és a Softscape közötti különbség a kertben

Avatar admin | 2021.06.20. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Hardscape és a Softscape közötti különbség, valamint mindkettő használatához a kertben című cikkhez

Fénykép: Elena Elisseeva (Shutterstock)

Bár gondolhatunk a parkosításra a növények, fák, virágok és cserjék tekintetében, ez csak a történet része. Még akkor is, ha kertjét úgy tervezték, hogy vadvirágos rétre hasonlítson, valószínű, hogy van valami nem élő alkotóeleme, például sziklák vagy kerítés. Ez a „hardscape”, és a növények a „softscape”. Itt van, amit tudni kell a tereprendezés mindkét kategóriájáról.

Hardscape vs softscape

Röviden, ez a két típusú tereprendezés pontosan azt jelenti, amire gondolsz. Mint Lisa Hallett Taylor kifejti cikk a lucfenyőhöz:

A Hardscape a kemény dolog az udvaron: beton, tégla és kő. A Softscape a puha, növekvő cucc, mint az évelő virágok, cserjék, pozsgás növények és fák. Softscape él; a hardscape nem az. Ideális esetben egy jól megtervezett táj magában foglalja az egyensúlyt a két elem között.

Hogyan hat a hardscape a softscape-re?

A kertben lévő növények valószínűleg az elsődleges célpontok, mivel ezek rendszeres karbantartást igényelnek, de a nehéz helyzet jelentős szerepet játszhat sikeres növekedésükben. Valójában, ahogy Kate Reggev kifejti a Dwell cikkében, a hardscape az első:

Általában a hardscape elemeket kell telepíteni, megépíteni vagy befejezni, mielőtt a softscape elemeket be lehetne helyezni. Ennek az az oka, hogy a hardscape anyagokat általában beépítik a talajba, és gyakran fizikailag megváltoztatják a tájat – legyen szó medence szennyeződésének eltávolításáról vagy talaj vágása és feltöltése támfal vagy terasz beépítése érdekében.

Ezen túlmenően fontos figyelembe venni a kemény környezetben használt anyagokat is, mivel ezek eltérő hatással vannak a környezetre. Per Taylor:

A Hardscape anyagok különböző hatással vannak a környezetre. A nehezen fekvő járda megakadályozza a víz talajba ázását, ezáltal növelve az elfolyást, amely szennyező anyagokat patakokba juttathat. A porózus anyagok lehetővé teszik a víz beszivárgását a talajba. A nehézkert kialakítása a kert előnye, mert csökkenti az esetleges eróziót és a talajt épen tartja.

Végső soron az az ötlet, hogy mind a hardscape, mind a softscape beolvadjon a helyi környezetbe, és utánozzon valamit, ami megtalálható a természetben, Reggev elmagyarázza. Ez azt jelenti, hogy olyan növényeket kell választani, amelyek őshonosak a környéken és jól növekednek egy adott éghajlaton.


Forrás link


10 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok