A legjobb ergonómikus billentyűzetek 2021-ben

Avatar admin | 2021.01.15. 83 Views 0 Likes 0 Ratings

83 Views 0 Ratings Rate it

A Logitech K860 billentyűzetet és a Kinesis Advantage 2-t használó ember az asztalon nyugszik.
Logitech, Kinesis

Ha egész nap számítógépen dolgozik, az RSI (ismétlődő sérülés) és egyéb kapcsolódó sérülések jelentenek komoly gondot. A szünetek tartása segít, de ha további lépéseket szeretne tenni ezek elkerülése érdekében, akkor az ergonomikus billentyűzet megóvhatja a csuklót a maradandó károsodásoktól.

Természetesen a billentyűzet csak a fél küzdelem, amikor ezekről a kérdésekről van szó. Míg ebben a cikkben kizárólag az ergonómikus billentyűzetekre koncentrálunk, ergonómikus egerek a sérülések elkerülése szempontjából is rendkívül fontosak.

Mit kell keresni egy ergonómikus billentyűzeten

Néhány dolgot érdemes szem előtt tartani a különféle ergonómikus billentyűzetek összehasonlításakor.

  • Tervezés: A billentyűzet ergonómiaivá többféleképpen is megoldható. Egyesek elfordítják a billentyűzetet maguktól, természetesebb helyzetbe hozva a csuklót, mások az egész billentyűzetet meghajlítva megakadályozzák az ujjak sok mozgását (mennyit kell mozognia az ujjainak ahhoz, hogy lenyomjanak bizonyos gombokat), és vannak, akik jobbra vannak osztva a közepe, hogy nagyobb szabadságot nyújtson a keze helyén. Mindezeknek a terveknek megvan a maga előnye, különféle tanulási görbékkel. Az első választottunk, a Logitech K860 a legkönnyebben megtanulható és a legtermészetesebb, ha még nem ismeri az ergonómikus billentyűzeteket.
  • Vezetékes vagy vezeték nélküli: Nagyszerű, ha egy huzal kevesebb van az íróasztalon, különösen, ha kedveli kábelkezelés. De ez nem jelenti azt, hogy a vezeték nélküli kapcsolat mindig jobb – amikor vezeték nélküli billentyűzettel dolgozik, a késés problémát jelenthet (de ez leginkább csak a játékra vonatkozik), valamint az akkumulátor újratöltésének szükségességét. A listán szereplő billentyűzetek többsége vezetékes, ezért feltétlenül külön megjegyezzük a vezeték nélküli lehetőségeket és az akkumulátorok élettartamát.
  • Kapcsoló típusa: Legyen szó mechanikus, membrán-, gumikupolákról vagy ollós kapcsolókról, mindegyik más-más gépelési élményt kínál. A mechanikus kapcsolókat a különböző kapcsolótípusok közötti eltérések kedvelik, de ezek a legdrágább lehetőségek is. A membrán, a gumi kupolák és az ollós kapcsolók meglehetősen olcsók, és ha jól csinálják, akkor is minőségi gépelési élményt nyújthatnak.
  • Testreszabhatóság: Az ergonómikus billentyűzetek általában elég furcsa elrendezésűek. Lehet, hogy kénytelen megváltoztatni az izom memóriáját, mert egy bizonyos billentyűt drasztikusan mozgattak a normál billentyűzetekhez képest. Szerencsére az ergonómiai lehetőségek jó része nagyszerű átprogramozási eszközökkel rendelkezik, így az elrendezést tetszés szerint elkészítheti. Különösen nagyszerű, ha drasztikusabb változtatásokat szeretne végrehajtani, például átállni valamire DVORAK elrendezés.

A legjobb a legtöbb ember számára: Logitech Ergo K860

Logitech K860 billentyűzet
Logitech

Ha ergonómikus billentyűzetekről van szó, a K860 az egyik kedvencünk ívelt formája és kényelmes csuklótámaszáért. Ez a szokásos QWERTY elrendezés egy görbe deszkán, amely bizonyos gombokat felemel, így elkerülheti az ujjak túlzott nyújtását. A csuklótámasz alatt állítható lábaknak köszönhetően a billentyűzetet három szög egyikében állíthatja be: 0 fok, -4 fok és -7 fok. Ezek a lábak elfordítják a táblát tőled, így gépelés közben a csuklód nem mutat felfelé.

A K860 nagyszerű ergonómiai előnyökkel jár, anélkül, hogy heteket kellene eltöltenie egy új elrendezés elsajátításával – ez azért jó, mert nincsenek átprogramozási funkciói. A kétéves akkumulátor-élettartam (pár AAA elem mellett), a vezeték nélküli kapcsolat és a minőségi ollós kapcsolók csak még jobb táblává teszik a K860-at.

Egy másik nagyszerű választás: A Microsoft Sculpt ergonomikus billentyűzet

Microsoft Sculpt ergonomikus billentyűzet
Microsoft

A Microsoft már egy ideje gyárt ergonómikus billentyűzeteket, és a legújabb iteráció megtartja a korábbi táblák kiváló ergonómiáját, miközben hozzáad egy levált Numpad-ot. Ha a Numpad külön van, akkor nemcsak helyet spórol meg azok számára, akiknek nincs rá szükségük, hanem azt is, hogy bárhová elhelyezheti (például, ha a tábla bal oldalára helyezi, így a jobb oldal felszabadul több egér számára) mozgalom).

A párnázott, nem leválasztható csuklótámasz kényelmes és segít abban, hogy a csuklója megfelelően legyen elhelyezve a lábakkal együtt, amelyek a deszkát maguktól szöget zárják be. Az elrendezés továbbra is hű marad a megszokott QWERTY táblákhoz, miközben az ergonómia javítása érdekében még mindig kis változtatásokat hajt végre, és az egyes billentyűzetek alatti ollós kapcsolók jó érzés gépelni. Ez egy vezeték nélküli kártya, és számíthat arra, hogy a két AAA elem kb. Egy évig fog tartani.

Jó költségvetési lehetőség: Microsoft ergonómikus billentyűzet

Microsoft ergonómikus billentyűzet
Microsoft

Ha szűkös a költségvetése, de még mindig szeretné ezeket az ergonómiai előnyöket, a hétköznapi nevű Microsoft Ergonomikus Billentyűzetnek az alacsony ár ellenére el kell érnie, amit keres. Nincs sok mondanivaló erről a tábláról; ívelt, vezetékes, gumikupolás kapcsolókat használ, és a mellékelt csuklótámasz csupán műanyagból készül, lágyabb anyag helyett.

De a pénzért még mindig jó üzlet, ha ilyen billentyűzetet keres – ez egy egyszerű tábla, de mégis remek.

Egyszerűen felosztva: Kinesis Freestyle Pro

Kinesis Freestyle Pro osztott billentyűzet
Kinézis

Az ívelt tábláktól távolodva a Kinesis Freestyle Pro egy kicsit mást kínál. Ez egy vezetékes, mechanikus tábla, amely ketté van osztva, és csak egy kábel köti össze a feleket. Ez a folyékony ergonomikus kialakítás lehetővé teszi, hogy gépelés közben bárhová helyezze a kezét, nagyobb szabadságot biztosítva karjainak és csuklójának helyzetében. Akár a táblán lévő összes billentyűt átprogramozhatja a SmartSet alkalmazás.

Felvehet egy tartozék készlet a Kinesis-től is, amely magában foglalja az állítható lábakat a deszka mindkét feléhez, valamint a párnázott tenyérpárnákat a további kényelem érdekében. Azt is megadhatja, hogy milyen mechanikus kapcsolók vannak a Freestyle Pro készülékén: Cherry MX Browns (amelyek kielégítő tapintási dudorral rendelkeznek) vagy Cherry MX Quiet Reds (sima, lineáris kapcsolók, amelyek hangsúlyt fektetnek a zaj csökkentésére).

Ez azonban nem az egyetlen változat a Freestyle Kinesis kínálatában. Ha valami hasonlót keres alacsonyabb áron, a Kinesis-t Freestyle2 a táblád. Ugyanolyan kialakítást kínál, mint a Freestyle Pro, de a mechanikus helyett membránkapcsolókat választ, és elveszíti a kulcsok újraprogramozását. Ott van még a Freestyle Edge, amely ugyanazt az osztott felépítést kínálja, mechanikusabb kapcsolókkal, néhány dedikált gyorsbillentyűvel az újraprogramozáshoz és a teljes RGB háttérvilágítással mind magasabb áron, mint a Freestyle Pro esetében.

A prémium választás: ErgoDox EZ

ErgoDox EZ split billentyűzet fehér háttérrel
ZSA Technology Labs, Inc.

Ha mindent el akar menni, az ErgoDox egy teljesen hasított mechanikus billentyűzet, amely bár egy csekély fillérbe kerül, számos hasznos funkcióval rendelkezik. Az egyedi állítható lábak azt jelentik, hogy a billentyűzet mindkét felét bármilyen módon szögbe döntheti, és a nyílt forráskódú természet a billentyűzet szoftverének jelentése azt jelenti, hogy átprogramozhatja azokat a gombokat, amelyek többen különböző műveleteket hajtanak végre. (Van egy hagyományosabb is átprogramozó eszköz ha nem érdekelnek a nyílt forráskódú opciók.)

Amikor megérkezik a vásárlási oldalra, rengeteg választási lehetőség áll rendelkezésére. Választhat üres vagy nyomtatott billentyűzettel, összesen 13 különféle mechanikus kapcsolótípussal, felveheti az RGB világítást (további költségért), és fekete vagy fehér színben kaphatja a billentyűzetet. Az ErgoDox minden bizonnyal azokra irányul, akik már mechanikus ergonómikus billentyűzetekkel rendelkeznek, és áronként sok más lehetőséget kínál ebben a kategóriában. De ha be akarsz jutni a csúcskategóriás ergonómikus billentyűzetek ebbe a világába, aligha van jobb kiindulópont, mint az ErgoDox.

Karcsú és divatos: Moonlander Mark 1

Moonlander Mark 1 osztott billentyűzet a kék és a fekete háttér előtt
ZSA Technology Labs, Inc.

Ugyanazon cégtől az ErgoDox mögött a Moonlander Mark 1 magasabb áron érkezik, mint az ErgoDox, de néhány figyelemre méltó fejlesztéssel. Míg a billentyűzet kialakítását megváltoztatták, ugyanaz az elv érvényesül – az osztott természet nagyobb szabadságot nyújt abban a helyen, ahol a kezét a nagyon állítható lábakkal helyezi el, rengeteg lehetőséget biztosítva a felek dőlésének. Még mindig hozzáférhet néhány nagyszerűhöz átprogramozási lehetőségek.

Ami az újdonságot illeti, most RGB háttérvilágítást tartalmaz, összesen 10 mechanikus kapcsoló áll rendelkezésre, és a billentyűzet is üzem közben cserélhető, ami azt jelenti, hogy kicserélheti a jelenleg használt kapcsolókat anélkül, hogy hozzá kellene érnie egy forrasztópisztolyba. A Moonlander felépítése is minimálisabb, mint az ErgoDox, vékonyabb vázzal rendelkezik a billentyűk körül, a magasság pedig néhány hüvelykre esik – nagyszerű a hordozhatóság szempontjából. Noha a Moonlander Mark 1 többe kerül, mint az ErgoDox, sokat tesz az ár igazolására, és mindenképpen megéri, ha hotswappolható billentyűzetet szeretne.

A dedikáltak számára: a kinezis előnye2

Kinesis Advantage2 billentyűzet
Kinézis

A Kinesis Advantage2 furcsa billentyűzet – nem hasonlít a listán szereplő minden másra. Ez egy hatalmas darab fém és műanyag, szokatlan, de rendkívül ergonomikus, konkáv billentyűvel. Az összes kulcs, amelyre számíthat, két ilyen homorú klaszter között oszlik meg, navigációs gombokkal, amelyekre a hüvelykujja kerül.

Mivel ez a billentyűzet gépelés közben teljesen laposan tartja a csuklóját, biztosan csodákat tesz a sérülések elkerülése érdekében, de csak akkor, ha hozzá tud szokni. Az itt található billentyűzetek közül valószínűleg ennek van a legmeredekebb tanulási görbéje és az egyik legmagasabb árcédula. Ha még nem ismeri az ergonómikus billentyűzetet, akkor valószínűleg a legjobb, ha valahol máshonnan indul, de ha egészségileg rossz helyen jár, és most megoldásra van szüksége, akkor az Advantage2 lehet az.

Átprogramozhatja az Advantage2 összes kulcsát, így ha az elrendezésben van valami, ami különösen bosszantó, megváltoztathatja – megtalálhatja utasítás a Kinesis webhelyén. Az Advantage2 kétféle színben is kapható: fekete és szürke.

Kompakt és testreszabható: Dygma Raise

Dygma Raise split billentyűzet
Dygma

A lista végére a Dygma Raise egy csodálatosan testreszabható osztott, mechanikus billentyűzet, amely kompakt profilt tart. Csatlakozáskor az Emelés úgy néz ki, mint a standard 60% -os billentyűzet, de leválasztva megismerheti a billentyűzet valódi megosztott jellegét. A tábla minden fele mágnesekkel van felszerelve, hogy a kártya összekapcsolása és felosztása a lehető legegyszerűbb legyen, ami azt is jelenti, hogy ez hagyományos billentyűzetként használható.

A felosztó mechanizmus mellett a Raise több testreszabható hüvelykujj-gombot is kínál (a Bazecor szoftver), összesen hat különféle mechanikus kapcsolótípus áll rendelkezésre, és három színben kapható: fekete, ezüst és fekete ezüst testű kulcstartók. Ez is teljesen hotswappable és magában foglalja az RGB háttérvilágítást. A Dygma Raise nagyszerű lehetőség azok számára, akik nem hajlandók teljes mértékben elköteleződni egy ergonomikus tábla mellett, vagy olyan játékosok számára, akik át akarnak váltani egy szabványos elrendezésű játék-billentyűzetre.

De ha egy probléma merül fel a Dygma Raise-szel kapcsolatban, akkor ez a vásárlási folyamat – ezt nem egyszerűen felveheti a kosárba, és csak vidám módon járhat. A Raise korlátozott tételekben kerül értékesítésre, amelyek „érkezési sorrendben” alapon működnek. Az írás idején egy új köteg éppen elindult, de ha lemarad róla, csatlakoznia kell a vállalat e-mailes értesítéseihez, és csak meg kell várnia a következőt.

Az Emelés nagyszerű lehetőség, ha hajlandó átugrani a karikákat (és fizetni a magas árat), hogy megszerezze. Ellenkező esetben valószínűleg a fent említett másik csúcskategóriás osztott billentyűzetek egyikét kell használni, mint például a Moonlander Mark 1.
Source link


83 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok