A VPN valóban priváttá teszi az online tevékenységet?

Avatar admin | 2021.04.01. 61 Views 0 Likes 0 Ratings

61 Views 0 Ratings Rate it

Névtelen személy, akinek kérdőjellel ellátott papírt tart az arca előtt.
StunningArt / Shutterstock.com

A VPN-eket úgy hirdetik, mint a legjobb módot – talán csak az egyetlen módot – az online magánélet megőrzésére, de ez valóban igaz? Ha túlnézünk a marketing példányon, sokkal rendetlenebb valóságot találunk, mint amit a VPN-szolgáltatók honlapjain ábrázolnak.

Mit csinál a VPN?

Amikor csatlakozik az internethez, az internetszolgáltató hálózatán keresztül jut el a meglátogatni kívánt webhelyhez. Az internetszolgáltatója ismeri azt a domaint, amelyhez hozzáfér, és hol tartózkodik, csakúgy, mint a felkeresett webhely – bár van ilyen durvább elképzelés a tartózkodási helyéről. Ezeket az adatokat naplófájlokban tárolják, amelyek rögzíthetik az adatokat, például az IP-címet, a kapcsolat idejét és a csatlakozás időtartamát.

Ezek az adatok jó pénzt érnek a marketingesek számára, és a bevétel forrása internetszolgáltatókhoz és webhelyekhez. A kereskedelmi célok mellett a naplófájlok felhasználhatók azok nyomon követésére is, akik használja a BitTorrent fájlt illegálisan letölteni a fájlokat, valamint olyan embereket, akik a közösségi médiát használják bűncselekményükkel dicsekedni.

Ha aggódsz a magánéleted miatt, talán azért, mert egyszerűen nem akarod, hogy harmadik felek pénzt keressenek az adataidból, az egyik dolog, amit tehetsz, hogy virtuális magánhálózatot használ, amikor csatlakozik az internethez. Amikor VPN-hez csatlakozik, a VPN középen ül és titkosított alagútként funkcionál. Az internetszolgáltató vagy a helyi hálózat csak azt láthatja, hogy a VPN-hez csatlakozik – nem pedig ahhoz, amelyhez a VPN-en keresztül fér hozzá. Azok a webhelyek, amelyekhez hozzáfér, a VPN IP-címét fogja látni, nem pedig az IP-címét. Van egy teljes cikkünk hogyan működnek a VPN-ek, de röviden: ahelyett, hogy elküldené a kapcsolatot az ISP-kiszolgálóval, majd egy webhelyre, a VPN tulajdonában lévő szervert helyezi közé. Ezen a magánszerveren keresztül haladva az internetszolgáltatója és az összes felkeresett webhely az IP-címét fogja látni, nem pedig a sajátját.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a napló nélküli VPN, és miért fontos ez az adatvédelem szempontjából?

VPN-ek és adatvédelem

Sok szolgáltató ígérete szerint a VPN egy ezüst golyó, amely egyetlen vonással megsemmisíti az összes adatvédelmi aggodalmat. Az IP-címnek a VPN-ekre történő cseréje azonban csak egy problémát old meg, és még ennél sem nagyobbat. Még mindig rengeteg módon lehet megtudni, ki vagy és mit csinálsz.

Valószínűleg a VPN-ek által nem megoldott legnagyobb probléma az, hogy továbbra is „láthatók” lehetnek a böngésző cookie-jainak köszönhetően – amelyek a webhelyek arra használják, hogy emlékezzenek arra, aki vagy -, valamint minden olyan közösségi média-fióknak köszönhetően, amelybe bejelentkeztél – és sokan megtartanak bejelentkezett, tetszik vagy sem. Ez azt jelenti, hogy ha be van jelentkezve a Google-ba vagy a Facebook-ba, amikor böngészőjét VPN-nel használja, akkor is nyomon követhetik Önt. Csak úgy tűnik, hogy megváltozott a fizikai helye.

Ennek egyetlen módja a az inkognitómód és a VPN együttes használata, de még nem találtuk meg a VPN-szolgáltatót, amely ezt elmondja.

Valójában bármit megtudni a VPN-ek működéséről: bármilyen okból sem szívesen osztanak meg részleteket termékeik vagy vállalkozásuk működéséről. Egy dolog, amit nagyon nehéz tesztelni, például az, hogy a VPN által biztosított kapcsolat mennyire biztonságos.

Például az egyik legnagyobb ígéretük az, hogy a kapcsolat titkosítva lesz egy úgynevezett „biztonságos alagútban”. Ez nagyon klasszul hangzik – mindaddig, amíg rájössz, hogy nincs jó módszer arra, hogy kipróbáljuk, működik-e kívülről. Bár a AES-256 rejtjel az alagutak többségét úgy hirdetik, hogy titkosítva csaknem feltörhetetlen, nincs jó módja annak kiderítésére, hogy valóban ezt a titkosítási kulcsot használják-e.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a különbség az inkognitómód és a VPN között?

VPN-ek és naplók

Ezzel eljutottunk egy másik dologhoz, amelyet hitünkre kérnek fel. Nevezetesen, hogyan kezelik a naplóidat. Sok VPN azt állítja, hogy nincs napló vagy nulla napló szolgáltatás, mondván, hogy nem vezetnek online tevékenységi nyilvántartást.

Ennek az állításnak azonban némi feszültséget igényel a képzelet elhinése, mivel mindig vannak nyilvántartások az eseményről, amikor a szerverek csatlakoznak. Az internet szó szerint nem működhet anélkül, hogy ezeket az adatokat előállítanák. Meg kell őrizni (legalább ideiglenesen), hogy a szerverek tudják, hová továbbítsák az adatokat oda-vissza.

Gyanítjuk, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a nagy része a létrehozásuk után azonnal megsemmisíti a naplókat, ami adatvédelmi szempontból rendben van – de nem illik jól a marketingpéldányba.

Sok VPN elismeri bizonyos típusú adatok naplózását, bár ez általában azzal a garanciával jár, hogy csak nem fontos információkat naplóznak, például azt, hogy a VPN-kiszolgáló mikor csatlakozott. A felhasználókat azonosítani képes naplófájlokat állítólag nem rögzítik vagy semmisítik meg, mint például a nulla napló szolgáltatásnál.

Függetlenül attól, hogy napló nélküli szolgáltatással vagy csak kapcsolati naplókat vezetõ szolgáltatással megy-e, a VPN-szolgáltatót bízza, mivel egyik követelés sem vizsgálható. Végül bíznod kell abban, hogy a VPN-ek nem adják el az adataidat. Keressen egy jó hírnévvel rendelkező VPN-t, amely nem csak naplózást ígér – egyes VPN-k harmadik fél auditorjaival próbálnak bizonyítani biztonsági ígéreteiket.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a napló nélküli VPN, és miért fontos ez az adatvédelem szempontjából?

Mire jó a VPN?

A fenti információk mindegyikét szem előtt tartva felmerül a kérdés, hogy a VPN-ek valóban jók-e bármire. Valójában nagyon hasznos eszközök. Csak nem a magánélet csodaszere, amire gyakran mondják őket. Általánosságban elmondható, hogy négy oka van a VPN használatának:

  • Adatvédelmi eszközként egy szélesebb stratégiában: Ha csak annyit tesz, hogy bekapcsolja a VPN-t és folytatja a böngészést, mint a szokásos módon, akkor a VPN nem feltétlenül nyújt sok magánéletet. De inkognitómóddal, biztonságos e-mailrel és üzenetküldéssel, valamint néhány más trükkel együtt sokkal nehezebb lesz nyomon követni.
  • A regionális korlátozások kijátszásának módjaként: Tudsz kinyit bármely ország Netflix könyvtárát, vagy látogasson el más országokban működő állami műsorszolgáltatók oldalaira.
  • A szerzői jogok érvényesítése előtt maradni: Azok az emberek, akik illegálisan töltenek le szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat olyan szoftverek segítségével, mint a BitTorrent, gyakran VPN-eket használnak a peer-to-peer forgalom leplezésére.
  • Megkerülni a cenzúrát: Azok az emberek, akik internetkorlátozásokkal rendelkező országokban élnek – például Kínában – használhatnak VPN-t, hogy eltávolodjanak országuk internetétől és az „igazi”, szűretlenhez.

A VPN-ek praktikus eszközök, de nem csak az online módon védhetik meg magukat – sőt a legjobbat sem. Bár a VPN-ek mindenképpen használhatók a legtöbb ember számára, akik sok időt töltenek az interneten, használatuk (mint minden eszköznél) sokkal pontosabb, mint azt sokan gondolnák.


Ha VPN-t keres magánéletének védelme érdekében, javasolja ExpressVPN itt a How-To Geeknél. Az ExpressVPN évek óta a legnépszerűbb itt a How-To Geeknél, és sokan ezt használtuk már ilyen régóta. Az ExpressVPN stabil vállalat, amely hosszú ideje létezik. A vállalat még azáltal is újít, hogy új technológiát fejleszt Fényút, egy következő generációs VPN protokoll, amely nyílt forráskódú lesz.
Forrás link


61 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok