A Windows 10 még mindig nem engedi használni ezeket az 1974-ben lefoglalt fájlneveket

Avatar admin | 2021.01.11. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

A Windows bizonyos fájlneveket „lefoglal”, és nem engedi bárhol használni őket. Felejtse el meghívni a fájlokat „con.txt” vagy „aux.mp3”. Mindez az 1974-ben hozott döntés és a Microsoft örök visszafelé való kompatibilitásának szomjúsága miatt van.

Nem használható fájlnevek

A Microsoft megadja a fenntartott fájlnevek hivatalos listáját, és itt vannak:

CON, PRN, AUX, NUL, COM1, COM2, COM3, COM4, ​​COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8 és LPT9

Ne feledje, hogy ezeket a fájlneveket egyetlen fájlkiterjesztéssel sem használhatja. Tehát nem nevezhet meg fájlokat „con.txt”, „con.jpg”, „vagy” con.doc ”. És a Windows nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket, ezért mindegy, hogy CON, con vagy CoN – a Windows nem engedi, hogy ezt a nevet használja.

Ön is kipróbálhatja. Próbáljon meg egy fájlt a „Jegyzettömbben” „con.txt” vagy „lpt6.txt” néven menteni. Vagy próbáljon átnevezni bármely fájlt az egyik ilyen névre a File Explorerben. A Windows egyszerűen nem engedi megtenni.

Természetesen a Windows más módon is korlátozza a fájlneveket. A nevekben sem használhat különféle speciális karaktereket, például az alábbiakat. Forduljon a Microsoft tisztviselőjéhez dokumentáció további információért.

Mi történt 1974-ben, és miért kell törődnünk velünk?

Mint @Foone nemrégiben a Twitteren kifejtette, ez a kérdés 1974-ig nyúlik vissza UNIX, „minden fájl. ” (Ugyanez igaz az olyan UNIX-szerű operációs rendszerekre is, mint manapság a Linux.) A hardvereszközök olyan speciális utakon voltak ábrázolva, mint a / dev / lp0 az első nyomtatónál és / dev / tty a konzolnál.

1974-ben ugyanez a koncepció került a CP / M operációs rendszerbe. Sajnos a CP / M-et nagyon kevés memóriával rendelkező és merevlemez nélküli számítógépekhez tervezték. Több lemezt használt, és nem volt könyvtár, így az eszközöket reprezentáló speciális fájlok mindenhol, minden lemezen hatékonyan megjelentek.

Tehát, amikor szövegfájlt mentett, azt mondhatta a szövegszerkesztőnek, hogy „mentse” el a nyomtató eszközre, amely kinyomtatja. De a szövegszerkesztők és más programok, például olyan fájlkiterjesztések hozzáadása, mint a „.txt”, ezért a CP / M csak figyelmen kívül hagyta ezen eszközfájlok fájlkiterjesztését. Más szavakkal, ha egy szövegszerkesztő megpróbál fájlt menteni a nyomtató eszköz nevére, majd ezt követi a „.txt”, a CP / M csak feltételezte, hogy a nyomtató eszközére vonatkozik, és figyelmen kívül hagyta a fájlkiterjesztést. A funkció minden alkalmazásban megfelelően működött – nagyszerű!

Persze, ez egy piszkos hack, de kit érdekel? Nos, a CP / M elkapta. Végül jött a PC-DOS, és megtartotta ezt a hasznos CP / M funkciót. A PC-DOS 2.0 még 1983-ban felvette a könyvtárakat, de a Microsoft úgy döntött, hogy ezek az eszközfájlok az összes könyvtárban megjelennek a meglévő DOS-szoftverekkel való kompatibilitás érdekében, nem pedig egy speciális eszközmappába.

Végül jött a Windows 95, és a DOS tetejére épült. A Windows NT nem a DOS tetején alapult, de visszafelé akart kompatibilis lenni a Windows 95 alkalmazásokkal. A Windows 10 továbbra is a Windows NT alapú, és ugyanúgy működik. Ugyanez vonatkozik természetesen a Windows 7 rendszerre is.

Most már több mint negyven évvel később, és továbbra sem tudjuk megnevezni a fájlokat „con.txt” vagy „aux.mp3”, mert a Windows kompatibilis akar maradni az ősi programokkal, amelyek esetleg használják ezt a funkciót. Ez jó példa arra, hogy a Microsoft mennyire elkötelezett a visszamenőleges kompatibilitás mellett.

Frissítés: Azt mondták, hogy a CP / M-nek eredetileg egy kettõs kettõre volt szüksége – más szóval, a „CON” helyett a „CON:” szót kellett beírnia. Nyilvánvalóan a probléma valóban 1981-ben kezdődhetett az MS-DOS és a PC-DOS kiadásával, amelyek megszüntették a vastagbéligényt. A DOS-ban használhatja a „CON” szót a „CON:” helyett. Tehát talán inkább a DOS a hibás ezért, mint a CP / M.
Source link


10 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok