Tökéletes áfonya föld házilag

Avatar Gadam | 2022.07.03. 1890 Views 0 Likes 0 Ratings

1890 Views 0 Ratings Rate it

áfonya föld házilag

Házilag termesztenél áfonyát? Akkor ez a cikk neked szól. Spórolj a termőföldön. Készítsd el házilag az áfonya földet.

Tökéletes áfonya föld házilag

Mikor készítsd el az áfonyaföldet?

A termőföld előkészítése bármikor elvégezhető, ha a talaj nem túl nedves vagy fagyott. Ha kemény fagy várható, célszerű egy ideig elhalasztani az ültetést, amíg a hőmérséklet mérsékeltebbé válik. Általánosságban elmondható, hogy amíg a talaj megmunkálható, addig nyugodtan ültethetsz.

Hogyan készítsd elő az áfonyaföldet?

A gyökerek szétterült állapotban sokkalta gyorsabban nőnek. Ásd a gödröt elég mélyre és szélesre, hogy a gyökérzetnek elegendő hely álljon rendelkezésre. A felső talaj egy külön kupacban maradjon, hogy a gödör aljára tehesd, ahol a legtöbbet fog segíteni.
A talaj fellazítása érdekében keverj dehidratált tehéntrágyát, kerti komposztot vagy tőzegmohát (legfeljebb 1/3-os koncentrációban) a felső talajkupacba.

Az Áfonyaföldhöz hozzáadhatsz 5 vagy több cm szerves anyagot is. Ezeket Egyenletesen dolgozd be a meglévő talajba.
A fű ideális szerves anyagokat, például fűnyesedéket és aprított leveleket biztosít. A fű és a levelek nem csak lebomlanak, hogy tápanyagot szolgáltassanak a talajnak, de segítenek a talaj fellazításában is. Ezeket ősszel összegyűjtheted a tavaszi ültetést szem előtt tartva.

A házilag készített áfonyaföld összetevői:

  • Komposzt
  • Homok
  • Trágya
  • Mész
  • Tőzegmoha
  • Szerves anyagok, mint például a kókuszrostos virágföld. A szerves anyagok megkötik a homokos talajszemcséket, így azok jobban megtartják a nedvességet és a tápanyagokat. Emellett szétbontják az agyag- és iszapszemcséket, így a víz beszivároghat és a gyökerek szétterjedhetnek.

Áfonyaföld típusok:

  1. Az Agyag- és iszaptalajok nagyon apró részecskékből állnak. Nedves állapotban csúszósnak és ragadósnak tűnnek. Az agyag és az iszap jól tartja a nedvességet, de ellenáll a víz beszivárgásának, különösen, ha száraz. Az agyag- vagy iszapos talajokon gyakran tócsák képződnek, és könnyen tömörödnek.
  2. A vályogtalaj homok, iszap vagy agyag és szerves anyag keveréke. A vályogtalajok lazák és gazdagnak tűnnek. Ha ökölbe szorítjuk, a nedves vályog egy golyót alkot, amelyet az ujjunkkal bökdösve szétmorzsolódik. A vályogtalajok általában elnyelik a vizet és jól tárolják a nedvességet. A vályogtalajok lehetnek homokos vagy agyagos alapúak, és ennek megfelelően változik a nedvességfelvétel és a nedvességmegtartásuk is.
  3. A homokos talajok nagy szemcséket tartalmaznak, amelyek szabad szemmel is láthatóak. Általában világos színűek. A homok nedves vagy száraz állapotban durva tapintású, és nem képez golyót, ha ökölbe szorítjuk. A homokos talajok lazák maradnak, és könnyen áteresztik a nedvességet, de nem tartják meg azt hosszú távon.

 

Szakmaforrás: Soil Preparation for Cranberry Plants – Stark Bro’s (starkbros.com)


1890 Views 0 Ratings Rate it