Ügyes akril öntés házilag technika

Avatar Gadam | 2022.11.02. 343 Views 0 Likes 0 Ratings

343 Views 0 Ratings Rate it

akriL öntés háziLag

Az Akrilt világszerte használják kereskedelmi környezetben. Szoborformákba öntik, hogy aztán például műanyag evőeszközöket, papírnehezéket készítsenek belőle. Az Akril Azonban hobbikészletek tartozéka is lehet. Ezért néztük meg, milyen ügyes technika létezik, amellyel te is tudsz házilag akrilt önteni.

Akril öntés házilag – 1. lépés: Készítsd elő a terepet

Olyan helyen dolgozz, ahol jó a szellőzés és tiszta a levegő. Bármilyen por vagy törmelék tönkreteheti az egyébként jó akril öntvényt.

Védd a felületet újságpapírokkal, és permetezd be őket főzőspray-vel vagy penészoldó termékkel. Penészoldó spray-t bármelyik hobbiboltban beszerezhetsz.

Akril öntés házilag – 2. lépés: Készítsd el a formát

Az Akrilöntéshez öntőformára van szükség. Vásárolhatsz egyet, ami jól működik, de jó, ha tudod, hogyan készítsd el a sajátodat, mivel ez megnyitja a lehetőségek tárházát. Mivel a példában szereplő akril egy kosztümös ékszerhez készül, használhatsz műanyag ékszereket, amelyeket alapként szolgálnak, vagy faraghatsz sajátot gyurmából. Függetlenül attól, hogy melyiket használod, az ékszernek föltétlenül kell lapos oldallal rendelkeznie.

Vedd fel a légzőmaszkot és a kesztyűt, mielőtt elkezdenéd. Helyezd az ékszereket az újságokra a lapos oldalukkal lefelé, és fújd be őket főzőspray-vel vagy penészoldó spray-vel. Dörzsölj kemény szappant az ecset sörtéibe, mielőtt folyékony latexet vinnél fel vele a drágakőre. Inkább pöttyözve vigyed fel, mint ecsettel, és igyekezz megelőzni a légbuborékok kialakulását.

A folyékony latex fehérnek tűnik, de száradás közben átlátszóvá válik. Hagyd megszáradni ezt a réteget, mielőtt egy újabb réteget festenél; legalább öt réteg latexet szeretnénk elérni, de akár 15 vagy 20 is elég lesz, hogy erős, használható formát kapj. Óvatosan távolítsad el az újságpapír széleit a folyékony latexről, amíg teljesen szabaddá nem válik. Ezután dolgozd körbe az ékszer széleit, és pattintsd ki a latexből. Hagyd egy órát száradni, hogy a belseje teljesen megszáradjon.

Akril öntés házilag – 3. lépés: Az Akril öntvény elkészítése

Fújs be a száraz forma belsejét főzőspray-vel, hogy az új öntvény ne ragadjon le. Keverd össze az akrilgyantát és a katalizátort a keverőpohárban a termékhez mellékelt utasításoknak megfelelően. Ezen a ponton keverhetsz bele színeket is, hogy árnyaljad az ékszert.

Öntsd a kevert akrilgyantát a formába, és hagyd, hogy az utasításoknak megfelelően megszilárduljon. Vedd ki a frissen öntött ékszert, és papírtörlővel tisztítsd le a főzőspray-t. Csiszold el az éles széleket egy Dremel fúróval, és fedd le tiszta körömlakkal vagy akril tömítővel a védelem érdekében. Egy másik réteg tömítőanyagot kell majd felhordani a festés tetejére, ha úgy döntenél, hogy kidíszíted a darabot.

Forrásunk: How to Cast Acrylic Resin | DoItYourself.com


343 Views 0 Ratings Rate it