Alaszka népegészségügyi szakemberei összefognak, hogy közösségekbe juttassák a COVID-19 elleni védőoltást

Avatar Gadam | 2021.09.10. 6 Views 0 Likes 0 Ratings

6 Views 0 Ratings Rate it

Alaszkában, ahol az elszigeteltség már az élet nagy részét képezi, a COVID-19 járvány több akadályt jelentett a betegség elleni oltás előtt, mint az Egyesült Államok más területein. Az alaszkai közegészségügyi tisztviselők azon dolgoztak, hogy a közoktatás és az ütemezési stratégia 2020 augusztusa óta történt megváltoztatása révén lebontják az oltási korlátokat.

Az Alaszkai Egészségügyi és Szociális Szolgáltatási Minisztérium (AKDHSS) népegészségügyi tisztviselői 2020 augusztusában kezdték meg az oltás tervezését. Tervezésük nagy részének az időjárás és a sok közösség közötti nagy távolságok kihívásaira kellett válaszolnia. Nem akartak senkit sem kihagyni, sem az állam bármely részét.

„A célközönség ebben a folyamatban mind alaszkai volt”-mondta Tessa Walker-Linderman, az Alaszkai Vakcina Munkacsoport társvezetője. „Mindenkit el akartunk érni. De az alaszkai bennszülött partnereinket tekintve sokan távolabbi közösségekben és falvakban élnek, ezért biztosítani akartuk, hogy vakcinákat is juttassunk el ezekre a távoli területekre. ”

Védőoltást hozni az embereknek

Matthew Bobo, az alaszkai immunizálási program vezetője elmondta, hogy az AKDHSS -nél sok munka az állami oltóanyag -elosztó rendszerek megerősítése volt, különösen a vidéki területeken. Dolgoztak a nyilvánosság tájékoztatásán is arról, hogyan és hol állnak rendelkezésre oltások az egész államban.

Ez eddig megtérül, pl A lakosok 48% -a teljesen oltottkülső ikon 2021 június elejétől.

Regina McConkey, az Alaszkai Védőoltási Munkacsoport kommunikációs és oktatási társvezetője szerint a csapat első lépései annak biztosítása, hogy az ütemezési és tájékoztató weboldalak felhasználóbarátak legyenek, és nagyon gyorsan létrehozzák a call center-t. Fórumokat is tartottak az állam különböző közösségeiben, hogy megosszák egymással az információkat, és válaszoljanak a COVID-19 elleni vakcinákkal és az oltásokkal kapcsolatos kérdésekre.

Kelsey Pistotnik, az AKDHSS népegészségügyi tanácsadója elmondta, hogy az ügynökség együttműködik partnereivel és szolgáltatóival, hogy a vakcinákat eljuttassa az emberekhez, és a lehető legegyszerűbbé tegye őket.

Eredetileg az egész országban az oltásokat kinevezték online. De amikor az online találkozók ütemezése lassulni kezdett, áttértek a belépő találkozókra. Emellett meghosszabbították a találkozókat 22 óráig, hogy az oltást hozzáférhetőbbé tegyék az éttermi dolgozók és a későn dolgozók számára.

A vidéki oltás tervezése

egészségügyi dolgozók Alaszkában a vakcinák terjesztésére

Dr. Michael Alter, a Mat-Su Regionális Kórház Palmer-ben, Alaszkában, beadva a vakcinát a kórházi dolgozóknak.

A vidéki vakcinázás az AKDHSS tervezési prioritása volt. Noha képesek voltak a meglévő oltási terjesztési infrastruktúrára és kapcsolatokra építeni, hogy elérjék a vidéki közösségeket, új rendszereket kellett kiépíteniük a vakcina tárolására és szállítására, hogy megfeleljenek a COVID-19 vakcinák egyedi tárolási és kezelési igényeinek.

Az egyik legnagyobb megoldandó probléma a megfelelő számú oltóanyag kiosztása volt a vidéki területeken, amelyek széles skálán mozognak. A COVID-19 elleni vakcinák kezdeti minimális rendelési mérete 975 dózis volt (június eleje 1170 dózis), ezért az AKDHSS-nek raktárakat kellett létrehoznia, ahol a vakcinákat tárolni lehetett, majd kisebb mennyiségben újra el lehetett osztani a vidéki területekre.

Olyan partnerek, mint a Alaszkai Tengeri Életközpont Sewardbankülső ikon és CDC Sarkvidéki Vizsgálati Program Anchorage -ban lehetővé tette az újraelosztást. Partnereik az állami népegészségügyi laboratóriummal együtt engedélyezték az AKDHSS számára, hogy ultrahűtött fagyasztójukkal segítsék a vakcina tárolását, amikor dózisokat osztanak ki vidéki területekre.

„Valóban úgy éreztük, hogy együtt kell működnünk, hogy valóban hatékonyak legyünk a vakcinák forgalmazásában, így a munkacsoport így összeállt. Minden vezető pozícióhoz két ember tartozik: egy az államból és egy az ANTHC -ből ” – mondta.

A csapat az Alaszkai Native Tribal Health Consortium (ANTHC) törzsi egészségügyi partnereivel is kapcsolatba lépett, és felkérte őket, hogy vezessék ezt az erőfeszítést. Walker-Linderman szerint a törzsi egészség az alaszkai egészségügyi rendszer hatalmas részét képezi, és az AKDHSS immunizációs program szorosan együttműködik az ANTHC-vel a rutinszerű oltások esetében is.

Segíts az embereknek újra összejönni

nő vakcina befogadója egészségügyi dolgozóval

Dr. Anne Zink, Alaszka állam tisztifőorvosa, aki beadta az első oltást Dr. Kim Jensennek, az ER orvosának.

A rutin védőoltásokhoz a törzsi egészségügyi szervezetek oltóanyagokat osztanak ki falvaikba. Az AKDHSS továbbra is használni kívánta ezt a modellt a COVID-19 vakcinákkal annak biztosítása érdekében, hogy a vakcinák eljussanak a vidéki közösségekhez.

Bobo szerint sok alaszkai bennszülöttnek „még mindig vannak történelmi traumái” az 1918 -as influenzajárványból.

„Megtizedelte a kis falvakat, és sok alaszkai bennszülött meghalt” – mondta. Ennek eredményeként „nagyon nagy riasztásban voltam abból a szempontból, hogy meg akarom védeni ezeket a falvakat, és gondoskodni kell arról, hogy ezek a közösségek biztonságban legyenek. Biztos akartunk lenni abban, hogy bevezetik ezt a vakcinát ezekbe a falvakba és közösségekbe, így védve érezték magukat. ”

A csapat szerint az oltás segítette az alaszkánokat az elszigeteltség elleni küzdelemben olyan közösségekben, mint az alaszkai északi falvak, lehetővé téve a közösségi tevékenységek, például a középiskolai sportok visszatérését.

„Különösen a vidéki Alaszkában, az ilyen történetek, mint például az, hogy visszatérhetünk azokhoz a dolgokhoz, amelyeket szeretünk csinálni, azok a dolgok, amelyekhez igazán ragaszkodom. Pontosan megmutatja, mi történik ” – mondta Pistotnik. “Az emberek újra össze tudtak jönni, és úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos ezeken a különböző területeken.”


Forrás link


6 Views 0 Ratings Rate it