Az Adobe Flash használata 2021-ben és azon túl

Avatar Gadam | 2021.01.15. 973 Views 0 Likes 0 Ratings

973 Views 0 Ratings Rate it

A kéz sziluettje, amely egy nyitott lakatot tart az Adobe logó előtt.
Alberto Garcia Guillen / Shutterstock.com

Az Adobe Flash hivatalosan halott, és ez azt jelenti, hogy hagyja abba a használatát. De mi van, ha te van használni? Hogyan futtathat .SWF fájlokat vagy online játékokat játszhat a régi szép időkből? Itt van, amit tudnia kell a régi Flash-tartalmak futtatásáról.

A Flash végleg elment?

Arra az esetre, ha még nem hallottál volna, A Flash hivatalosan visszavonult. A Flash biztonsági problémákkal rendelkezik, és nem fut olyan mobil platformokon, mint az iPhone, iPad és Android. A modern weboldalak felváltották a Flash-t a modern internetes szabványokra. Valójában a Flash az utolsó böngészőbővítmény, amely eltűnt, az Oracle Java, a Microsoft Silverlight, az Adobe Shockwave, az Apple QuickTime és mások nyomában.

A Flash hivatalos támogatása 2020. december 31-én lejárt. Az Adobe eltávolította webhelyéről a Flash letöltési linkjeit, és nem frissíti a Flash biztonsági frissítéssel.

Az Adobe még egy kill kapcsolót is tartalmazott a Flash tartalomhoz. 2021. január 12-től az Adobe Flash beépülő modul legújabb verziói megtagadják a Flash-tartalom futtatását.

Míg az Adobe mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a Flash-tartalom újbóli megjelenését az interneten, még mindig van néhány megoldás.

ÖSSZEFÜGGŐ: Az Adobe Flash meghalt: Íme, mit jelent ez

Figyelem: Tényleg kerülnie kell a vakut

Ha elkerülheti a Flash futtatását, javasoljuk, hogy engedje el. Lehet, hogy habozik ezt megtenni, ha van szoftvere vagy egy weboldala, amely attól függ, de nincs időnk, mint a jelenlegi az áttérésre. Az Adobe 2017 óta tervezi a Flash végét, és a Flash egyszerűen nem jön vissza.

Ha azonban olyan helyzetben van, ahol valamilyen formában a Flash-re támaszkodik, akkor nincs teljesen szerencséje. Megmagyarázzuk a lehetőségeket.

Futtathat egy régi Flash verziót?

A "Az Adobe Flash Player le van tiltva" üzenet a Google Chrome-ban.

Az Adobe eltávolította a Flash összes letöltési linkjét a weboldaláról, ami azt jelenti, hogy hivatalos verzióból még a végleges verziót sem (2020 decemberében jelentette meg) töltheti le.

A vállalat egy kill kapcsolót is beépített a Flash-be a 32.0.0.387 verziótól kezdve. Ha ezt a verziót használja, a Flash-tartalom egyszerűen nem fog többé futni. Az „Adobe Flash Player le van tiltva” üzenet jelenik meg például a Google Chrome webhelyein.

Alapján Andkon Arcade, a plug-in utolsó verziója, amely nem tartalmazza a killswitchet, a 32.0.0.371. Ahhoz, hogy az interneten tárolt Flash-tartalom futhasson a böngészőben, a plug-in elavult verzióját kell használnia. Nem javasoljuk, hogy ezt jóhiszeműen tegye, különös tekintettel azokra a biztonsági kérdésekre, amelyek a Flash-et a bezárás napjáig sújtották.

Hogyan nyitható meg .SWF fájlok egy nyílt forráskódú Flash Player segítségével

A Flash az .SWF fájlkiterjesztést használta az exportált tartalmak számára, amelyeket egy weboldalba ágyazottak. Ezeket a fájlokat az asztalon is meg lehet nyitni az Adobe Flash Player használatával, de ez már nem így van.

Tehát mit tegyen, ha van .SWF fájlja, amelyre támaszkodik, vagy meg szeretne nézni egy régi projektet vagy webhelyet, amelyet Flash-ben készített? Az egyik lehetőség az alábbiakban vázolt elavult Flash Player útvonal használata. Hozzon létre egy virtuális gépet, telepítse a Flash 32.0.0.371 szoftvert és egy kompatibilis böngészőt, majd importálja .SWF fájljait a virtuális gépbe.

Jobb megoldás a nyílt forráskódú Flash Player emulátor használata Fodor. Ez az ingyenes letöltés kompatibilis a modern operációs rendszerekkel, beleértve a Windows, a Mac és a Linux operációs rendszereket. A telepítés után egyszerűen kattintson duplán egy .SWF fájlra, válassza ki, hogy megnyissa a Ruffle-t, és élvezze. Gépeléssel a parancssorból is használhatja ruffle filename.swf.

Fodros logó
Fodor

Lightspark egy másik nyílt forráskódú Flash-lejátszó Windows és Linux számára, amelynek célja az összes Flash-formátum támogatása. A projektet nemrégiben, 2020 közepén frissítették, de jelenleg a Flash API-knak csak mintegy 76% -át támogatja, ami azt jelenti, hogy egyes dolgok egyszerűen nem fognak működni, amint azt a támogatás állapota oldal.

Az előbb említett Fodor egy másik alternatíva, és azt javasoljuk, hogy használja a Lightspark felett.

Hogyan nézhetek FLV videofájlokat?

Az olyan video-streaming webhelyek, mint a YouTube, egyszer a Flash-ben létrehozott videolejátszókra támaszkodtak. Ezek a lejátszók Flash Video (.FLV) formátumban játszhattak videót, mivel visszavonultak az MP4 javára. Szerencsére a Flash Video támogatás széles körben elterjedt, és nem igényel Flash Player-t vagy emulátort.

Használhat egy ingyenes médialejátszót, mint például VLC vagy MPV az FLV fájlok megnyitásához ugyanúgy, mint bármely más videofájlhoz.

Mit tehetek, ha Flash van a webhelyemen?

Ha van egy Flash-animáció vagy film a webhelyén, fontolja meg, hogy videóként rögzítse, és inkább töltse fel. Ennek legegyszerűbb módja a Flash emulátor Ruffle letöltése, az .SWF fájl elindítása a helyi számítógépen és rögzítse a képernyőfelvevő szoftver segítségével. Ha a videó .FLV formátumban van, akkor megteheti konvertálni olyasvalamivel Kézifék és töltsön fel helyette egy .MP4 fájlt.

Ha webhelyét teljes egészében Flash-ben készítik, akkor ideje lenne gondolkodnia egy új webhely létrehozásán. Ha a meglévő webhelyén vannak olyan elemek, amelyeket meg szeretne őrizni, Fodor segíthet. Az emulátor egyetlen JavaScript sorral használja a Flash tartalom menet közbeni automatikus konvertálását, a látogatók nem igényelnek letöltést.

Ha problémákba ütközik, győződjön meg arról, hogy a webszerver az a .WASM kiszolgálására konfigurálva (Web Assembly) fájlokat helyesen. Ne feledje, hogy a látogatóknak a „Ruffle” működéséhez egy „lejátszás” gombra kell kattintaniuk.

Mi van a régi Flash játékokkal és rajzfilmekkel?

Ha egy memóriasávon szeretne kirándulni, és át szeretné élni az 1990-es évek végének és a 2000-es évek elejének néhány Flash-játékát és animációját, örömmel értesülhet arról, hogy sok klasszikus megmaradt.

BlueMaxima’s Lobbanáspont egy Flash játék és animációs projekt, amely helyben fut a Windows számítógépen, fejlesztés alatt álló Mac és Linux verziókkal. Letöltheti a teljes archívumot offline használatra, vagy válogathat, ha játékokat tölt le menet közben. Itt van, amit tudnia kell a Flashpoint projektről.

Böngészés lejátszható Flash-játékok között a Flashpoint-ban

Az Internetes Archívum is összeállított egy Flash klasszikusok archívuma, eddig több mint 2500 tétel volt a gyűjteményben. Ezek minden olyan böngészőben működnek, amely a Ruffle-nak köszönhetően támogatja a Web Assembly-t, és nincs szükség letöltésre.

És természetesen az egész Newgrounds könyvtár továbbra is rendelkezésre áll. A Newgrounds natív használatához használhatja a csak Windows rendszert (és kissé elavultt) Newgrounds Player, vagy letöltheti a Ruffle böngészőbővítményt, és inkább kipróbálhatja.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan játszhatunk régi Flash-játékokat 2020-ban és azon túl

Hogyan futtathatom a Flash elavult verzióját?

Figyelem: Tényleg nem javasoljuk a Flash elavult verziójának futtatását. Biztonsági sebezhetőségei vannak, és nincsenek legitim, hivatalos letöltési források. Ezeket az információkat csak tájékoztató jellegűek. Egyedül vagy.

Ha a Flash egy régebbi verzióját futtatná, amely még mindig technikailag működik, akkor valószínűleg olyan biztonságos környezetben kell ezt megtennie, mint például egy virtuális gép. Ingyenes alkalmazások, mint VirtualBox (és a prémium kategóriák is VMWare) virtualizált környezetet hozhat létre, amely nem jelent közvetlen veszélyt a rendszerére. Lényegében egy operációs rendszert futtat a meglévő operációs rendszer tetején.

Ehhez állítson be egy virtuális gépet, és telepítse a kívánt operációs rendszert (a Windows jó választás.). Innen töltsön le egy böngészőt, amely még mindig kompatibilis a Flash 32.0.0.371-kel (amely 2020 májusában jelent meg), és keressen egy tükröt a Flash ugyanazon verziójához. Hivatalos letöltések nem állnak rendelkezésre, és ehhez nem tudunk harmadik féltől származó forrásokat ajánlani.

A virtuális gép telepítésével indítsa el a böngészőt, telepítse a Flash-t (ellenőrizze, hogy letiltotta-e az automatikus frissítéseket), és keresse meg a Flash-tartalmat. A számítógép teljesítményétől függően teljesítményproblémákba ütközhet, mivel a virtualizáció megterhelő. Ideális esetben az elavult beállítást arra használja, hogy csak zárt intraneten érje el a weboldalakat. Ha a világhálóra merészkedik, kerülje a bejelentkezési adatok, fizetési részletek vagy bármilyen hasonló információ közzétételét.

Figyelem: Kritikus, hogy natív módon ne futtassa a Flash elavult verzióját a fő számítógépén, amely csatlakozik az internethez, mivel ez óriási biztonsági kockázatot jelent.

Lehet, hogy egyáltalán nincs szüksége Flash-re

Számos animációt és rajzfilmet külön rögzítettek és feltöltöttek a YouTube-ra, többek között Homestar Runner. Néhány játék, amely eredetileg a Flash-et használta, önálló slágerré vált, többek között szuper hús fiú.

De még mindig nagyon sok webhely használja a Flash-t, és ezeknek a megoldásoknak (különösen a Ruffle-nek) segítenie kell továbbra is élvezni ezt a tartalmat anélkül, hogy folyamatosan aggódnának a platformot sújtó biztonsági problémák miatt.

Kíváncsi vagy, miért öltek meg ilyen módon Flashet? Tudjon meg többet azokról a problémákról, amelyek a plug-in bukásához vezettek.
Source link


973 Views 0 Ratings Rate it