Az állatok is kaphatnak COVID-19-et

Avatar admin | 2021.01.13. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

gorilla

Fénykép: nomádok.csapat (Shutterstock)

Legalább két gorilla a San Diego Állatkertben pozitívnak bizonyult a COVID-19, a állatkert bejelentette. Nem ők az első állatok, akik ebben a járványban fertőződtek meg a koronavírusban, és valószínűleg nem is az utolsóak.

Mely állatok kaphatják meg a koronavírust?

A gorillák mellett tudjuk, hogy néhány tigrisek és oroszlánok a bronxi állatkertben áprilisban pozitívnak bizonyult a COVID esetében. Az állatorvosok által végzett vizsgálatok macskáknál és kutyáknál is megtalálta a COVID-et akik emberi korukból felszedték a koronavírust. És talán a leginkább aggasztó, voltak nyérc kitörés prémfarmok több országban.

A tudósok nem csodálkoznak azon, hogy a koronavírus néha képes fajokat ugrani; más (nem pandémiás) koronavírusokról ismert, hogy kutyákat és más állatokat fertőznek meg.

Adhatnak-e állatok az embereknek a koronavírust?

Általában nem. Úgy tűnik, hogy a COVID-et használó kutyák, macskák és állatkert-állatok az emberektől vették elő, és nem fordítva.

De a nyérc különbözik. Az európai prémfarmok nyelve elkapta a koronavírust, átadta egymásnak és látszólag képes megfertőzni az embereket. A dán kormány, megjegyezve, hogy a COVID legalább egy tucat emberi esetében a nyérc mutációi voltak jelen, elrendelte, hogy az ország összes tenyésztett nyércét megölik.

Mi történik, ha egy állat megkapja a koronavírust?

A COVID-pozitív eredményt mutató állatok egy részénél légúti tünetek jelentkeztek, például köhögés és légszomj.

Ha úgy tűnik, hogy kedvence beteg, kérjen tanácsot állatorvostól. Mivel az állatokon előforduló COVID-esetek ritkák, előfordulhat, hogy nem feltétlenül javasolnak COVID-tesztet, de megfelelő gondozással és tanácsokkal szolgálhatnak kedvence tüneteitől függően.

Mit tegyek, ha van kedvencem?

“Úgy bánjon a háziállatokkal, mint más emberi családtagokkal” – mondta a CDC tanácsolja. Ez azt jelenti, hogy távol kell tartani őket olyan emberektől és háziállatoktól, akik nem a háztartásában élnek. Ez magában foglalja a macskák beltéri tartását és a kutyák pórázon sétálását, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem lépnek kapcsolatba másokkal, amikor nem látnak.

A CDC és az American Veterinary Medical Association is egyetért hogy a háziállatok általában nem kapják meg a koronavírust; lehetséges, mondják, de ritka.

Ha Ön vagy valaki otthonában beteg, tartsa távol a háziállatot ettől a személytől. Ez azt jelentheti, hogy valaki mást kér például etetni a kedvenceivel. Ha nem tudja elkerülni a háziállattal való érintkezést, az AVMA azt javasolja, hogy maszkot viseljen, mosson kezet megérintés előtt és után, és ne ossza meg az ételt, csókolja meg vagy ölelje meg kedvencét – saját biztonságuk érdekében.


Source link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok