Az AMD CPU túlhúzása a Ryzen Master használatával

Avatar admin | 2021.03.19. 71 Views 0 Likes 0 Ratings

71 Views 0 Ratings Rate it

AMD Ryzen 5000 sorozatú asztali processzor.
Tester128 / Shutterstock.com

Az AMD a Ryzen Master nevű ingyenes túlhajtási programot kínálja, amellyel kísérletezhet az AMD Ryzen CPU túlhúzásával. A Ryzen Master sokkal könnyebbé teszi a túlhajtást, mint korábban.

A Ryzen Master segítségével könnyedén visszatérhet az alapértelmezett beállításokhoz, ha a dolgok rosszra fordulnak. Szüksége van még az alapvető túlhajtási ismeretekre, de ez egy szép, könnyű kapu a túlhúzás világába.

Mi az a túlhúzás?

A túlhúzás növeli a processzor (Megahertzben vagy Gigahertzben mért) sebességét, meghaladva a hirdetett specifikációit. Az órajelek tárcsázása gyorsabbá teszi a CPU működését, ez pedig javítja a teljesítményt. A CPU-t fel kell oldani, mielőtt túlhúzhatna, és alapértelmezés szerint az összes AMD Ryzen processzor fel van oldva. Az Intel összehasonlításképpen csak processzorainak egyedi SKU-ját oldja fel.

Manapság a CPU overclock javíthatja az általános teljesítményt, és javíthatja a CPU-intenzív munka teljesítményét is. Ami a játékot illeti, javíthatja vagy nem javíthatja a felhasználói élményt, attól függően, hogy kedvenc játékai mennyire támaszkodnak a GPU-ra.

Valamennyi CPU-nak van legalább két meghirdetett órajele: az alapóra és a boost órajel. Az alapóra az a leggyorsabb sebesség, amellyel a CPU könnyű és közepes intenzitású számítási feladatokhoz fog futni. A lökés az, hogy mennyivel nagyobb sebességgel képes feltölteni a sebességet, ha nagy terhelés alatt áll, például játék vagy videó szerkesztése közben. A túllépési sebességen túllépni bármelyik óra célja.

Ha megnézzük a Ryzen 5 2600-at (a CPU-t, amelyet ebben a cikkben példaként fogunk használni), akkor az AMD webhelyén láthatjuk, hogy annak alapóraja 3,4 GHz, a maximális növelési órája pedig 3,9 GHz. Ha néztük volna Intel processzorok, ezeket az intézkedéseket „processzor alapfrekvenciának” és „maximális turbó frekvenciának” nevezzük.

Amire szüksége lesz

A Cinenbench R23 tesztet futtat egy asztal és szék képének renderelésével egy kanapéval az előtérben.
Cinenbench R23 renderelési tesztet futtat.

A Ryzen Master használata nagyon különbözik a BIOS-ban beállított hagyományos tuningtól. A Ryzen Master használatával, ha újraindítja a számítógépet, az overclock eltűnik, és a CPU visszatér az alapértelmezett beállításokra. Nem kell félni, mivel az overclock újbóli aktiválása olyan egyszerű, mint egy gombnyomással. Ennek az az előnye, hogy a játékot vagy más intenzív feladatok elvégzéséhez a számítógépét overclock-ra állíthatja, majd a fennmaradó időn belül visszaállíthatja a készletbeállításokba, hogy elkerülje az alkatrészek kopását.

Figyelem: Annak ellenére, hogy a Ryzen Master használatával valamivel könnyebb, a túlhúzás még mindig károsíthatja a rendszert és érvénytelenítheti a garanciát. Ha okos a túlhúzás, a kockázat ésszerű, de soha nem tudja teljesen megszüntetni a kockázatot. Figyelmeztetettnek tartsa magát. Tegyük hozzá azt is, hogy ezek az utasítások tipikus asztali számítógépekre vonatkoznak. Nem ajánlatos túlhúzni egy laptopot vagy egy kompakt asztali PC-t. Sokkal nehezebb hűteni az alkatrészeket.

Mielőtt túlhúzná a Ryzen CPU-t, néhány dologra szüksége lesz. Először is, egy megbízható tápegység (PSU), nagyobb teljesítmény mellett, mint amire általában nincs szüksége túlhajtott állapotban. A Corsair blogbejegyzésben ajánlja hogy az áramellátásnak meg kell felelnie az energiaigényének, miközben a PSU névleges teljesítményének 50-80 százalékán belül kell maradnia. Becsülheti a számítógép energiafogyasztását a PC Part Picker segítségével. Ezután valami jobbra lesz szükséged, mint a Ryzen processzorodhoz kapott Wraith hűtő. A túlhajtás több hőt hoz létre, ehhez valami marhábbra van szükség, például egy all-in-one folyadékhűtő kettős ventilátorral vagy egy utángyártott ventilátor komoly hűtőbordával.

Szüksége lesz természetesen Ryzen processzorra is (mivel ez nem fog működni Intel CPU-kkal), és a Ryzen Master szoftver, amelyet letölthet az AMD webhelyéről. Az overclock példánk egy szokásos Ryzen 5 2600 asztali CPU-t használ, de ez integrált GPU-val rendelkező Ryzen asztali APU-kkal is működhet. Valójában a Ryzen Master lehetővé teszi, hogy túlhúzza az integrált GPU-t, de ez egy kaland egy másik alkalommal.

Töltsünk le még néhány hasznos szoftvert: Asus Realbench, Cinebench, Maghőmérséklet, és TOT. Ezek a CPU összehasonlítására és hőmérsékletének figyelemmel kísérésére szolgálnak.

Az utolsó dolog, amire szüksége lesz, egy kis türelem. Lassan halad egy óra túl, még a Ryzen Master mellett is könnyű. Az alapötlet, amelyet ezzel az overclock-kal forgatunk, egy közepesen gyorsabb, stabil és a lehető legkevesebb energiát fogyasztó CPU.

Megismerkedés Ryzen Mesterrel

Mielőtt elkezdenénk megváltoztatni a Ryzen Master beállításait, nyissuk meg és futtassuk a Cinebench legújabb verzióját a többmagos és egymagos CPU-tesztek segítségével. Minden teszt lefutása körülbelül 10 percet vesz igénybe. Feltétlenül írja le az egyes tesztek pontszámát, mivel ezek összehasonlíthatják a számítógép nem túlhajtott és túlhúzott állapotát. A benchmarking során állítson le minden más futó programot, valamint minden vezeték nélküli és vezetékes kapcsolatot (Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet), hogy pontosabb képet kapjon arról, hogy a rendszere mire képes.

Ryzen Master asztali szoftver.  Az ablak alján számos fül található, bal oldalán pedig egy másik menü.
Ryzen Master aktív overclock-al.

Miután lefuttatta a teszteket, nyissa meg a Ryzen Master programot, és nézze meg az alapvető felületet. Megjelenik egy bal sín a menüpontokkal. Alul több fül van, köztük az Aktuális, az Alkotó mód, a Játék mód, az 1. profil, a 2. profil és még néhány más.

Az „Aktuális” fül alapértelmezett nézetét tekintve egy műszerfalon keresztül fogadja, amely megmutatja a processzor egyes magjainak összes aktív órajelét, valamint néhány statisztikát, beleértve a CPU aktuális hőmérsékletét, bekukucskálási sebességét, az aljzat teljes teljesítményét, stb.

Ezután a két szakasz alatt található az úgynevezett „Vezérlő mód”, amely magában foglalja az Auto, a Precision Boost Overdrive és a Manual opciókat. Ezekkel az alapvető vezérlőkkel fogunk foglalkozni ebben a cikkben. Nem fogjuk megérinteni a „Memória vezérlés” vagy a „További vezérlés” szakaszokat.

Végezze el az Overclock funkciót

Túlhúzáskor bölcs dolog lassan növelni az órajel sebességét 25-50 megahertzzel, majd tesztelni, hogy stabil-e és a hőmérséklet a megfelelő tartományban van-e. Ha minden rendben van, kúszjon fel még egy kicsit és teszteljen újra. Ha úgy találja, hogy a CPU nem melegszik túlságosan, de új sebességgel instabil vagy összeomlik, akkor valószínűleg nagyobb energiát kell biztosítania a CPU számára.

A feszültség lassú növeléséhez kattintson egyszer a „Feszültségszabályozás” részben található „Fel” gombra, amely a Ryzen Master készüléket a következő feszültségre állítja. A Ryzen CPU-k általános szabálya az, hogy a CPU feszültségét 1,35 volt alatt tartsa, a maximális 1,45 volt. Az 1,45 voltot meghaladó feszültségek lerövidíthetik a CPU élettartamát.

A Ryzen Master kézi gombjára mutató piros nyíl.
Kattintson a „Manual” gombra a Ryzen CPU magok órajelértékeinek megváltoztatásához.

Most induljunk. A Ryzen Master alkalmazásban kattintson az alján található „Profil 1” fülre, ahol változtatásokat fogunk végezni. Ezután válassza a „Manuális” lehetőséget a „Vezérlő mód” részben. Ez felszabadítja a feszültség és a mag sebességének vezérlését a túlhúzáshoz.

Két piros nyíl, amely a menüpontokra mutat a Ryzen Master bal sínjében.
Győződjön meg arról, hogy a „További vezérlés” és a „Memória vezérlés” gombok nincsenek kiválasztva.

Most kattintson a „További vezérlés” és a „Memória vezérlés” melletti gombokra (ha zöldek), hogy véletlenül ne változtassunk itt semmit.

Két számozott nyíl mutat a Minden mag gombra, és a szövegbeviteli mező az alapsebesség megváltoztatásához a Ryzen Master alkalmazásban.
Az „Összes mag” gombra kattintva egyszerre megváltozik minden CPU mag óraértéke.

Ezután menjünk a „Core Speed ​​(MHz) részben kattintson az „Összes mag” elemre. Ez a gomb azt jelenti, hogy az egyik mag bármilyen változása ugyanazon értékre változtatja őket. Túlhúzhat magonként, mivel a Ryzen Master segítőkészen elhelyez egy csillagot a magon, a lehető legjobb túlhúzással, de mi egy egyszerű, stabil túlhajtást akarunk minden magban.

Az órajel megváltoztatásához kattintson az első mag alatti számra. Változtassa meg a számot az alapjától valami magasabbig, és nyomja meg az Enter billentyűt.

A Ryzen Master Alkalmazás és teszt gombjára mutató piros nyíl
Kattintson az „Apply & Test” gombra az új alapsebesség-értékek rögzítéséhez a Ryzen Master alkalmazásban.

Ezután zárja be az új értéket az „Alkalmazás és tesztelés” gombra kattintva. Ez egy nagyon rövid tesztet fog végrehajtani, ahol a Ryzen Master kitalálja, hogy működnek-e ezek az overclock beállítások. A teszt nem annyira robusztus és nem fog sok problémát elkapni – de ha véletlenül sikerül elbuknia ezen az alapteszten, akkor tudja, hogy valami nincs rendben a beállításokkal.

Feltéve, hogy az AMD tesztet sikeresen teljesíti, futtassunk egy előzetes tesztet, hogy lássuk, hogyan teljesít a tuning. Ehhez használjuk újra a Cinebench-et. Ugyanakkor futni fog a Core Temp, hogy figyeljük a hőmérsékletünket.

A Cinebench egy képmegjelenítő tesztet futtat, és mellette fut egy Core Temp ablak.
Futtassa a Cinebench-et Core Temp-el, hogy érezze a teljesítményt és a CPU hőmérsékletét.

A teszt során két dolgot akar szemmel tartani: hogy a CPU hőmérséklete nem haladja meg a 80 Celsius fokot (a 70 körüli tapadás még jobb), és hogy a Cinebench nem fagy meg és nem zuhan össze. Ha számítógépe össze tudja ütközni vagy anélkül, hogy a processzor túlságosan felmelegedne, ezt a 10 perces tesztet lefuttathatjuk, akkor visszatérhetünk, felpörgethetjük az órajeleket és újra futtathatjuk a tesztet. Addig folytassa ezt, amíg el nem éri az instabilitást, majd próbálja növelni a feszültséget, hogy újra stabilizálja a dolgokat.

Ha a CPU a hőmérséklet miatt nem sikerül a Cinebench teszten, és minőségi hűtője van, akkor csökkentse az órajelet, amíg újra elfogadható hőmérsékletet nem kap.

Miután végigmentünk ezen a folyamaton, 4100 MHz-re (4,1 GHz) váltottunk egy overclock-ot a Ryzen Master-ben, 1,34375 feszültséggel. Erősen javasoljuk, hogy ne használja az előre beállított beállításokat, ha ugyanaz a processzora van. Valamennyi processzor, még ugyanaz a modell is, különböző túlhajtási képességekkel rendelkezik a hírhedt „szilícium lottó. ”

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a “binning” a számítógép-alkatrészeknél?

Tesztelje az Overclock stabilitását

Ha stabil az óraóra, itt az ideje egy alaposabb tesztelésnek. Először ellenőrizzük még egyszer a termálokat az OCCT segítségével, amely a fent említett ingyenes benchmarking segédprogramok egyike.

Piros nyíl, amely a TOT kis adatkészlet-beállítására mutat.
Tesztelje a CPU hőmérsékletét 30 perces stabilitási teszttel.

Futtassa az OCCT CPU tesztjét egy kis adatkészlettel körülbelül 30 percig. Ha a hőmérséklete 80 Celsius fok alatt marad (lehetőleg 70 alatt), akkor a második lépésre lépünk. Ha nem, akkor térjen vissza a rajztáblához, hogy az órajel csökkentésével jobban használható órát kapjon.

Két számozott nyíl mutat az Asus Realbench időtartamára és a RAM felhasználási beállításaira.
Állítsa be az Asus Realbench-t, hogy a rendszer RAM-jának felével négy-nyolc órán keresztül tesztelje a rendszert.

Feltéve, hogy minden jól néz ki, itt az ideje a nagyobb tesztnek. Futtassa az Asus Realbench stressztesztjét négy-nyolc órán keresztül a rendszer RAM-jának felével. Tegye ezt lehetőleg a nap folyamán, amikor beugorhat, és győződjön meg arról, hogy a tempók 80 Celsius fok alatt maradnak.

Ha a teszt sikeresen lezajlik, és a hőmérséklete megfelelő, akkor valószínűleg stabil az órája. Most futtassa újra a Cinebench alkalmazást, ezúttal állítsa le a lehető legtöbb háttérprogramot, valamint a vezeték nélküli és vezetékes kapcsolatokat. Ezután használja ezt a pontszámot, hogy összehasonlítsa hivatalos overclock teljesítményét azzal a nem túlhúzott referenciaértékkel, amelyet korábban futtattunk. Tesztes esetünkben közel 800 ponttal növeltük a Cinebench többmagos pontszámát.

Ne feledje, hogy a Ryzen Master nem állandó overclock. Minden rendszer újraindítása után az órajelek visszaállnak az alapértelmezett értékekre. Az overclock visszaszerzése azonban olyan egyszerű, mint az „Profil 1” beállításainak újbóli alkalmazása.

Itt az ideje, hogy kijusson és elkezdje aprítani a videószerkesztést – vagy nézze meg, ahogy a barbár hordák eluralkodnak a növekvő birodalmán Civilizáció VI (ezúttal csak gyorsabban).
Source link


71 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok