Az Asafetida a saját fűszerszekrénye

Avatar admin | 2021.07.14. 35 Views 0 Likes 0 Ratings

35 Views 0 Ratings Rate it

Az Asafetida hátrányos helyzetű a fűszerek hatalmas világában – talán elkerülhetetlen sorsa az „Ördögtrágya” becenévvel ellátott fűszerezésnek. Nyers formában a sok dél-ázsiai konyha, köztük Kasmiri, Nepáli és Tamil főzés nélkülözhetetlen fűszerezése egyenesen büdös lehet, ezért nevében a „fetid”. De ha meleg olajhoz vagy ghíhez adják, csípőssége eloszlik, és aromás és összetett ízt ad a helynek, emlékeztetve a pirított hagymára, a párolt póréhagymára és a sült fokhagymára.

Az Asafetida lényegében a gyógynövény, a Ferula asafoetida szárított és porított nedve, amely a zeller család része, és elsősorban Iránban és Afganisztánban termesztik. Bár az asafetida egyesek számára újnak vagy idegennek tűnhet, évszázadok óta használják, kezdve az ókori rómaiaktól, Nagy Sándorhoz és Közép-Ázsiaihoz költözve, és még azt is feltételezik, hogy ez lehet a nagyon népszerű britek egyik titkos összetevője Worcestershire szósz. A kereskedelem évszázadai révén a legtöbb indiai konyhában alapanyaggá vált, ahol sokféle névvel emlegetik, beleértve a hindi „hing” szót is. Egy apró csipet, amelyet általában az edény temperálásához vagy „tadkájához” mellékelnek, minden szükséges umamit kínál ahhoz, hogy összetettebbé és mélyebbé tegye az egyébként lágyabb alapanyagokat, például a lencsét, a zöldet vagy a rizses ételeket.

A kanadai Torontóban, a kasmíri családban nőtt fel, a hing számos hagyományos ételünk második összetevője volt, csak a mustárolaj előzte meg. Egy tál haak, a kedvenc módom, hogy gyermekkoromban a leveles zöldségeket fogyasszam, vagy egy fazék rajma, egy gazdag vese babpörkölt, mindig egy könnyű asafetida sistergéssel kezdődött, mielőtt anyám leengedte volna a hőt, hogy megakadályozza az égést. Valójában egy csipetnyi hing követelmény az indiai szubkontinensen számos regionális konyhában, beleértve Tamil Nadu és Karnataka ételeit is.

Potenciája akár a hagyma és a fokhagyma stand-injeként is működhet; ez kulináris áldásként szolgál a dzsain és hindu közösségek azon sok tagjának, akik alkalmanként vagy teljesen megpróbálják elkerülni a hagymát és a fokhagymát, mindazoknak, akik alacsony FODMAP aromákat keresnek, és a kapkodó szakácsnak, aki egy csomó aprítást szeretne kihagyni. Amint az egyetemen felfedeztem olyan napokon, amikor különösen elfoglalt voltam, a forró olívaolajon lévő asafetida-szórással akár egy korsó alap paradicsomszószt is fel lehet használni, mielőtt tésztával dobnák fel. De mivel minden csipet ütést tartalmaz, a legjobb az asafetidát takarékosan használni. A túl sok felhasználás, vagy teljesen nyers hozzáadása gyorsan megkeserítheti és elkeserítheti az ételt.

Az Asafetida-t általában kis üvegekben, például ezt, és nem rossz ötlet a tartályt valamilyen második csomagban vagy táskában tárolni; Üvegemet egy műanyag Ziploc táskában tartom, hogy extra védelmet nyújtsak a szivárgások ellen, és megakadályozzam, hogy a csípős szag mindent átjárjon a fűszeres szekrényemben. Kockázat, de kicsi az umami kifizetéséhez képest, amely mindig csak egy csipetnyi távolságra van.

Asafetida 101

  • Asafetida megtalálható a legtöbb indiai és pakisztáni élelmiszerboltban, vagy online itt és tovább amazon.
  • Dél-India egyik legkedveltebb rizsételében elengedhetetlen fűszerként nem meglepő, hogy az asafetida megjelenik ebben joghurt rizs receptje Padma Lakshmi, ez kókuszos rizs Chitra Agrawal receptje, vagy akár klasszikus citrom rizs.
  • Nézd meg ez a darab Priya Krishna arról, hogy a főzése miért nem lenne ugyanaz a fűszer nélkül. Ahogy ő fogalmaz: „Indiásabbá teszi az indiai ételeket.”
  • Egy csipet asafetida teszi a különbséget a temperálásban khaman dhokla, párolt sós snack torta csicseriborsólisztből.
  • Mivel az ayurvéda gyakran emésztési segédanyagként emlegetik, az egész Indiából származó lencseételek hiányosak egy teáskanál asafetida töredéke nélkül, beleértve ezt írta Barkha Cardoz és ez fűszerkeverék a sambarhoz írta Chetna Makan.
  • Az asafetida meghintése szintén elengedhetetlen az olyan egyszerű, egy serpenyőben készült ételekben, mint a poha vagy a mumbai utcai étel kedvence vada pav.
Forrás


35 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok