Az első lépések a Doctl, a DigitalOcean parancssori kliensével – CloudSavvy IT

Avatar admin | 2021.02.09. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

DigitalOcean logó

A DigitalOcean egy API-t kínál a webalapú felhővezérlő panel alternatívájaként. A hivatalos doctl A parancssori kliens intuitív csomagolást kínál az API körül. A DigitalOcean erőforrásait egyszerűen szkriptelhető programozási felület segítségével adminisztrálhatja.

Telepítés

Doctl Windows, macOS és Linux rendszereken érhető el. A platformtól függően számos telepítési módszer támogatott. Minden rendszer letöltheti a legújabb kiadást közvetlenül a GitHub-ból.

A legtöbb Linux disztribúció tartalmazza doctl csomagtárukban. Snap-disztribúcióként is kínálják Snap-támogatással. A csomagkezelő használata az előnyben részesített telepítési mechanizmus, mivel ez folyamatosan frissíti az új kiadásokkal.

A DigitalOcean azt is biztosítja hivatalos Docker konténerek a Docker Hub-on. Ezek ideálisak egyszeri használatra Docker által támogatott környezetekben. A Docker kép használatára vonatkozó utasítások megtalálhatók a képen Docker Hub oldal; általában a használat megegyezik a közvetlen telepítéssel.

Hozzáférési token létrehozása

Csatlakoznod kell doctl az eszköz használatának megkezdése előtt a DigitalOcean-fiókjába. A hitelesítés a beállítás után is állandó, így nem kell minden parancshoz hitelesítő adatokat megadnia.

Kezdésként jelentkezzen be DigitalOcean-fiókjába. Kattintson az oldalsáv alján található „API” linkre. A „Személyes hozzáférési tokenek” alatt kattintson az „Új token létrehozása” gombra. Adjon nevet a tokennek, és engedélyezze mind az olvasási, mind az írási hatókört.

A token létrehozása után értéke megjelenik a vezérlőpulton. Mentsd el ezt most, mivel később nem lesz lehetséges visszakeresni. Létre kell hoznia egy új tokent, ha elfelejti ennek értékét.

Csatlakozás a fiókjához

Most visszatérhet a termináljához. Használja a létrehozott hozzáférési tokent a csatlakozáshoz doctl fiókjába:

doctl auth init

A rendszer kéri a hozzáférési token megadását. Ha feltételezzük, hogy az érvényesítés sikeres, doctl elmenti a hitelesítő adatait. A rendszer automatikusan elküldi őket a következő parancsokkal. A konfigurációs fájlok a .config/doctl könyvtárat az otthoni mappában.

A konfiguráció tesztelése

Most már képesnek kell lennie arra, hogy sikeresen lépjen kapcsolatba DigitalOcean-fiókjával.

Próbálja futni doctl account get hogy ellenőrizhesse fiókjának adatait, be lehet szerezni.

Interakció a DigitalOcean erőforrásokkal

doctl lehetővé teszi, hogy szinte az összes rendelkezésre álló DigitalOcean erőforrással kapcsolatba lépjen. Túl sok lehetőség van kimerítően lefedni egy cikkben, ezért ragaszkodunk néhány általánosan használt parancs részletezéséhez.

  • doctl compute – Magas szintű parancs különféle erőforrástípusokkal való interakcióhoz. Cseppeket, tartományokat, köteteket, biztonsági mentéseket, pillanatképeket, képeket, tűzfalakat és terheléselosztókat tartalmaz.
  • doctl compute droplet – Lehetővé teszi a cseppekkel való interakciót. Próbálja meg doctl compute droplet list az összes csepp felsorolásához, vagy doctl compute droplet create --image ubuntu-20-04-x64 --size s-1vcpu-1gb --region lon1 my-droplet hogy létrehozzon egy alap Ubuntu cseppet a LON1 adatközpontban. Számos más alparancs biztosítja a teljes kezelési lehetőségeket.
  • doctl databases db – Interakció az adatbázisokkal egy adatbázis-fürtön belül. Használat doctl databases db list letölteni a meglévő adatbázisokat és doctl databases db create <id> <name> készíteni. Más kapcsolódó parancsok lehetővé teszik az adatbázis-fürtök méretezését.
  • doctl kubernetes – Ez a parancsnév lehetővé teszi a Kubernetes-fürtök kezelését. Rengeteg részparancs segítségével konfigurálhatja a csomópontokat, a csomópontkészleteket, a fürtverziókat és a tároló-nyilvántartási kapcsolatokat.
  • doctl registry – Kezeli a DigitalOcean Container Registry-t, beleértve a nyilvántartások és tárolók létrehozásának, törlésének és felsorolásának lehetőségeit. A tárhely felszabadításához a szemétszállítási folyamatot is meghívhatja vagy törölheti.

Nagyon sok funkció áll rendelkezésre; ajánlatos hivatkozni a hivatalos dokumentáció a parancsok és opciók teljes listájának megszerzéséhez. Általában bármely DigitalOcean API-végpontnak megfelelője van doctl parancs.

A rendelkezésre álló parancsok feltárását a beépített dokumentáció egyszerűsíti. Felső szintű parancs futtatása, mint pl doctl compute Minden argumentum nélkül megjelenik az összes elérhető alparancs listája. Ez lehetővé teszi a funkciók gyors felfedezését, és azt jelenti, hogy nem kell a teljes listát memóriába foglalnia.

Továbbá, doctl támogatja a parancs automatikus kiegészítését a legnépszerűbb héjak között. Hozzáadás source <(doctl completion bash) a te ~/.profile fájl általában elegendő ennek engedélyezéséhez. Helyettes bash a saját héjához. A héjspecifikus útmutatás megtalálható a doctl docs.

Több fiók használata (összefüggések)

doctl korszerű támogatást nyújt több DigitalOcean felhasználói fiókhoz. Meghatározhat önálló hitelesített „kontextusokat”, amelyek között a --context zászló vagy a DIGITALOCEAN_CONTEXT környezeti változó.

Környezet hozzáadásához használja a következő parancsot:

doctl auth init --context my-context

Ez ugyanaz a hitelesítési parancs, amelyet korábban láttunk, ezúttal a. Használatára módosítva my-context kontextus. A kontextus automatikusan létrejön, ha még nem létezik. Ha nincs megadva kontextus, a default összefüggést használunk.

Alapértelmezett konfigurációs értékek beállítása

A legtöbb opcióhoz és jelölőhöz alapértelmezett értékeket állíthat be a konfigurációs fájl segítségével. Ez általában itt található ~/.config/doctl/config.yaml.

Konfigurációs érték meghatározásához adja hozzá a fájlhoz a formátumot használva category.command.subcommand.flag: value.

compute.droplet.create.size: s-1vcpu-1gb

A fenti beállítás az összes cseppecske alapértelmezés szerint egy típusra alapoz s-1vcpu-1gb.

Az alapértelmezett értékek bármikor felülírhatók, ha normál módon új értéket adunk át a parancssori zászlónak.

Kimeneti formátumok

doctl általában kimenetet bocsát ki ember által olvasható táblázatokként és listákként. Ha az eszközt szkripteken belül kívánja használni, vagy részletesebb információt szeretne, akkor átadhatja --output json hogy megszerezzük a nyers JSON-t a DigitalOcean API-ból.

A táblákkal visszaadott mezőket a --format zászló. Futtassa az eredeti parancsot, és vegye figyelembe a kimenet oszlopneveit. Ezeket vesszővel elválasztott listaként adhatja át --format, eltávolítva a bemutatott nevekben előforduló szóközöket. Csak a megadott mezők szerepelnek a módosított parancs futtatásakor.

Következtetés

Tanulás doctl időt takaríthat meg a DigitalOcean-fiókok erőforrásainak kezelésénél. Ez leegyszerűsíti a szkripteket, és kiindulópontot nyújt Önnek a saját megfigyelő és figyelmeztető eszközeinek felépítéséhez.

A DigitalOcean rendszeresen frissíti a segédprogramot. Szinte minden API műveletet és erőforrástípust támogat. Figyelemre méltó kivétel a Spaces objektumtárolás; mivel ez Amazon S3-kompatibilis, a DigitalOcean azt tanácsolja, hogy inkább S3-specifikus felügyeleti segédprogramot használjon.

Megtalálhatja teljes doctl dokumentáció át a DigitalOcean-on docs site. A szoftver szintén nyílt forráskódú, így hozzá tud járulni saját fejlesztéseihez GitHub tárház.


Source link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok