Bármely kulcs vagy parancsikon újratérképezése a Windows 10 rendszeren

Avatar Gadam | 2021.02.02. 34 Views 0 Likes 0 Ratings

34 Views 0 Ratings Rate it

Windows kulcs
Wachiwit / Shutterstock

Szeretne egy másik billentyűzetet használni egy bizonyos feladat végrehajtásához a Windows 10 rendszerben? Köszönet PowerToys, könnyen át lehet alakítani bármelyik billentyűt egy másik billentyűre, vagy akár egy billentyűparancs-kombinációra is. Így állíthatja be.

A titok a PowerToys

Korábban a kulcsok újratervezéséhez a Windows 10-ben egy nehezen használható, harmadik féltől származó programra volt szükség. Ma a Microsoft megkönnyíti PowerToys, online letölthető ingyenes segédprogram. A PowerToys használatával a billentyűzet bármelyik gombját úgy működtetheti, mint bármely más billentyűt – és még a parancsikonokat is át tudja alakítani.

Ha még nincs telepítve a PowerToys, töltse le ingyen Githubtól. A telepítés után indítsa el a PowerToys beállításait, majd kattintson az oldalsávon a „Billentyűzetkezelő” elemre. A „Billentyűzetkezelő” beállításokban kattintson a „Kulcs újratöltése” elemre.

Kattintson a gombra "Billentyűzet-kezelő" az oldalsávon, majd kattintson a gombra "Átlapol egy kulcsot."

Amikor megjelenik a „Billentyűzet átformálása” ablak, kattintson a plusz gombra („+”) egy új billentyű-hozzárendelés hozzáadásához.

A PowerToys-ban "Kulcsok újratervezése" ablakban kattintson a plusz gombra.

Ezt követően meg kell határoznia, hogy mely kulcsot kívánja átformálni (a „Kulcs:” oszlopban), és hogy mely billentyűt vagy parancsikont szeretné végrehajtani (a „Hozzárendelt:” oszlopban).

Először válassza ki az újracsatolni kívánt kulcsot a „Címzett:” oszlopban, vagy kattintson a „Típus” gombra, és nyomja meg a billentyűt, vagy válassza ki a legördülő menü listájából. Például kiválasztjuk Scroll Lock itt, mivel gyakran használatlanul ül.

ÖSSZEFÜGGŐ: A Scroll Lock kulcs hasznossá tétele Windows 10 PC-n

A PowerToys alkalmazásban válassza ki az átalakítani kívánt kulcsot.

Ezután válassza ki a végrehajtani kívánt billentyűt vagy parancsikont a „Hozzárendelt” oszlopban. Egyetlen kulcs esetén kiválaszthatja a legördülő menüből, vagy kattintson a „Type” gombra, majd nyomja meg a billentyűzeten.

Ha gyorsbillentyűkombinációt szeretne használni, nyomja meg a „Típus” gombot, majd nyomja meg a kombinációt a billentyűzeten. Például itt beírtuk a „Ctrl + C” szót a szokásos Windows „Copy” parancsikonra.

Ha a PowerToys alkalmazásban billentyűparancsot térképez fel, írja be a billentyűkombinációt a billentyűzet segítségével.

Miután megadta a „Key:” és a „Mapped To:” oszlopokat, kattintson az „OK” gombra.

Válaszd ki a "Feltérképezve" cél, majd kattintson a gombra "RENDBEN."

Ha lát egy figyelmeztetést, hogy az egyik kulcs nem lesz hozzárendelve, kattintson a „Folytatás mindenképpen” gombra. Ez azt jelenti, hogy nem fog tudni hozzáférni az imént újratervezett kulcs eredeti funkciójához.

(Példánkban csak a Scroll Lock használatára lesz mód, hacsak nem módosítasz egy másik kulcsot az eredeti Scroll Lock funkció végrehajtásához).

Kattintson a gombra "Mindenképp folytatni."

Ezután az eredményül kapott leképezést a „Billentyűzetkezelő” beállításai között láthatja. Ez azt jelenti, hogy az egyéni leképezést elmentette, és most aktív.

A PowerToys alkalmazásban megjelenik az eredményül kapott leképezés.

Ha további hozzárendeléseket szeretne hozzáadni, kattintson ismét a „Kulcs újratérképezése” gombra. Ha végzett, zárja be teljesen a PowerToys beállításait, és az újratervezett kulcs (vagy kulcsok) érvényben maradnak. Használja őket, amennyit csak akar. Szükség esetén bármikor később visszaléphet és módosíthatja a leképezéseket.

Az új kulcs-hozzárendelés eltávolítása

Később, ha el akarja távolítani az Ön által készített egyéni leképezést, indítsa újra a Power Toys Settings alkalmazást, majd kattintson ismét a „Keyboard Manager” és a „Remap a key” gombra. A leképezések listájában kattintson a törölni kívánt leképezés melletti kuka ikonra.

A PowerToys alkalmazásban kattintson a kuka ikonra a kulcsleképezés törléséhez.

A leképezés eltávolításra kerül. Ezt követően kattintson az „OK” gombra az ablak bezárásához. Ezután teljesen kiléphet a PowerToys-ból, vagy létrehozhat egy új leképezést a fenti útmutató segítségével. Érezd jól magad!

ÖSSZEFÜGGŐ: Az összes Microsoft PowerToys for Windows 10, magyarázat
Source link


34 Views 0 Ratings Rate it