Lenyűgöző cica jelmez házilag

Avatar Gadam | 2022.07.17. 333 Views 0 Likes 0 Ratings

333 Views 0 Ratings Rate it

cica jelmez házilag

Cica jelmezt készítenél farsangra vagy halloweenra házilag? Itt a megoldás. Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket, és te is meg tudod csinálni gyermekednek, ha idén macskának öltözne.

Készítsünk cica jelmezt  házilag egyszerűen!

Mindössze néhány puha fekete plüss szövetre vagy műszőrmére, egy hajlítható drótra, tűre és cérnára, valamint egy fejpántra van szükséged. Ez a DIY cica jelmez plüss macskafüleket és -farkat, ujjatlan kesztyűt és lábmelegítőt tartalmaz.

#1. Készítsd el a cicafüleket

Cica fülek jelmezhez anyagok:

  • Plüss és/vagy műszőrme
  • cérna
  • olló
  • fejpánt
  • hajlítható drót

A folyamatról videót itt nézhetsz meg.

Cica jelmezhez fülek készítése 1. lépés: Vágd ki a macskafüleket

Rajzolj egy egyszerű sablont a macskafülekhez. Alapvetően csak egy háromszöget kell rajzolnod, amely alulról körülbelül 2,5 centire nyúlik le.

Ha megvan a sablonod, vágd ki a füleket a szövetedből – két fület, két-két darabból álló szettben – egy-egy elülső és hátsó darabot minden fülhöz.

Cica jelmezhez fülek készítése 2. lépés: Varrd meg a macskafüleket

Jobb oldalt egymás mellé állítva varrd össze a fül elejét és hátulját, az alját nyitva hagyva. Használhatsz varrógépet vagy öltögethetsz kézzel. Ha több mint 0,5 centi varrásmaradvány marad, vágd le. Fordítsd kifelé. És ismételd meg mindezt a második fülhöz.

Ezeknél a macskafüleknél az oldalsó varrásokat a fül közepébe helyezzük, hogy az anyag középre húzódjon, hasonlóan ahhoz, ahogyan a macska szőrzete befelé néz a fülnél.

De ez opcionális. A füleket a szokásos módon egyszerűen kifordíthatod. Így az oldalsó varrások az oldalon vannak.

Cica jelmezhez fülek készítése 3. lépés: Hajlítsd a drótot a macskafül irányába

Ha az anyagod puha és „lötyögős”, valószínűleg valamilyen betétet kell készítened, hogy megtartsd a füleket a jelmezhez.

Egyszerű módja a szövetfülek megtartásának, ha hajlítható drótot használsz, mint például alumínium kézműves vagy gyöngyfűző drótot. Használhatsz csőtisztítót, virágos drótot vagy akár egy ruhafogas drótját is.

Hajlítsd a drótot háromszög alakúra. Hasonlítson a macskafülek kívánt formájához.

Helyezd a háromszög alakú drótformákat a fülekbe, és tedd félre, amíg elkészíti a fejpánt borítását.

Cica jelmezhez fülek készítése 4. lépés: Vágd ki a fejpánt fedelét

A fejpánt borításának elkészítése szuper egyszerű.

A huzatot készítheted ugyanabból a plüssből, amit a cicafülekhez használtál, vagy használhatsz egy másik puha anyagot, ami nem olyan bolyhos.

Ha plüss anyagod van vagy a műszőrme elég bolyhos, akkor azt javasoljuk, hogy vékonyabb anyagot használj a fejpánt borításához.

Mérd meg a fejpántod hosszát és szélességét.

Mérj és vágj ki egy darab szövetet, amely egy-két centivel hosszabb, mint a fejpántod, és kétszer olyan széles, plusz kb 0,5 centi ráhagyásod legyen.

Cica jelmezhez fülek készítése 5. lépés: Varrd meg a fejpánt borítását

Hajtsuk a fejpánt anyagát hosszában ketté. Így lesz egy összehajtogatott darab szövet, amely egy-két centivel hosszabb, mint a fejpántod.

A végeket nyitva hagyva, jobb oldalon egymás mellett, varrd végig az anyag hosszú oldalát.

Most már egy hosszú szövetcső lesz az eredmény. Fordítsd a jobb oldalára.

Egy szuper hatékony módja a szövetcső kifordításának, ha az egyik nyitott végén egy kis vágást ejtesz az anyagon, majd egy hajtűt/hajcsatot csúsztatsz a kis szövetdarabon keresztül, és behelyezed a csőbe.

A hajtűvel addig nyomod/húzod át a csövet, amíg az egész szövetcső ki nem fordul.

Fordítsd be az egyik oldal végeket, és varrd össze. Csúsztasd a szövetcsövet a fejpántra, és varrd össze a másik végét.

Cica jelmezhez fülek készítése 6. lépés: Rögzítsd a macskafüleket a fejpántra

Ha a drótfülkeretek a plüssfülek belsejében vannak, hajtsd fel a fülek alját, szükség esetén vágd le a felesleges anyagot.

Majd varrd össze a füleket.

Helyezd a macskafüleket a fejpántra, ügyelve arra, hogy a fülek ne legyenek túl közel egymáshoz. A túl közel egymáshoz álló fülek úgy fognak kinézni, mint a nyuszifülek

Kézi öltésekkel kezdd el varrni a füleket a fejpántra, ügyelve arra, hogy az öltések a fejpánt borításának felső és alsó részén átmenjenek az anyagon, és a drótfülkeret alját is megfogják.

A macskafüleket nagyon alaposan fel kell varrni. Az öltések nem lesznek észrevehetők a plüssön, ha fekete színű plüsst használsz, így ne aggódj, hogy az öltések rendben legyenek.

Miután a füleket szilárdan a helyükre varrtad, kész vagy.

#2. Cica kesztyű és lábmelegítő vagy csizma mandzsetta készítése házilag

Az ujjatlan kesztyűk és lábmelegítők készítése egyszerű!

A kesztyűhöz mérd meg a csuklód szélességét és a kezed szélességét az ujjbegyeid körül, beleértve a hüvelykujjadat is. Azt is mérd meg, milyen hosszúra szeretnéd, ha a kesztyű túlnyúlna a csuklódon.

Ha az anyagod rugalmas, mint a plüss, akkor a kesztyűd végleges szélességét egy kicsit kisebbre szabhatod, mint az ujjbegyeid szélessége. Ha az anyagod nem rugalmas, győződj meg róla, hogy a terved elég széles ahhoz, hogy a kesztyű átférjen az ujjperceden és a hüvelykujjadon.

Mivel azt szeretnéd, hogy a cica kesztyű „ujjatlan” legyen, az oldalsó varrásban körülbelül 2,5 centit szabadon kell hagynod, hogy a hüvelykujj átmehessen rajta.

A lábmelegítőket még egyszerűbb elkészíteni.

Ahogy a kesztyűknél is tetted, meg kell győződnöd arról, hogy a tervedben elegendő szélesség van ahhoz, hogy a darabot fel- és le tudd venni. Mérd meg a bokád szélességét, de mérd meg a sarka és a bokád körüli részt is. A lábmelegítődnek át kell csúsznia a bokádon.

Ha nem csizmamandzsettákat, hanem lábmelegítőket készítesz, akkor gondoskodnod kell arról, hogy elég szorosak legyenek ahhoz, hogy fent maradjanak. Lehet, hogy a lábmelegítő felső részét be kell szegni, és be kell illeszteni egy kis gumit, hogy segítsen a helyükön tartani őket.

#3. Készítsd el a cicafarkat a jelmezhez

A macskafarok elkészítéséhez egy másik szövetcsövet készítesz.

  1. Egyszerűen vágj ki egy darab szövetet a farok hosszának megfelelő hosszúságúra és kétszer olyan szélesre, mint amilyen szélesre a farkadat szeretnéd, plusz 2,5 centi ráhagyás.
  2. Hajtsd össze hosszában, jobb oldalával egymás mellé.
  3. Az egyik rövid végétől kezdve kezdd el a varrást, és folytasd a hosszú oldal mentén. Az egyik végét hagyd nyitva.
  4. Tömd ki a macskafarkat poliészter töltelékkel vagy bármilyen más megfelelővel.

Használhatsz poliészter tölteléket (pl. paplantölteléket), vagy csak feltekerheted és kitömheted valamivel, pl. könnyű, bolyhos zoknival, szövetdarabkákkal stb. (Ha befejezted, kinyithatod és kiveheted a tölteléket.)

A farok megformázásához és hajlításához hajlítható drótot vagy drótos ruhafogast helyezhetsz be.

Ha befejezte a farok készítését, tedd félre, hogy majd a szoknyához vagy a jelmezhez rögzíthesd.

#4. Készíts a cica jelmezhez félkör alakú szoknyát

A szoknya bélésnek egy félkör alakú szoknyát készítünk. Miután kivágod a félkör alakú szoknyát, a tetején végigvarrjuk, hogy az anyag ne húzódjon ki a formájából és ne törjön ki, amíg dolgozunk rajta. A hátsó varrást NEM varrjuk fel. A szoknyát egy hosszú, nyitott darabként hagyjuk.

Ezután kivágjuk a krinolint (használhatsz tüll, organza, vagy bármilyen anyagot, amely megfelel a stílusodnak), hogy kétszer olyan széles legyen, mint a szoknya hossza. A krinolint hosszában összehajuk, hogy egy BUBORÉK formát hozzunk létre. Így nincs alsó szegély. Az anyag csak visszahajtogatódik a tetejére.

Ezután az összehajtogatott krinolint a helyére tűzzük, hogy a helyén maradjon, és két sor gyűjtőöltést végezünk a tetején.

Ezután a bélést az összegyűjtött krinolinra tűzzük, és a helyére varrjuk.

Miután megbizonyosodtál róla, hogy a begyűrődések egyenletesen eloszlanak, és nincsenek ráncok vagy redők, a bélés/krinolin begyűrődések tetejét egy takarószalaggal fedjük be, és nagyon óvatosan a szalagot a helyére varrjuk, bezárva az összegyűrt krinolin és a bélés nyers széleit.

Miután befejezzük az egyik öltéssorozatot, és minden jól nézett ki, még egy sor öltést végzett, hogy segítsen a szalagnak laposan feküdni, és megakadályozza, hogy felfelé forduljon.

Ezután a szalag derékpántjának széleit átgyűrjük, hogy a hátsó rész rendezett legyen. Ügyeljünk arra, hogy a bélés vége után is maradjon extra krinolin homokszalag derékpánt, hogy a derékpánt egyik vége a másik fölé kerülhessen. Így nem kell aggódnunk a krinolin buborékszoknya hátsó varrása miatt.

A szoknya aljára is teszünk bütyköket, hogy a szoknyának extra magasságot adjunk. A bütykök elkészítéséhez a krinolinszoknyát kifordítjuk.

Ezután apró kis anyagcsomókat veszünk, és átvarrjuk őket.

Majd a szoknya bélésének hátulján a hátsó varrás 3/4-éig felvarrjuk, és a felső részt nyitva hagyjuk. Úgy tervezzük, hogy a szalaggal átkötött derékpántra kampós záróelemeket varrunk, hogy a szoknya zárva maradjon.

Fotók itt. 

Forrás: Easy Cat Costume – How To Make A Gorgeous Black Cat Costume – 5 Minutes for Mom


333 Views 0 Ratings Rate it