3 különleges csepegtető öntözőrendszer házilag

Avatar Gadam | 2022.09.10. 466 Views 0 Likes 3 On 1 Rating

466 Views 3 On 1 Rating Rate it

A csepegtető öntözőrendszerek első pillantásra kissé bonyolultnak tűnhetnek, de az igazság az, hogy valóban leegyszerűsíthetik az életed. Ráadásul, ha elkészíted a saját DIY növényöntöző rendszeredet, rengeteg pénzt spórolhatsz.

Házi csepegtető öntözőrendszer öntözőtömlővel

Egy hagyományos tömlőből csepegtetőtömlőt varázsolni a kert vagy a gyep számára valójában nagyon egyszerű! Csak egy tömlőre, egy kupakra, amelyet a végére kell csavarni, és egy fúróra van szükség néhány lyuk készítéséhez. A kupakot a tömlőre téve a víz a lyukakból fog kijönni, így ha a tömlőt a növényeken keresztül kígyózva helyezed el, a víz egyenletesen fog eloszlani.

Egy 2,5 cm széles fúrószárral egyenletesen elosztott lyukakat készíts a tömlő azonos oldalán. Ha a kerted nagyon nagy, érdemes egy második tömlőt is csatlakoztatni. Ha minden csatlakoztatva van, csak egy kicsit tekerd be a tömlőt, hogy a víz elkezdjen csöpögni. Ne kapcsold be teljesen – ez egy csepegtető rendszer, nem egy gejzír.

Hagyd bekapcsolva körülbelül fél órára, és pár naponta indítsd újra attól függően, hogy mennyi eső esik. Ha aggódsz, hogy elfelejted, és túl sokáig hagyod bekapcsolva, vásárolhatsz időzítőt is, amely automatikusan kikapcsolja neked.

Csúcs csepegtető rendszer házilag

DIY gravitációs öntözőcsepegtető rendszer

Használd ki a gravitáció erejét a növények öntözésére ezzel a menő projekttel, amely olyan, mintha egy tudományos kiállításra készült volna! Mindössze egy nagy vödörre, néhány 2,5 centis csőre, szilikon tömítőanyagra és egy ½ L/H csepegtetőre van szükséged (az l/h az óránkénti litereket jelenti – ami a kibocsátott vízmennyiséget illeti).

Futtasd át a csövet a vödör alján (győződj meg róla, hogy a cső körül tömíted a tömítést, hogy a dolgok vízzáróak maradjanak), csatlakoztasd a csepegtetőt, emeld meg a vödröt, és helyezd a csepegtető végét arra a helyre, ahol a vizet ki akarod engedni.

Itt Írtunk erről a módszerről bővebben: Virágcsepegtető házilag.

Több különböző hosszúságú tömlőt is csatlakoztathatsz ugyanahhoz a vödörhöz, hogy elérd a kert különböző pontjait, de ha a kert elég nagy, valószínűleg több vödröt szeretnél használni. Töltsd meg a vödröket azzal a vízmennyiséggel, amelyet a csepegtető rendszerrel a növényekhez juttatnál, majd hagyd, hogy tegye a dolgát!

DIY csepegtető öntözőrendszer cserepes növények számára

Ez egy fantasztikus módszer arra, hogy öntözd a növényeidet, amíg távol vagy otthonról! Mindössze egy kétliteres műanyag palackra, egy öngyújtóra, egy tűre, egy kis karóra vagy nyársra és némi ragasztószalagra van szükséged.

Vedd le a műanyag kupakot a palackról, melegítsd fel a tűt az öngyújtó lángjában, majd szúrj négy lyukat a kupakba. Töltsd meg a palackot vízzel, tedd vissza a kupakot, majd tartsd fejjel lefelé.

Az első néhány másodpercben elkezd majd ömleni a víz, de egy pillanat múlva vákuum keletkezik a palack belsejében, és a vízfolyás megszűnik. Ragaszd a karót a palackra úgy, hogy az körülbelül 12-15 centire nyúljon ki a kupaktól. Nyomd a talajba úgy, hogy a kupak kissé lejjebb legyen a talajfelszínnél, de ne túl közel a növényhez, hogy ne zavarja a gyökereket.

Ahogy a nap felmelegíti a palackot, ez nyomást hoz létre a belsejében, ami segít abban, hogy a víz idővel lassan távozzon. Hagyjad állni egy hétig, és máris egyenletesen öntözött cserepes növényekkel térhetsz vissza!

Forrás: Irrigation Without Irritation: 3 Easy DIY Plant Watering Systems – Plants for All Seasons | Since 1973


466 Views 3 On 1 Rating Rate it