Ügyes esővíz lopó házilag 12+1 lépésben

Avatar Gadam | 2022.08.23. 2081 Views 0 Likes 0 Ratings

2081 Views 0 Ratings Rate it

esővíz LOPÓ házilag

Egy átlagos tető egy átlagos esőzés alatt 2271,2 liter vizet gyűjt? Ne hagyd, hogy ez a sok víz kárba vesszen! Néhány ezer forintból esővíz szikkasztót készíthetsz házilag, amelyet kerti munkákhoz vagy más célokra használhatsz fel. Olvass tovább.

Okos esővíz lopó házilag – 1. lépés: Esőtartályok beszerzése

Szerezz be egy vagy több víztároló hordót. Vásárolhat víztároló hordót az interneten, de olcsóbb, ha egy használtat szerez be egy olyan cégtől, amely nagy hordókat használ élelmiszerek és egyéb áruk tárolására (csak tisztítsd meg alaposan). Esőhordó készíthető egy nagy műanyag szemetesből is. Szerezz be egy olyan hordót, amely 113,6 és 208,2 liter víz befogadására alkalmas.

Ha használt hordót mellett döntesz, győződj meg róla, hogy korábban nem tartalmazott olajat, növényvédő szereket vagy más típusú mérgező anyagot. Ezeket a vegyi anyagokat túl nehéz kitisztítani a hordó belsejéből, így a használata túl kockázatos.
Ha sok vizet tervezel összegyűjteni, szerezz be két vagy három hordót. Ezeket összekapcsolhatod majd.

Okos esővíz lopó házilag – 2. lépés:  Eszközök beszerzése

A házi esővíz szikkasztóhoz szükségesek lesznek még egyéb eszközök, alkatrészek is.

 • 1 szabványos 2,5-es tömlőcsatlakozó 1,5 centis csőmenettel, hogy hozzáférhess az esőtartályból származó vízhez.
 • 5 cm x 1,5-es csatlakozó
 • 4 x 1,5 persely
 • 5 centis csőmenettel 2,5-es tömlőadapterrel
 • 5 centis záróanya
 • 4 fém alátét
 • 1 tekercs teflonszalag
 • 1 tubus szilikon tömítőanyag
 • 1 „S” alakú alumínium lefolyó könyök, hogy a vizet a lefolyóból az esőtartóba vezesse.
 • 1 darab alumínium ablakrács, hogy a levelek, bogarak és egyéb anyagok ne kerüljenek a vízbe
 • 4-6 betontömb

Nézd meg képen itt. 

 

Okos esővíz lopó házilag – 3. lépés:  Esővíz gyűjtő kiépítése

Egyenesíts ki egy területet közvetlenül a lefolyócső mellett. A lefolyócsövet közvetlenül az esővízgyűjtő hordóba fogod átvezetni, ezért a közvetlenül mellette lévő területen elő kell készíteni egy emelvényt.

Távolíts el minden követ és egyéb törmeléket a területről.

Ha a talaj ott nem sík, fogj egy lapátot, és hordj el annyi földet, hogy egy olyan nagy területet lapíthass el, amely elég nagy ahhoz, hogy a hordók száma elférjen rajta.

Ha a lefolyócsatorna dombon fekvő betonfelhajtóra vagy teraszra ürül, hozz létre egy sík felületet néhány rétegelt lemezlap egymásra halmozásával az alacsony részen, hogy legyen egy sík terület, amelyre a hordókat felállíthatod.
Ha több lefolyócső van a házon, akkor a hordókat a kerthez legközelebb eső hordó közelében helyezd el, így az összegyűjtött víznek nem kell olyan messzire folynia, amikor eljön a felhasználás ideje.

Okos esővíz lopó házilag – 4. lépés:  Kavicsos réteg leszórása

Ez jobb vízelvezetést biztosít az esőtartályok körül, és segít távol tartani a vizet a ház alapjától. Áss egy 20 centi mély téglalapot azon a területen, amelyet az esőtartályok elhelyezésére szinteztél ki, és töltsd fel 1,3 cm borsókaviccsal.
Ezt a lépést kihagyhatod ki, ha a lefolyócső betonfelhajtóra vagy teraszra ürül.

Képes instrukció itt található.

 

Okos esővíz lopó házilag – 5. lépés:  Tegyél betontömböket a kavicságy tetejére

Rakd le őket oldalirányban, hogy megemelt platformot hozz létre az esőhordó vagy -hordók számára. A kész platformnak elég szélesnek és hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy az összes esőhordót egy szinten tartsa, és elég stabilnak ahhoz, hogy ne boruljanak fel.

Nézd meg a képes segítséget. 

Okos esővíz lopó házilag – 6. lépés: A csap és a túlfolyószelep installálása

Fúrj lyukat a hordó oldalába. Ennek elég magasan kell lennie ahhoz, hogy egy vödör vagy vizes kancsó elférjen alatta. Készíts egy kb 2 centis lyukat, hogy megfelelően illeszkedjen a megvásárolt csaphoz.
Ez a szabványos méretű csap; ha más méretű csapot használsz, győződj meg róla, hogy a megfelelő méretű lyukat fúrtad, hogy az illeszkedjen a hordó oldalába.

Okos esővíz lopó házilag – 7. lépés: Nyomj egy környi tömítőanyagot a lyuk köré

Tegyél tömítőanyagot a hordó belső és külső oldalára is. Képes segítség.

esővíz szikkasztó házilag.I.

Okos esővíz lopó házilag – 8. lépés: Csatlakoztasd a Csapot

Illeszd össze a csapot és a csatlakozót. Használj teflonszalagot a menetes végek körbetekeréséhez, hogy szoros tömítést hozz létre és megakadályozd a szivárgást. Tegyél alátétet a csatlakozó menetes végére, és kívülről illeszd be a hordó furatán át.

Csúsztass egy másik alátétet a csőre belülről is. Majd csatlakoztasd a perselyt, hogy a csapot a helyén tartsd. Kép. 
Kövesd az általad használt csap típusának rögzítésére vonatkozó utasításokat. Előfordulhat, hogy az itt megadottaktól eltérő módon kell rögzítened.

Okos esővíz lopó házilag – 9. lépés: Készíts túlfolyószelepet

Fúrj egy második lyukat néhány centire a hordó tetejétől. Ennek kb 2 cm méretűnek kell lennie, vagy ugyanolyan méretűnek, mint az első furat.

Nyomj egy környi tömítőanyagot a lyuk köré, a hordó belsejében és külsején egyaránt.

Csúsztass alátétet a tömlőadapterre, és dugd át a lyukon kívülről.

Tegyél egy másik alátétet a belső menetekre, rögzíts némi teflonszalagot, és rögzíts egy anyát az összeszerelés meghúzásához. A kerti tömlőt közvetlenül a szelephez csatlakoztathatod.

Magyarázó kép. 

Ha több hordót használsz!

Ha van egy második hordó, amelyet túlfolyó hordóként szeretnél használni, akkor egy harmadik fogást kell fúrnod az első hordóba. Fúrjad azt a csapszeggel azonos magasságban, néhány centiméterrel arrébb. Ezután fúrjon egy kb 2 cm-es lyukat a második hordóba, ugyanabban a magasságban, mint ahol az első hordóba fúrt lyuk található.

Csatlakoztasd a tömlőadaptereket mindkét hordón lévő lyukakhoz a fent leírtak szerint.
Ha egy harmadik túlfolyóhordót is használsz, a második hordónak szüksége lesz egy második lyukra, hogy csatlakoztatni lehessen a harmadik hordóhoz. Készíts egy második szelepet a hordó másik oldalán, ugyanabban a magasságban, majd készíts egy szelepet a harmadik hordóban is.

Okos esővíz lopó házilag – 10. lépés: Az esővízgyűjtő rendszer összeszerelése

 1. Csatlakoztasd a lefolyócső könyökét a lefolyócsőhöz. A csatlakoztatás helyét úgy találod meg, hogy a hordót a lefolyócső melletti emelvényre helyezed. Elég közel kell lennie a lefolyócsőhöz, hogy csatlakoztathasd a lefolyókönyökkel.
 2. Jelöld meg a lefolyót 2,5 centivel az esővízhordó magassága alatt. A lefolyókönyököt a lefolyócsőhöz kell csatlakoztatni, hogy a víz közvetlenül a hordóba ömöljön.
 3. Fémfűrésszel vágd le a lefolyócsövet a jelölésnél.
 4. Illeszd a könyököt a lefolyócsőhöz.
 5. Rögzítsd a helyére csavarokkal, és győződj meg róla, hogy szorosan záródik.
 6. A mérés és a könyöknek a lefolyócsőhöz való illesztése közben ügyelj arra, hogy a könyök vége jól belemerüljön a hordóba, hogy az összes víz ott gyűljön össze.

Nézd meg a képet a folyamatról.

És a befejezéséről is.

Okos esővíz lopó házilag – 11. lépés: Csatlakoztasd a hordót a lefolyókönyökhöz

Csatlakoztasd a hordót a könyökhöz. Ha a hordónak van fedele, vágj a fémfűrésszel elég nagy lyukat ahhoz, hogy a könyök vége beférjen. Fedd le a lyuk körüli területet a fémszűrővel.

Így, ahogy a képen.

esővíz LOPÓ házilag

Okos esővíz lopó házilag – 12. lépés: Helyezz szűrőt a lefolyócső tetejére

Helyezz szűrőt a lefolyócső tetejére. Ez megakadályozza, hogy levelek és egyéb törmelék folyjon le a lefolyócsőben, és eltömődjön az esővízgyűjtő rendszer.

Okos esővíz lopó házilag +1. lépés: Csatlakoztasd a többi hordót a rendszerhez

Csatlakoztass további hordókat. Ha több hordó van, helyezd őket az emelvényre, és csatlakoztasd a tömlőhosszabbítókat a szelepekhez. Képes instrukció.

 

Szakmai forrás: How to Build a Rainwater Collection System: 13 Steps (wikihow.com)


2081 Views 0 Ratings Rate it