Felejts el mindent, amit a habzóborról tud

Avatar Gadam | 2021.11.22. 13 Views 0 Likes 0 Ratings

13 Views 0 Ratings Rate it

Könnyű elfelejteni, amikor az italboltban a drága, márkás palackok polcát bámulod, de a pezsgő állítólag szórakoztató. És ha kéred Zachary Sussman, a szerzője Habzóbor a modern időkre, azt van móka, ha félretesz néhány régi iskola mítoszát és szabályát (egyáltalán nem kell furulyáznod; 30 perc a hűtőben annyi hűtési idő, amire szükséged van).

A szemléltető könyv bebizonyítja, hogy a pezsgő világa sokkal nagyobb, mint az ismertebb francia pezsgő, és vannak rengeteg merész, személyiséggel megpakolt üveg odakint sokkal kevesebbe került, mint egy üveg Veuve Clicquot vagy Dom Pérignon. Sussmannak, aki írt bőven a témáról a PUNCH-hoz és a szerzője is Az alapvető borkönyv, az a pezsgő világ éppen olyan nagy és változatos, mint bármilyen más stílusú bor‘s. Kértem tőle néhány tanácsot a habzóbor vásárlásával és ivásával kapcsolatban ezen a télen – és jóval a szilveszter után is.

Melyek a legnagyobb változások, amelyek az elmúlt negyedszázadban történtek a pezsgő területén?
Régóta, mint bárki emlékezne, a francia pezsgő minden pezsgő szinonimája volt. Ha 20 évvel ezelőtt besétált egy borosboltba, és bekukkantott volna a habzóbor részlegbe, az Ön rendelkezésére álló választék tükrözte volna ezt a tényt: megtalálta volna a szokásos nagy pezsgőmárkákat, valamint egy kis olcsó Cavas-t és Proseccok, amelyek betöltötték a „pezsgő-alternatívák” szerepét.

Az elmúlt 10-15 év során azonban ez a régi paradigma tágra nyílt. Az ivók egyre kíváncsibb nemzedékének köszönhetően ma már a világ minden tájáról van piac a stílusok, színek és technikák sokaságával készült pezsgők számára, a kaliforniai pét-nattól a palackos erjesztésű Lambruscón át a magyar Pezsgőig. Soha korábban nem volt még ilyen rengeteg lehetőségünk – ami egyszerre elképesztő, és őszintén szólva, több mint egy kicsit zavarba ejtő. Ez volt a fő ok, amiért meg akartam írni ezt a könyvet.

A könyvben kicsit belemélyedsz az üvegedényekbe, és rájössz, hogy a furulyák nem igazán szükségesek. Mi a véleményed a kupékról?
Emlékeztetni kell arra, hogy nem vagyok sznob, és köztudottan egy műanyag Solo pohárból iszom pezsgőt, ha a helyzet úgy kívánja. A legtöbb esetben a kéznél lévő üvegáru tökéletesen működik. Ennek ellenére, ha a „borosok” körében népszerűvé vált a hagyományos pezsgőfuvola mellőzése (egyesek úgy találják, hogy a keskeny nyílás miatt nehéz felvenni a pohárban lévő illatokat), akkor a kupé az ellenkezőjét túlkorrigálja. túlságosan diffúz. Tapasztalataim szerint ez sem tesz jót a bor szénsavasságának, de értékelem a Gatsby-szerű csillogás auráját.

Amikor az emberek a habzóborra gondolnak, földrajzilag általában a francia Champagne régióba utaznak. Ön szerint melyik a leginkább alulértékelt régió vagy ország az általa termelt pezsgő szempontjából?
Túl sok van ahhoz, hogy csak egyet válasszunk, de az első hely, ami eszünkbe jut, Katalónia – konkrétan Penedès, Cava hagyományos otthona. Az olcsó szupermarketek sztereotípiái még mindig körülveszik a kategóriát, de a terület közelsége Barcelona természetes borvidékéhez a Cava-vidéket a ma kapható legelgondolkodtatóbb és legkísérletesebb habzóborok laboratóriumává változtatta. A borászoknak ez a teljesen új generációja van, akik elutasítják a nagy volumenű, tömegpiaci modellt, amely mindig meghatározta a terület termelését. Együtt világítanak rá az őshonos szőlőből készült egyedi zsákjukra a stílusprizmán keresztül, amely sokkal árnyaltabb megértést kínál a régióról. A könyv rengeteg nevet tartalmaz, amelyeket érdemes megkeresni mindenki számára, akit érdekel a mélyebbre merülés.

„Egyébként nem vagyok egy stemware sznob, és köztudottan egy műanyag Solo pohárból iszom pezsgőt, ha a helyzet úgy kívánja.”

Természetesen vannak bizonyos márkájú pezsgők, amelyeket Amerika szinte minden városában megvásárolhat (a világ Veuve Clicquotjai és Dom Pérignonjai), de ha valakinek egy igazán „divatos” ünnepi ajándékot szeretne vinni, melyik palackot választanád, ami kicsit letér a járt útról?
Fennáll a kockázata annak, hogy ellentmondok annak, amit az imént mondtam arról, hogy a pezsgő többé már nem az egyetlen pezsgő etalon, továbbra is úgy gondolom, hogy semmi sem mond „divatos” vagy „ünnepi”, mint egy üveg nagyszerű pezsgő. De az Ön által említett Veuve Clicquots és Dom Pérignons helyett én a sok kisméretű, független, családi tulajdonban lévő terület egyikét választanám, amelyek táplálják a „növekvő” forradalmat, amely felborította a régió hagyományos erőegyensúlyát. Ahelyett, hogy eladnák szőlőjüket a nagy pezsgőházaknak, ezek a független termelő-termelők elenyésző mennyiségű saját birtokon termesztett és palackozott pezsgőt állítanak elő. Ennyi pénzért valami sokkal egyedibbet és jellegzetesebbet kap.

Azoknak az embereknek, akik a megfelelő üveget keresik, hogy elvigyék egy barátjuk ünnepi partijára vagy újévi összejövetelre, van-e olyan, 25 dollár körüli összegű, tömeget tetsző palack, amely mostanában nagyon tetszik?
Amikor a feleségemmel tavaly augusztusban meglátogattuk a családját Svájcban, mindannyian egynapos kirándulást tettünk a határon túlra Franciaországba, hogy eltöltsünk egy napot az apró Savoyard faluban, Seysselben. Kiderült, hogy a terület egykor híres volt a pezsgő „Seyssel mousseux”-járól, amely Viktória királynő kedvence volt, aki láthatóan élvezte a helyi fürdőkben tett látogatásai során. A Rhône folyóra néző kis szállodában elfogyasztott ebéd után meglátogattuk Gérard Lambert-et, a Lambert de Seyssel pincészet tulajdonosát, aki egymaga újjáélesztette a történelmi Royal Seyssel pezsgőcímkét (eredetileg 1901-ben dobták piacra).

Szerencsére a borait behozzák az Egyesült Államokba, és a feleségemmel valószínűleg legalább egy dobozt elfogyasztottunk, mióta hazaérkeztünk. Ugyanolyan módszerrel készült, mint a pezsgő, Savoie natív molette és altesse szőlőiből, Lambert belépő szintű Petite Royale A palackozás a tökéletes univerzális pezsgő. Habos és fényes, érett birsalmaszerű gyümölcsökkel és ezzel az alpesi réti minőséggel (képzeld el a vadvirágokat és a friss hegyi levegőt), ami visszahoz a francia vidékre. Teljes lopás 25 dollárért.


Forrás


13 Views 0 Ratings Rate it