Féltékeny egy munkatársra? Használja az Ön előnyére

Avatar admin | 2021.06.18. 5 Views 0 Likes 0 Ratings

5 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció: Hogyan lehet a féltékenységet hasznára fordítani a munkahelyén?

Fénykép: mikrostock3D (Shutterstock)

Könnyű összehasonlítani magad más emberekkel – főleg olyanokkal, akik mellett sok vagy, például munkatársaiddal. És bár senki nem kívánja irigyelni a kollégáját, néha ez csak megtörténik. De jó hír, hogy ezt az érzést felhasználhatja saját teljesítményének javítására. Dr. Camille Johnson, a dékán docens és a San Jose Állami Egyetem professzora ezzel foglalkozik cikk a Pszichológia ma számára. Itt van, amit tudni kell.

Különböző típusú irigység

Először is: Mi az irigység? Johnson szerint: “Az irigység az az érzelem, amelyet mások okoznak nálad viszonylag többet.” De fontos szem előtt tartani, hogy az irigységnek különféle típusai vannak. Itt van, hogyan Johnson elmagyarázza:

Az irigységre tipikus válasz az, hogy csökkentsd ezt az ellentmondást önmagad és a másik között. Ez magában foglalhatja a másik személy közvetlen vagy közvetett leeresztését az ön szintjére, önmagának felemelését az ő szintjére, vagy annak eldöntését, hogy a teljes összehasonlítási terület értéktelen.

Jóindulatú és rosszindulatú

Holland marketingprofesszor és emberi viselkedési szakértő Dr. Niels van de Ven szerint az irigységnek két típusa van: jóindulatú és rosszindulatú. “A jóindulatú irigység az, ami a saját helyzetének javítását célzó felfelé irányuló motivációhoz vezet, a rosszindulatú irigység pedig lehúzási motivációhoz vezet, amelynek célja a felsőbbrendűek helyzetének károsítása” – magyarázza Johnson.

Feltételezzük, hogy azt gondoljuk, hogy az irigység vagy a féltékenység bármilyen típusa rossz, de a jóindulatú irigység más: sokkal inkább az, hogy elégedetlennek érezzük magunkat, ahelyett, hogy negatív érzelmeket érzünk valaki más iránt.

Hogyan lehet előnyös módon felhasználni a jóindulatú irigységet

Ha megállapította, hogy amit munkatársa iránt érez, jóindulatú irigység, akkor ezt ki is használhatja. A jóindulatú irigység a csodálat helyéből fakad, nem pedig a sértődöttségből, és emiatt kissé erősebben megadhatja azt a lendületet, amelyre szüksége van. Johnson szerint ezt megteheti:

Koncentráljon arra, ami az ön irányítása alatt áll, és a kívánt eredményekre. Amikor az emberek a másik ember jellemzőire összpontosítanak, a saját céljaik helyett elakadnak. Ehelyett talán munkahelyet kell cserélnie, a siker területeit kell megkeresnie, vagy meg kell próbálnia mentort és tanácsokat találni állapotának javításához.


Forrás link


5 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok