Fogjon meg egy ritka három bolygó együttest egész hétvégén

Avatar Gadam | 2021.01.09. 24 Views 0 Likes 0 Ratings

24 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Higany, a Jupiter és a Szaturnusz ritka hárombolygó-összeköttetésének elkapása az egész hétvégén

Fénykép: Vadim Sadovski (Shutterstock)

Miután a hetet a tévére és az eszközeinkre ragasztva töltöttük, mindannyian használhattunk egy kis szünetet a képernyőkön. Szerencsére az éjszakai égbolton egy egész hétvégi szórakozás sorakozik fel számunkra, egy ritka hárombolygó együttállás formájában, amelyen Merkúr, Jupiter és Szaturnusz szerepel. Ez a kombináció utoljára 2015 októberében fordult elő. Itt van, mit kell tudni erről hétvégi csillagászati ​​csúcspont, és hogyan lehet látni néhány bolygót.

Nem csak bolygónk volt együtt?

Mint emlékezhet arra, hogy három hónapon keresztül minden nap látott róla egy híreket, 2020. december 21-én egy 800 évenként egyszeri „Nagy Összekötő”, más néven „karácsonyi csillag”, más néven „bolygók csókja”. Az egyik csak két bolygót érintett (Jupiter és Szaturnusz), bár voltak hihetetlenül közel egymáshoz. A egyet ezen a hétvégén jellemzi ezt a két bolygót – plusz a Merkúr -, bár nem lesz olyan ritka mint a múlt hónapban.

Hogyan nézzük meg a három bolygó együttállását

A három bolygó találkozása valójában tegnap este kezdődött, és ma este, holnap (vasárnap) és hétfőn este látható. Az összes bolygó alacsonyan jelenik meg nyugaton – közel a láthatáron lévő naplemente pontjához -, a három közül a Jupiter lesz a legfényesebb, őt követi a Merkúr, majd a Szaturnusz, a EarthSky szerint. A bolygók legszorosabb csoportosítása holnap este lesz.

Ha tiszta ég van a környéken, látnod kell látnod távcső nélkül – de ha véletlenül megvannak, használhatod őket, hogy még jobb képet kapj. A kötőszó elfogásának legjobb ideje közvetlenül naplemente után – szép és korán, így a gyerekek lefekvés előtt bepillanthatnak.

És ha hiányzik ez a három bolygó együttállás, akkor a következő hónapban jön egy másik, a Merkúr, a Vénusz és a Jupiter szereplésével.


Source link


24 Views 0 Ratings Rate it