Folyékony trágya házilag okosan

Avatar Gadam | 2022.06.13. 2955 Views 0 Likes 0 Ratings

2955 Views 0 Ratings Rate it

Folyékony trágya házilag

Hogy mire lehet jó a házilag készített folyékony trágya? Fiatal palántákra, konténerekben nevelt növényekre, csemegekukoricára és más zöldségfélékre, amelyeknek jót tesz az évszak közepén történő tápoldatozás. Ne vedd meg méregdrágán. Spórolj. Készítsd el otthon.

Készíts folyékony trágyát házilag okosan

Keverjünk össze egy tápláló anyagot vízzel, várjunk két-három napot, majd öntsük le a folyadékot. Ezután a műtrágyakoncentrátumot megfelelő mennyiségű vízzel keverjük össze. Ez eléggé hasonlít ahhoz, ahogyan sok kertész trágyát készít a komfortvirágból, csak gyorsabb.

Megjegyzés: Lehetséges, hogy az egy hétnél hosszabb ideig történő áztatás túlzás. A Woods End tanulmánya szerint a fűnyesedék és a hínár esetében a legtöbb tápanyag három nap után már feloldódott a vízben.

Folyékony trágya 3 hozzávalóból:

A saját házi trágya készítése elég egyszerű. 3 anyag kell hozzá:

  • feldolgozott baromfitrágya,
  • fűnyesedék
  • és vizelet

Lehet, hogy az utóbbitól összerezzensz, de attól eltekintve, hogy magas a sótartalma (ami megégetheti a növények gyökereit), a frissen gyűjtött vizelet 1:20 arányban vízzel keverve kiváló, magas nitrogéntartalmú műtrágya, amelyből mindannyiunknak van állandó készlete. Mire megfelelően felhígul, a vizelettrágya elveszíti szagának nagy részét.

A baromfitrágyából, száraz szerves trágyából vagy fűnyesedékből készült házi műtrágyák szélesebb tápanyagválasztékot biztosítanak, és az anyagok kiválasztásában olyan kreatívak lehetünk, amennyire csak akarunk. A fűnyesedék számos oldható nitrogént tartalmaz, ezért adhatsz belőle hozzá néhány maréknyit, ha netán vödörszámra készítenél folyékony műtrágyát.

Attól függően, hogy mennyit szeretne készíteni, az alábbiakban két „receptet” következik. A folyékony kivonat leöntése után a visszamaradt trutymót a komposztba lehet dobni.

Folyékony trágya készítési módszer #1. Negyed adag

  1. Tegyünk 4 evőkanál feldolgozott baromfitrágyát vagy kevert száraz szerves trágyát egy negyedliteres üvegbe, és töltsük fel langyos vízzel. Csavarjuk rá a fedelet, és rázzuk erőteljesen össze. Aztán két napig tartsuk szobahőmérsékleten.
  2. Aztán öntsük a folyadékot egy másik üvegbe, és hígítsuk vízzel a kívánt erősségre. Csemetékhez nagyon híg keveréket használjunk, 1 rész kivonatot 4 rész vízzel keverjünk. A szín alapján megbecsülhető az oldat erőssége.

Folyékony trágya készítési módszer #2. Vödörnyi adag

  1. Az elkészítéséhez tegyél egy vödörbe egy csésze feldolgozott baromfitrágyát vagy kevert szerves trágyát, valamint néhány marék fűnyesedéket, apróra vágott üszög- vagy csalánlevelet.
  2. Ezután töltsd meg a vödröt körülbelül 3-4 liter vízzel. Keverd össze jól. Majd egy elhasznált törülközővel letakarva tedd az árnyékba.
  3. Két nap múlva szűrd át a tartalmát egy másik vödörbe. A koncentrátumot az öntözőkannában keverd össze vízzel. Nagyjából 1:5 az arányban a víz javára.

Mire figyelj?

A folyékony műtrágyák házi készítésénél nagyjából csak annyit lehet elrontani, hogy túl erős oldatot használsz, vagy túl sokáig hagyod erjedni a keveréket. Esetleg a gyökerek beáztatása helyett a növények leveleire fröcskölöd a tartalmát.

Mindig a gyenge oldat mellett dönts, mert az alulhígított kivonatban lévő sótöbblet sérült gyökerekhez és barnult levélszélekhez vezethet.

Ami a főzési időt illeti, két nap után kellemetlen szag kezd kialakulni, négy nap után pedig egyenesen borzasztóvá válik. Ezen a ponton a keverék már túlérett, és itt az ideje, hogy kidobd és újrakezd az egész folyamatot.

A házi készítésű folyékony műtrágyák biológiailag túl aktívak ahhoz, hogy el lehessen őket tárolni, ezért a legjobb, ha kis tételeket készítesz, hogy mindig legyen friss készleted.

A trágyát is tartalmazó, vadon erjesztett készítményeknek a talajban van a helyük, nem pedig a növényeken, mivel nagy a baktériumterhelésük. Legyél óvatos, amikor zöldségeket áztatsz vele és kerüld el, hogy ehető növényi részekre kerüljön belőle.

Forrás: Making Homemade Liquid Fertilisers (growveg.co.uk)


2955 Views 0 Ratings Rate it