Füstös ég: Az erdőtüzek hatása a kerti növényekre

Avatar Gadam | 2021.09.08. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

Az erdőtüzek gyakoribbá válásával kerti növényeink továbbra is füstös ég alatt ülnek. De hogyan befolyásolja ez kedvenc virágaink, gyógynövényeink és dísznövényeink életciklusát? Füstös íze lesz a zöldségeinknek? Beszéljük meg, hogy mit tudunk az erdőtüzek hatásairól a kertben lévő növényekre.

Az erdőtüzek hatása a kerti növényekre

A tűzvészek a nyári norma részévé válnak. Úgy tűnik, mintha egy rossz futótűz -szezon évtizedenként minden második évben megtörténne.

Ezen a nyáron szülővárosom, Vancouver többször is beszámolt a világ legrosszabb levegőminőségéről. Általában egy gyönyörű város, amelyet erdők, hegyek és óceáni levegő vesz körül, a füst ködébe esett, amely nem engedte látni a horizontot.

Miután júniusban rekordot döntött a kánikula (WAY túl korán), erdőtüzek robbantak ki a tartományban, és a futótűz szezon korán kezdődött. A tűzvész néhány óra alatt megsemmisítette Lytton faluját, közvetlenül azután, hogy megdöntötte a Kanadában valaha rögzített legmelegebb hőmérséklet rekordját.

Szeretném, ha tévednék a gyakori tűzvészek gyakoriságával kapcsolatban, de a statisztikák egyetértenek. A kanadai National Observer tudósít hogy a Kr. e. 10 -szer több tűzvész ég, mint a kilencvenes években. A szomorú rész az, Az erdőtüzek 40% -a ember okozta.

Az erdőtüzek növekedésével nem tudok nem gondolni a kertemre. Míg elbújhatok belül, és kiszűrhetem a füstös levegőt, a növényeim kint maradnak a ködben. Pontosan milyen hatása van az erdőtüzeknek a kertben lévő növényekre?

Olvass tovább és tudd meg. Lehet, hogy csak meglepődsz!

Kerti ágy tűz idején

Miért jók az erdőtüzek?

Jóval azelőtt, hogy az erdőtüzek a cigarettacsikkek és a felügyelet nélküli tábortüzek miatt beindultak, a villámcsapások következtében a természetben természetes módon keletkeztek az erdőtüzek. A természeti zavarok, mint a tüzek, betegségek, aszály, szélviharok és árvizek ijesztően hangzhatnak, de az általuk okozott károk szerepet játszanak.

Csakúgy, mint a nap és az eső, a vad tüzek is saját szerepet játszanak az erdő életciklusában. Egyes erdők regenerálódásuk és újjászületésük során tüzekre támaszkodnak, beleértve a boreális erdőket is. A tüzek felszabadítják a tápanyagokat, amelyeket az erdő talaján tároltak a régi rönkökben és levélszemekben.

A nyitott lombkorona lehetővé teszi az új növekedéshez, hogy elegendő napfényt kapjon a növekedéshez. Ez is megszabadítja az erdőt a gyenge és beteg fáktól. Elég idő, a kicsi fák kicserélik a nagyokat.

Más fák, például a páholyfenyő vagy a fenyőfenyő megkövetelni tüzet a szaporodás érdekében. A tüzek hője kinyitja a fenyőtobozokat, felszabadítva magjaikat.

Noha a tűzvész jó és része az erdő életciklusának, riasztó ütemben nő. Minél több ember okozta tüzet tudunk megelőzni, annál jobb.

Erdő a tűz idején

Hogyan befolyásolták a tűzvészek a kertemet

Hét -nyolc éve tapasztalom, hogy a nyarak állandó tűzfüsttel telnek. Mostanra már tudom, hogy a kertészeti szezon részeként előre látom. Az évek során észrevettem, hogy a füst miatt változás történt a saját kertemben.

Pár éve, egy echinacea állt ki. Normális esetben az echinacea befejezte a termesztést, és október végére vagy november elejére magba ment. De októberre az echinaceám sokkal erősebb volt a szokásosnál, annyira igyekezett virágozni, vetőmagba menni és befejezni életciklusát. Az erősen füstös nyár okozta rossz körülmények ellenére NAGYON határozott volt.

Ennek eredményeként novemberben virágzott. A virágzás olyan állhatatos volt, hogy jégréteg borította a virágot. Ez egy olyan kombináció, amit soha nem gondoltam volna, hogy látni fogok!

A füst stresszt okoz a növényekben, mivel érzik a levegő változását és felismerik a veszélyt. Minden növény egy kicsit másképp reagál erre a stresszre. Az echinacea esetében késleltette a virágzást, mivel korábban nem tudta.

Leggyakrabban a füst arra kényszeríti a növényt, hogy erősebbé váljon, gyökeret eresszen, és kényszerítse őket a ciklus befejezésére. Az üzem egyetlen célja a szaporodás, és ha fenyegetés van, megpróbálja a lehető leghamarabb elvégezni a munkáját.

Ez a nyomás, amely gyorsabban megy keresztül a cikluson, a magok csírázását is okozza. Észreveheti a szunnyadó gyommagokat (és más növényeket), amelyek a szokásosnál jobban vagy korábban csíráznak. Lényegében a tűzvészek pánikreakciót váltanak ki a kerti növényekben!

Echinacea virágzik

Echinacea virágok

Amit a szakértők mondanak

Nem csak én vettem észre ezt a változást! A szerint tanulmány A 2020 -ban közzétett füst nem zárja ki annyi napfényt, mint azt eredetileg gondolta (érdemes megfontolni a bőrét és a kertjét. Viseljen fényvédőt!).

A hamu, amely a növény leveleire kerül, csökkentheti a fotoszintézist, de a napfénynek csak mintegy 4% -át zárják el a részecskék.

Valójában füst növekszik a szűrt fény mennyiségét, mivel a köd segíti a fény eloszlatását. A szórt napfény lehetővé teszi, hogy a fény többet érjen el, mint a sűrű lombkorona felső levelei, és körülbelül a harmadával növeli a szórt fény mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy az üzem kétszer olyan hatékonyan tudja használni a fényt, és nő a termelékenység.

A növényekre szálló hamu azonban eltömítheti a levél sztómáját. A növények tüdejeként működnek, lehetővé téve a gáz- és vízveszteséget. Az eltömődés csökkentheti a gázcserét az üzemben, stresszt válthat ki.

Ami a hamut illeti, a fahamu gyakori talajmódosítás. Kalciumot, káliumot, foszfort és más nyomelemeket tartalmaz. Amikor az ember alkotta tárgyak égnek, akkor nem akarjuk, hogy a hamu a kertünkben és a tüdőnkben legyen.levél virágzik a futótűz szezonban

A füst szennyezheti az ételeket?

Ezt a kérdést hallom leggyakrabban, amikor az erdőtüzek növényekre gyakorolt ​​hatásairól van szó. Ha füst van a levegőben, akkor a zöldségeinek füstös íze lesz? Jó válasz a boriparhoz.

A kaliforniai Napa -völgytől a Kr. E. Okanaganig számos erdőtűz fordul elő a borvidéken. A tűzvészek már érintik a szőlőültetvényeket, amelyek nagymértékben támaszkodnak a turizmusra és a kóstolókra, de megváltoztathatják a szőlőtermés ízét is.

A futótűz idején termesztett szőlőt meg kell vizsgálni az okozható vegyületek tekintetében füstfolt. A borra jellemző, hogy a füstfájdalom rossz íz (hamutartó ízű fajta rossz), amely hatással van a füstnek kitett szőlőből készült borra.

A szőlő öblítése nem segít, mivel a füstfenolok behatolnak a szőlő héjába és kötődnek a cukrokhoz. Ismert glikozilezésként, a folyamat nem észlelhető előre. Miután a szőlőt borrá erjesztették, a kötések megszakadnak és a fenolok illékonyak lesznek.

Ez a folyamat azonban csak a szőlőre vonatkozik, és nem mindig fordul elő. Szegény borászok! Más gyümölcsök és zöldségek tapasztalataim szerint nem kapnak semmilyen füstös ízt. A zöldségek és gyümölcsök íze ugyanolyan, mint egy normál szezonban.

szőlő egy szőlőben

Mossa meg a zöldségeket

Ennek ellenére a zöldségeket és gyümölcsöket valószínűleg hamuréteg borítja. A fákról és más növényekről égett hamut viszonylag ártalmatlan fogyasztani, de az égetett mesterséges tárgyak vegyszereket, fémeket és egyéb csúnya dolgokat tartalmazhatnak.

Még akkor is, ha szemmel nem látható, győződjön meg róla mossa meg a zöldségeket és a gyümölcsöket előzetesen. Betakarítás előtt öblítse le a növényeket a kerti tömlővel. Miután behozta a termékeket, mossa meg újra a terméket, és alaposan dörzsölje át a kezét.

Ha még mindig aggódik, akkor a termékeket meghámozhatja, és eltávolíthatja a további leveleket.

otthon termelt termékek mosása

Hogyan lehet megvédeni kertjét a tűzvészektől

Kétségtelen, hogy a kerteket továbbra is erdőtüzek és egyéb természeti zavarok érik. Mivel az éghajlatváltozás és az emberi beavatkozás gyakoribbá teszi ezeket az eseményeket, számíthatunk arra, hogy a kertészet jövője megváltozik, hogy megfeleljen a felfordulásnak.

  • Ültessen tűzálló növényeket. Nem sokat tehet, hogy megvédje kertjét az esetleges tűztől, de egyes növények segíthetnek a tűz lelassításában, ha veszélyeztetett területen élnek. A stratégiai övezetekbe ültetve a házhoz legközelebb eső tűzálló növényekkel és a távolabbi magasabb fák gyűrűjével tájképet teremt a tűzbiztonság érdekében. Itt egy kiváló forrás a FireFree -től ez további részletekbe megy.
  • Mossa meg a zöldségeket. Mint korábban említettük, mossa le az összes terméket kertjéből, ha olyan területen él, ahol futótűz füstöt tapasztalt.
  • Víz. Amikor a növények stressznek és túlzott hőségnek vannak kitéve, a normálnál több vízre lehet szükségük. Ha lehetséges, próbálja ki a csepegtető öntözést és az időzítőt, hogy bent maradhasson, amíg a kert felveszi a vizet. A füst is kiszárítja a testünket, ezért ügyeljen arra, hogy hidratálja magát, valamint a növényeket.
  • Viseljen fényvédőt. Amikor kint vagy a kertben, amíg füstöl, nem vagy védve a naptól. Továbbra is viseljen fényvédőt, kalapot, és tartsa hidratálva, mintha normális nyári nap lenne. Ha mégis túl sok napsütést kapna, akkor ezt tegye napozás utáni krém nagyon segítőkész.
  • Először is őrizze meg egészségét. A rengeteg füst belélegzése nem tesz jót az egészségének. Próbálja minimálisra csökkenteni a kertészeti feladatokat, amikor füstös. Hagyja, hogy a fű és a gyom növekedjen, miközben a tüdejét egészségesen tartja.

Ha erdőtüzek és füst volt a környéken, kíváncsian várom, hogy milyen az erdőtüzek hatása a kert növényeire. Hagyjon megjegyzést alább, hogy megoszthassa tapasztalatait.

További olvasható bejegyzések:

Az erdőtüzek hatása a kerti növényekre


Forrás link


10 Views 0 Ratings Rate it