Így kell glicerines szappant készíteni házilag

Avatar Gadam | 2022.07.15. 1214 Views 0 Likes 0 Ratings

1214 Views 0 Ratings Rate it

glicerines szappan készítése házilag

A glicerines szappan készítése házilag könnyebb lehet, mint gondolnád. Csupán 5+1 összetevő és némi főzögetés kell hozzá. Ismerd meg a módszert. Olvass tovább.

Glicerines szappan készítése házilag: Az összetevők

 • 400 ml növényi olaj (sertészsír, faggyú vagy más olaj)
 • 155 ml kókuszolaj
 • 225 ml ricinusolaj
 • 20 ml sáfránymagolaj (vagy napraforgóolaj)
 • 110 ml lúg (100%-os nátrium-hidroxid)
 • 140 ml szűrt víz (vagy desztillált víz)

Glicerines szappan készítése házilag: A módszer

 1. A glicerines szappanalap készítéséhez fedd le a munkafelületet újságpapírral. Mindig használj kesztyűt és védőszemüveget, amikor lúggal dolgozol. Legyen kéznél ecet arra az esetre, ha lúg kifolyik vagy kifröccsen.
 2. Mérd ki a vizet egy hőálló edénybe. Mérd ki a lúgot is, és lassan öntsd a vízbe. Aztán keverd, amíg feloldódik. (Soha ne csináld fordítva. Magyarán a lúgot öntsd a vízbe, ne önts vizet a lúgra). Hagyd a lúgos vizet 65 C fokra hűlni.
 3. Keverd össze az összes olajat egy tálban, és melegítsd fel 60 C fokra. A legegyszerűbb, ha a tűzhelyen teszed ezt meg. Aztán öntsd a lúgos vizet lassú, egyenletes ritmusban az olajokhoz.
 4. Figyeld a keveréket. Akkor jó, ha úgy néz ki, mint a vaníliapuding.
 5. Tartsd a hőfokot közepes fokozaton néhány órán át. Amikor A házilag készített glicerines szappankeverék eléri a gél fázist, áttetsző lesz, mint a vazelin. Néha-néha kevergesd meg, de ne állandóan. Ha túl sűrűvé válik, krumplinyomóval föllazíthatod az állagát.

A glicerines szappan elkészítésének kulcsfázisa még hátravan

glicerines szappan készítése házilag.I.

 1. Néhány óra elteltével vegyél egy kicsikét a szappanból, és próbáld meg feloldani egy csésze forró vízben. Ha feloldódik, akkor mehetsz tovább. Ha csomós marad, vagy olaj úszik a tetején, akkor tovább kell „főzni”. Ha ez állna fönn, hagyd fél órát állni, és próbáld meg újra. Ha minden oké, adj hozzá:

  – 385 ml alkoholt – 70%-os vagy magasabb (NEM etilalkohol)- 85 ml folyékony glicerint. A glicerin házilag késztéséről is írtunk.

 2. Legyél extra óvatos. Az alkoholnak alacsony a lobbanáspontja, ezért meggyulladhat. A tűzhely helyett inkább lábasban melegítsd! Lehet, hogy a szappant egy kicsit szét kell pépesíteni. Először csak egy kicsit, majd egy kis idő múlva többet. Ha egyszerre túl sokat pépesítesz, akkor sok hab keletkezik. Ez a folyamat eltarthat néhány órán át, ezért légy türelmes.
 3. Amikor a szappan teljesen feloldódott, valószínűleg néhány részecske lebegni fog a tetején. Ezek szennyeződések, amelyeket el kell távolítani. Kapirgáld le őket, és dobd ki. Vagy tedd őket egy befőttesüvegbe, önts rá forró vizet, és felhasználhatod mosogatószernek.
 4. A szappan teljes feloldódása után keverj 235 g cukrot 150 ml vízbe, és forrald fel, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ne hagyj benne feloldatlan kristályokat. Amikor teljesen folyékony, öntsd bele a szappanalapba. Keverd meg, fedd le, majd hűtsd le 60 C fokra.
 5. Most már kiöntheted a házilag készített glicerines szappanalapot egy formába. Üveg ajánlott. Fedd le műanyag fóliával, és hagyd állni egy hétig. Amikor letisztult (ez eltarthat egy-két hétig), vágd fel darabokra, és tárold üvegedényben.

 

Szakmai forrásunk: How To Make Glycerin Soap: A Base Recipe for Great Glycerin Soap (diynatural.com)


1214 Views 0 Ratings Rate it