Grafikus eszközkezelő beszerzése Linux rendszerhez

Avatar admin | 2021.03.17. 99 Views 0 Likes 0 Ratings

99 Views 0 Ratings Rate it

Számítógépes hardver alkatrészek ül egy fából készült asztal.
Afrika Stúdió / Shutterstock.com

Végtelenek vannak Linux parancssori segédprogramok, amelyek megmutatják a számítógép hardverének részleteit. A HardInfo az összes információt egy egyszerű grafikus felületen jeleníti meg. Olyan, mint a Windows eszközkezelő Linux rendszerhez.

Hardver ellenőrzése

A Linux rendelkezik sok parancssori eszköz amelyek megmutatják a számítógép különböző hardverkomponenseinek tulajdonságait. Aminek nincs – alapértelmezés szerint – az valami hasonló Windows Eszközkezelő.

A Windows Eszközkezelő kényelmes módszert kínál a számítógép hardverének és eszközeinek böngészésére és ellenőrzésére. Nagyszerű, mert gyors és egyszerű. Csak egy programot kell futtatnia, hogy rengeteg információt gyűjtsön sok hardvereszközön, és az interfész jól ismert formátumot használ.

A bal oldalon egy fa található, hardverkategóriákkal. Böngésszen a fán, bontsa ki és összecsukja az ágakat, és jelöljön ki egy elemet, amelynek részleteit meg szeretné tekinteni. A Windows Eszközkezelő a főablakban megjeleníti az adott elemre vonatkozó információkat.

A HardInfo alkalmazás hasonló célt tölt be Linuxhoz, és ugyanolyan egyszerű használat mellett. Egyértelműen a Windows Eszközkezelő mintájára készült, nagyon hasonló grafikus felhasználói felülettel (GUI), fával és főképernyővel. Ez azt jelenti, hogy nem kell tanulnod parancssori parancsok és paramétereik hogy megtalálja a kívánt információt. A HardInfo felajánlja, hogy a parancssori eszközök nem, az egyszerű benchmarking funkciók összessége.

ÖSSZEFÜGGŐ: A számítógép eszközeinek felsorolása a Linux terminálról

A HardInfo telepítése

A HardInfo Ubuntu telepítéséhez írja be:

sudo apt install hardinfo

A Manjarón használja ezt a parancsot:

sudo pacman -Sy hardinfo

A Fedorán egy kicsit több munkát kell végeznie. A HardInfo nem szerepel a hivatalos adattárakban. tudsz innen töltse le a telepítési fájlt. Változtassa a könyvtárat a letöltött fájl helyére. Valószínűleg ez lesz a „Letöltések” könyvtár. Írja be ezt a parancsot a HardInfo telepítéséhez:

sudo rpm -ivh hardinfo-0.5.1-15.1.x86_64.rpm

A HardInfo elindítása

Nyomja meg a „Super” gombot a billentyűzeten. Ez általában a billentyűzet bal alsó sarkában található „Control” és „Alt” billentyűk között van. Írja be a „hardinfo” kifejezést a keresősávba. Megjelenik a HardInfo ikon.

hardinfo ikon az asztalon

Ne feledje, hogy a HardInfo ikon a „System Profiler and Benchmark” feliratú. Kattintson a ikonra a HardInfo elindításához.

Megnyithatja a terminálablakot is, és beírhatja a HardInfot:

hardinfo

A HardInfo használata

A HardInfo kezelőfelülete nagyon egyszerű. A hardver különféle kategóriáit a bal oldali ablaktáblán egy fa nézet sorolja fel. A kiemelt fa elem részletei megjelennek a fő ablakban.

Az alapértelmezett nézet a számítógépes összefoglaló. Ez magas szintű képet nyújt a számítógép fő összetevőiről.

A hardinfo összefoglaló nézete

A fa kijelölősávot a „Fel nyíl”, „Le nyíl”, „Kezdőlap”, „Vége”, „Oldal fel” és „Oldal lefelé” gombokkal mozgathatja. Rákattinthat a megvizsgálni kívánt faelemre is.

Az „Összegzés” opció kiválasztásával átfogóbb összefoglaló jelenik meg.

a hardinfo összefoglaló megjelenítése

Kattintson az egyik másik fafejlécre, ha teljes körű információt szeretne látni az adott elemről.

a hardinfo operációs rendszer kijelzője

Habár a HardIfno főként a hardvert szolgálja, mutat néhány olyan rendszerattribútumot, amely nem hardver alapú. Információt jeleníthet meg például a felhasználókról és a csoportokról.

a hardinfo csoportok jelennek meg

A HardInfo ezen példánya egy Ubuntu virtuális gépen fut, így az eredmények egy része kissé különös. A virtuális gépet a gazdagép két számítógépéhez való hozzáféréssel hozták létre CPU magok. Tehát bár a CPU-t helyesen azonosítják AMD Ryzen 5 3600 6 magos CPU-ként, csak két magot sorolnak fel.

a hardinfo processzor kijelzője

Néhány kijelző dinamikus. Például, ha a memóriafa elemet választja, a főablakban valós idejű grafikon szerepel a memóriahasználatról.

a hardinfo memória megjelenítése valós idejű grafikonral

Olvasni Elektromosan törölhető, programozható, csak olvasható memória (EEPROM) alapú Soros jelenlét detektálása (SPD) adatokat a RAM-ról, futtatnia kell a modprobe parancsot indítsa el az EEPROM kernel modult. Ez ad valami kérdést a HardInfo számára, amiből lekérhető az SPD-adatok.

sudo modeprobe eeprom

Előfordulhat, hogy a RAM nem használja az SPD-t, és ez a virtuális gép biztosan nem.

a hardinfo memória spd kijelző

HardInfo referenciaértékek

A HardInfo nyolc különböző referenciaértéket nyújt. Ezek számításigényes tevékenységek. Minél gyorsabb a CPU, Lebegőpontos egység, és a grafikus kártya hardvere, annál jobbak lesznek az eredményei.

Az eredmények a különböző közös processzorokhoz képest jelennek meg. Bizonyos esetekben az eredmény jobb, ha alacsony értékű (Blowfish), máskor pedig jobb az eredmény, ha nagy értékű (zlib).

a hardinfo blowfish kijelző

Adatok kihúzása a HardInfo-ból

Jelentés létrehozása a HyperText jelölőnyelv (HTML) fájlban kattintson a menüsor „Jelentés” gombra.

a hardinfo alkalmazás a jelentés gombbal kiemelve

Megjelenik a „Jelentés létrehozása” párbeszédpanel. Kiválaszthatja, hogy mely információkategóriákat vegye fel a jelentésbe. Ha kiválasztotta, kattintson a „Generálás” gombra.

A jelentés létrehozása párbeszédpanel a generálás gombra kiemelve

A rendszer kéri, hogy adjon meg egy helyet, ahová a jelentést menteni szeretné. Ezután a HardInfo megkérdezi, hogy megnyitja-e a jelentést, miután elkészült.

Nyissa meg a jelentést a webböngésző párbeszédpanelen

Ha rákattint a „Megnyitás” gombra, a HardInfo elindul, az alapértelmezett webböngésző megjeleníti a jelentést.

hardinfo HTML jelentés webböngészőben

Az információk egyes szakaszait átmásolhatja a HardInfo-ból úgy, hogy átmásolja azokat a vágólapra, és más alkalmazásokba illeszti be őket.

Jelenítsen meg néhány információt a HardInfo alkalmazásban, amelyet másolni szeretne, majd kattintson a „Másolás a vágólapra” gombra.

a hardinfo alkalmazás kiemelt másolással a vágólapra gombjával

Egy másik alkalmazásban, például a gedit szövegszerkesztővel nyomja meg a „Ctrl” és „v” billentyűkombinációt az információk beillesztéséhez a HardInfo-ból.

a hardinfo információi beillesztve a gedit szerkesztőbe

Könnyű hozzáférés a részletes információkhoz

A HardInfo nagyszerű segédprogram. A kezelőfelület olyan egyszerű, hogy tudni fogja, hogyan kell használni, amikor először látja, és ennek ellenére a megadott információk megszerzéséhez általában sok különféle parancssori eszköz ismerete szükséges.

Dicséret a HardInfo projekt csapatának.
Source link


99 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok