Gyógynövény útmutató a zsálya növényhez: könnyen növekvő gyógyító gyógynövény

Avatar admin | 2021.05.12. 4 Views 0 Likes 0 Ratings

4 Views 0 Ratings Rate it

A zsálya az ókor óta az egyik legnépszerűbb kulináris gyógynövény. Nagyszerű ízt ad sokféle ételhez, de ez a gyógynövény rengeteg gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik. Ráadásul a kertbe ültetve vonzza a jó beporzókat és megakadályozza a káros kártevőket. A zsálya növény szívós és könnyen termeszthető, így ha még nem termeszted ezt a kerti erőművet, akkor talán ez a szezon a kezdet ideje. Olvassa el a zsálya alapvető útmutatóját, amely minden szükséges know-how-t megad Önnek a zsálya termesztéséhez, betakarításához, tartósításához és felhasználásához.

Gyógynövény útmutató a zsályához - zsálya növények kötegei egy fából készült háttér

Kulináris zsálya ill Salvia officinalis a Földközi-tenger őshonos évelő gyógynövénye. A menta család része, a zsálya bokros növényvé nő, legfeljebb két láb magas és két láb széles.

Lila, fehér vagy rózsaszín virágai vannak, és hosszúkás, szürkés-zöld levelei finom fuzzttal vannak borítva. A leveleknek sós, földes íze van, amely különösen népszerű hús- és baromfitálakhoz.

Lori zöld áldásai

Ezt a cikket a gyógynövény szakorvos áttekintette Lori Snyder. Ez nem használható személyes orvosi tanácsként; az egyéni gondok miatt mindig forduljon egészségügyi szakemberéhez.

Itt vannak Lori megjegyzései a zsályáról:

A zsályának számos előnye van; erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antidiabetikus, antidepresszáns, daganatellenes és gasztroprotektív. Szeretem a zsályát mézbe tölteni, hozzáadni a tört tökhöz vagy burgonyához, inni friss teát, vagy dörzsölni az illatát a kezembe, miközben egy kis szünetet tartok a lélegzéshez.

A zsályának sok tápértéke van, ezért egye meg és adjon hozzá friss paradicsomszószt, vagy készítsen zsályavajat. Mint minden növénynél vagy ételnél, ellenőrizze yegészségügyi szakemberünk az esetleges ellenjavallatokra.

kerti zsálya növény zsineggel együtt

A zsálya története

A zsályának, mint a legtöbb gyógynövénynek, lenyűgöző története van, amely a Földközi-tengertől Egyiptomig, Franciaországig és Kínáig terjed. A termékenység fokozásától a fertőzések elhárításáig a zsálya az életkor során bebizonyította előnyeit. Tudj meg többet a bölcs története (és néhány más gyógynövény) itt.

A zsálya egészségügyi előnyei

A név Salvia a „megmenteni” vagy „meggyógyítani” jelentése latin szóból származik, amely a bölcs test gyógyító képességére utal. Évezredek óta használják gyógyszeresen, és ma is hasznos gyógynövénynek számít.

A zsálya erőteljes gyulladáscsökkentő – belsőleg bevéve segít csökkenteni az emésztőrendszer gyulladását, ami viszont segít enyhíteni a gyomorfájdalmakat. Gyakran használják torokfájás kezelésére is, mint a ez a recept a zsálya torokpasztillákhoz.

A zsályának erős gomba- és antibakteriális tulajdonságai is vannak. Az ókori görögök és rómaiak a zsályát húskonzerválószerként használták, mivel képes segíteni a baktériumok csökkentését.

Az aromaterápiában állítólag a zsálya illata növeli a fókuszt és élesebbé teszi a memóriát. Próbáljon meg tartani egy edény zsályát az íróasztala vagy a munkaterülete közelében, és amikor kezdi érezni, hogy a fókusz csökken, törje össze a levelet és lélegezze be az illatot.

Zsálya nő egy cserépben a szabadban.

Zsályanövény termesztése

A zsálya fás szárú, évelő gyógynövény az 5-8. Zónákban, enyhébb éghajlaton egész évben betakarítható. Közös kerti zsálya (Salvia officinalis) ezüstzöld színű, és a legjobb ízű a főzéshez. A zsályának sok vonzó fajtája is van, amelyeknek lila, tarka vagy háromszínű levele van.

Zsálya mint kísérő üzem

A zsálya csodálatos kiegészítője minden kertnek, mind gyógynövényes, mind kulináris felhasználása, mind pedig kerti segítőként. Még akkor is, ha nem főzöl zsályával, fontolja meg a zöldségtapaszba való ültetését társnövény hasznos rovarok vonzására és a kártevők megelőzésére. Virágzásakor az illatos virágok vonzzák a mézelő méheket és a pillangókat, míg a levelek erős aromája segít megakadályozni a babparazitákat, a sárgarépalegyeket, a káposzta vargákat és a káposztalégyeket.

Hogyan indítsuk el és telepítsük a zsályát

A zsályát beltérben kezdheti akár magból, akár dugványból. Sokan inkább vágásból induljon ki mert a zsálya olyan könnyen szaporítható, és a dugványokból a nagy, teljesen érett növények sokkal gyorsabban hozhatók, mint a magból.

A kertbe ültetéskor válasszon egy napos területet, és adjon a zsályanövényeknek 25-30 hüvelykes helyet az egyes növények között, hogy elegendő hely legyen a növekedésre. Ültessen zsályát nitrogénben gazdag, jól vízelvezető talajba és rendszeresen úgy, hogy soha ne száradjon ki teljesen.

A kertben növekvő zsálya.

Hogyan kell ápolni egy zsálya növényt

A növényt a virágzása után metszeni. Távolítson el minden elhalt fát, és vágja vissza a növényt a méretének felére. Ez ösztönzi az új növekedést, és a zsálya növény bokros és szép marad.

Sage szívós és könnyen telel. Egyszerűen adjon neki egy extra mulcsot a hidegebb hónapokban a védelem érdekében, ha a hőmérséklet csökken.

A zsálya betakarítása és tartósítása

Zsálya szárítás kültéri gyógynövény állványon

A zsálya friss főzéshez való betakarításához távolítsa el a leveleket vagy a szárakat, ha szükséges a receptekhez. Ha nagyszámú levelet kell szüretelnie, akkor megközelítse úgy, mint metszés. Vágja vissza a szárat a felére, hogy ösztönözze a bokrosabb növekedést, vagy távolítsa el a teljes ágakat az alapról, hogy elvékonyítsa a növényt. Ez lehetővé teszi nagy mennyiségű zsálya betakarítását, miközben megőrzi a növény alakját és egészségét.

Ha nagy termése van, vagy a későbbiekben szárazra akarja szárítani a zsályát, kösse kötegekbe a zsálya szárakat, és fejjel lefelé, jó szellőzés mellett tiszta, száraz helyen lógjon. Amikor a levelek teljesen megszáradtak, távolítsuk el a leveleket a szárakról (pelyhekké válnak össze), és légmentesen lezárt edényben tárolják. Dobja el a szárakat a komposzt halomban.

Mire használják a zsálya üzemet?

Használjon friss vagy szárított zsálya leveleket főzéshez, növényi szépségápolási receptekhez, vagy használjon gyógyteát főzni (valószínűleg érdemes hozzáadni egy kis mézet). Használhatja akár a kényelmetlen hibaharapások csillapítására is – egyszerűen törje össze a friss levelet, és óvatosan dörzsölje a leveket az érintett területre.

Ráadásul próbálja ki ezeket a receptötleteket a gyógynövény használatával:

Te is használja a zsályát szúnyogriasztóként a kötegek égetésével a tábortűzben, vagy hasznos eszközként használja a harcol a nátha ellen. Mint látható, ez a növény sokoldalú és könnyen termeszthető, így minden házikert számára kötelező.

További bejegyzések a gyógynövényekről:

Gyógynövény útmutató a zsályához


Forrás link


4 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok