Lenyűgöző henger hónolás technika házilag

Avatar Gadam | 2022.07.02. 1853 Views 0 Likes 0 Ratings

1853 Views 0 Ratings Rate it

Henger Hónolás Házilag

Ezt a lenyűgöző, házilag alkalmazható henger hónolási megoldást netes böngészés során találtam. Mindössze 3 eszköz szükséges hozzá.

Henger Hónolás Házilag

A hón készítése nagyon egyszerű. Három darabra lesz szükséged ahhoz, hogy egy DIY egyszerű élezőszerszámot készíts.

  • Szigetelőszalag (helyettesítheted a maszkolószalagot, de a ragasztószalag előnyösebb).
  • Egy fúrószár, amelyik méretezve van a lyukhoz, amivel dolgozol (kis lyuk nagyon kicsi fúrószár/nagyobb lyuk nagyobb fúrószár).
  • Csiszolópapír vagy Csiszolóvászon (nedves/száraz előnyösebb). A szemcseméretet az határozza meg, hogy milyen gyorsan szeretnéd eltávolítani az anyagot. De, ha először próbálkozol henger hónolással a jobb irányíthatóság érdekében használj finomabb szemcséket.

Hogyan hozd létre a hónolási eszközt?

Vágj egy rövid darab ragasztószalagot, annyit, hogy a fúrószárat körbeérje, és egy kis szalagszakasz maradjon a csiszolópapír/csiszolórongy mindkét oldalán. Vágj egy csíkot a csiszolópapírból/csiszolószövetből úgy, hogy a szélessége a fúrószár végétől kiindulva a fúrószár nagy részét befedje.

  1. A ragasztószalagot és a csiszolópapírt/csiszolórongyot úgy illeszd össze, hogy a szalag fele a szemcsés oldalon legyen.
  2. A szemcsés oldallal lefelé és a ragasztóval felfelé a bal oldalon helyezd el a fúrófejet a ragasztószalagra. (Nézd Meg a képet).
  3. Tekerd a fúrószalagot a fúrófejre, és nyomd rá a csiszolópapír hátoldalára.
  4. Tekerd a csiszolópapírt/csiszolószövetet az óramutató járásával ellentétes irányban a fúrószárra úgy, hogy a fúrószárat több csiszolópapírcsomagolás fedje.
  5. Ellenőrizd, hogy a becsomagolt fúrószár befér-e a hengerbe/lyukba, amelyet élezni szeretnél.
  6. Ha a sok csiszolópapír-tekercs miatt nem fog beférni, távolíts el egy csiszolópapír/csiszolórongy tekercset, és ellenőrizd le újra. Ismételd meg az eljárást, amíg nem fér be a hengerbe/lyukba.
  7. Ha illeszkedik, rögzítsd a fúrófejet a fúrógéphez.

Hogyan használd a házi hónolódat?

Tartsd biztonságosan a csiszolandó alkatrészt, és indítsd el a fúrót a hengerbe/lyukba helyezett csiszolóval. A köszörű mindig mozogjon a hengerben. Mozgasd fel-le a köszörűt úgy, hogy forgás közben a lehető legpárhuzamosabban érintkezzen a furat oldalával. Mozgasd a fúrófejet úgy, hogy az a furat teljes kerületén át. Ellenőrizd a furat illeszkedését, és ha szükséges, távolítsd el a csiszolópapír/csiszolószövet utolsó 50-60 milliméternyi részét, ha az elkopik vagy eltömődik. Így olyan lesz, mintha a köszörűdre új csiszolófelületet került volna.

 

Forrás. Képek és további instrukciók itt: A DIY Simple Honing Tool · My Busy Retired Life


1853 Views 0 Ratings Rate it