Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a sütő-szóda és a sütőpor még mindig jó-e?

Avatar admin | 2021.05.03. 35 Views 0 Likes 0 Ratings

35 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a cikkhez, amelynek címe: Hogyan állapítható meg, hogy a sütő-szóda és a sütőpor még mindig jó-e

Fénykép: EKramar (Shutterstock)

Egy adott pillanatban legalább egy nyitott szódabikarbónás doboz és egy nyitott kanna sütőpor van a kamrámban, és soha, soha nem tudom, hogy hány évesek. A sajttal vagy az almával ellentétben ezek az erjesztő szerek sem kínálnak vizuális jelzéseket arra nézve, hogy mikor „romlottak el”. Koruktól függetlenül ugyanúgy néznek ki, de csak így lesznek abbahagyta a munkát, lapos, kovásztalan süteményeket, süteményeket és gyors kenyereket hagyva nyomukban. Szerencsére két egyszerű teszt létezik, amelyek segítségével meghatározhatja mindegyik hatékonyságát.

Mint korábban megbeszéltük, mind a szódabikarbóna, mind a sütőpor kémiai kelesztők, de különböző módon működnek. A szódabikarbóna „tiszta nátrium-hidrogén-karbonát, ionos só, amelynek kémiai képlete NaHCO3. Természetesen lúgos (bázikus), pH-ja nyolc, és biztosítja a sav-bázis reakció „bázis” részét. ” A sütőpor viszont mind savas, mind bázikus összetevőket tartalmaz, amelyeket víz bevezetésével aktiválnak. Ha meg szeretné tudni, hogy a szódabikarbóna működik-e, be kell vezetnie valamilyen savhoz; a sütőpor teszteléséhez adjon hozzá kevés vizet.

A szódabikarbóna teszteléséhez, öntsön három evőkanál fehér ecetet egy tálba vagy csészébe, majd keverjen hozzá ½ teáskanál szódabikarbónát. Sütőporhoz, adjon ½ teáskanál sütőport három evőkanál vízhez. Mindkét esetben, ha az oldatok pezsegnek, akkor a kovász még mindig jó, és biztonságban érezheti magát a sütési törekvések során. Ha ők ne pezsgés, ideje újratölteni (és ezúttal írja be a dátumot az új csomagra) – bár ön helyettesítheti az egyiket a másikkal ha kovászos igényei súlyosak és azonnaliak. (Bármelyiket használhatja is tisztítsa meg és súrolja vele, feltéve, hogy a tisztítás nem függ a robusztus sav-bázis reakciótól.)

Ezt a bejegyzést eredetileg 2014-ben tették közzé. Teljesen átírták és 2021. május 3-án újraközölték a pontosabb információk hozzáadása és a jelenlegi Lifehacker stílusirányelveknek való megfelelés érdekében.


Forrás link


35 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok