Hogyan befolyásolhatja a szín a kocsi viszonteladási értékét (és miért árulja tovább a sárga a feketénél jobban)

Avatar admin | 2021.07.13. 0 Likes 0 Ratings

0 Ratings Rate it

Kép arról a cikkről, amelynek címe: Hogyan befolyásolhatja a szín a kocsi viszonteladási értékét (és miért árulja tovább a sárga a feketénél jobban)

Fénykép: Új Afrika (Shutterstock)

Egy nemrégiben készült tanulmány azt feltárja szín nagy tényező lehet az autó viszonteladási értékében –egy hármassal-évi amortizációs ráta, amely változhat 25% a színek között. A legmeglepőbb az, hogy a furcsa színek, mint a sárga vagy a narancs, valójában jobban teljesítenek, mint a hagyományosan „biztonságos” színek, mint a fekete vagy a szürke. De vajon a szín viszonteladó értékének nagy tényezőnek kell-e lennie a vásárlási döntés során? Nos, ez nem ilyen egyszerű – az értékcsökkenés tartományát torzítja a hiány, a modell típusa, és a fogyasztói ízlés megváltoztatása.

A biztonságos, unalmas színek nem bántanak és nem is segítenek

Szerint egy iseecars.com tanulmány, az autók három éven belüli értékcsökkenésének teljes tartománya, kizárólag a szín alapján, 20,4% és 45,6% között mozog.

Meglepő módon a népszerű színek, mint a fehér, a fekete és az ezüst, ennek a tartománynak a közepén vannak, míg a sárga, bézs (igen, bézs), és a narancs kínálja a legtöbb értéket. Miért lenne ez így? Ahogy Karl Brauer, az iSeeCars ügyvezető elemzője fogalmaz:

Itt egy kis önmegvalósító jóslat folyik, sok fogyasztó nem azért választja ezeket a mainstream színeket, mert kedvelik őket, hanem mert feltételezik, hogy mindenki más. Úgy tűnik, hogy a fehér, fekete és ezüst iránt nagy a kereslet, elemzésünk azonban megerősíti, hogy a homályosabb színek általában jobban megtartják értéküket, mint a közönséges és népszerű színek.

Az ötlet az, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel unalmas színekkel “biztonságosan játszanak”, amikor az autó új, különösen, ha később értékesíteni tervezik. A használt autók viszont sokkal olcsóbbak, ezért van értelme, hogy az emberek választhatják, amit választanak igazán mint abban a vásárlási forgatókönyvben, különösen, ha nem tervezik az eladását.

De a ritkabb színek kínálatának hiánya sem magyarázza teljesen az ellentmondást, mivel az eredmények meglehetősen változnak az autó gyártmányától függően, sőt a modellek között is. Például a narancs nem elterjedt szín, mégis a sportosabb terepjárók vagy a mutatós kupék körében népszerű –de további 10% -kal amortizálódik, ha a jármű szedán. (És csak azért, mert egy szín ritka, még nem jelenti azt, hogy nagyobb értéket garantálna, mivel a barna és az arany egyaránt kevés és alacsony kereslet).

AdditiÖsszességében egyes színekre nagy a kereslet az olyan autótípus-kategóriákban, amelyeknél hagyományosan alacsony az értékcsökkenés (például a kupék), és amelyek torzíthatják az általános eredményeket, és úgy tűnhetik, hogy egy szín népszerűbb, mint amilyen valójában. Tyson Jominy, alelnök data és analytics a JD Power-nél, magyarázza az Autoweek-nek:

A veszély abban rejlik, hogy az olyan jellemzők átlagához támaszkodunk, mint a szín, amely nem oszlik el normálisan a járművek és a szegmensek között. El kell különítenünk egy adott járművet, hogy meghatározzuk az ütközés színének elhasználódását. Hogyan hasonlít egy sárga F-150 a fekete F-150-hez vagy egy ezüst 911-hez és egy kék 911-hez? Itt azt tapasztaljuk, hogy a szín hozzáadhat vagy kivonhat egy rendelkezésre álló névleges összeget, talán akár pár száz dollárt.

Mennyit érdemes figyelembe venni a színben, ha autót vásárol?

Lehetséges, hogy néhány extra dollárt keres a jármű továbbértékesítésénél, ha stratégiailag kiválaszt egy színt, amely népszerű az adott modell számára. Például vásárolhat egy bézs színű teherautót, azzal a feltevéssel, hogy ez azóta is a legnépszerűbb teherautó színe, amint a New York Times rámutat, sok teherautó-tulajdonos kisvállalkozás-tulajdonos, amelynek semleges színre van szüksége a teherautó felirataihoz. Másrészt valószínűleg kevésbé lesz szerencséd üldözni egy jelenleg népszerű színt, mint például a sárga, mivel az ízlés könnyen megváltozik, mire készen állsz eladásra. (Remlítsd meg, milyen nagy volt a réce az 1990-es években?)

“A valóság az, hogy vásároljon bármilyen színt, gond nélkül” Jominy mondja. „A színnek rangsorolnia kell az egyéb tulajdonosi tényezőket, például a földrajzot, a jármű karbantartását, a dohányzást, a háziállatokat, a kisgyermekeket, vagy hosszú ingázási mérföldek. A különbségek olyan kicsik a kereskedési időben, és ha egy kereskedő nem kínál elegendő mennyiséget a kereskedelemben, mert feltűnő a színe, tegye fel autóját bármely országos használt jármű értékesítési csatornára, hogy privát módon eladhassa egy másik fogyasztónak.


Forrás link


0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok