Hogyan és mikor kell kifogni a legfényesebb bolygókat februárban

Avatar admin | 2021.02.07. 5 Views 0 Likes 0 Ratings

5 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Hogyan és mikor kell megfogni a legfényesebb bolygókat a kijelzőn február folyamán

Fénykép: Zavatski Illia (Shutterstock)

Az elmúlt két hónapban nagyon csodálatos dolgokkal kedveskedtek az éjszakai égbolton. A február viszont kissé csendesebb – különösen, ha a bolygókról van szó. Az öt bolygó közül, amelyeket általában szabad szemmel láthatunk (ezek a Vénusz, a Merkúr, a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz lennének), valójában csak a Mars lesz viszonylag könnyen észrevehető ebben a hónapban. Ez azért van, mert a másik négy bolygó elég közel a naphoz fog lógni.

De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem láthatja ezeket. Íme, hogyan és mikor kell mindegyiket felfedezni, néhány tipp jóvoltából Joe Rao—Oktató és vendégelőadó a New York-i Hayden Planetáriumban, a Space.com-nak ír.

Higany

A Merkúr elkapására a hónap vége felé lehet a legjobb tét. Per Rao:

Higany február 8-án alsóbbrendű összekapcsolódáson megy keresztül (a Föld és a Nap között halad). Ezután kimozdul a reggeli égboltra, amely valószínűleg február utolsó hetében válik láthatóvá, nagyon alacsonyan van kelet-délkeleten, és két másik bolygót is összekapcsol a felkelő nap tükréből: a Szaturnusz és a Jupiter.

Vénusz

Rao szerint lehet, hogy elmulasztottuk az esélyünket, hogy megnézzük a Vénuszt februárban, de ez visszatér:

Vénusz csak a hónap első napjaiban lehet bepillantani nagyon alacsonyan a keleti-délkeleti horizont fölé, csak rövid ideig napkelte előtt. De hamarosan eltűnik a nap vakító fényében, amikor március 26-án a magasabb szintű együttállás felé tart.

Mars

Nem csak a Mars lesz látható, de nem is kell túl későn maradnunk, hogy lássuk, Rao azt mondja:

Mars, a februári magányos bolygó, amely jól látható, napnyugtakor a meridián közelében van, éjfélig látható. A Kosból a Bikába 23-án átkelve ez a bolygó lassan +0,5-től +0,9-ig terjed.

Jupiter

Várjon a hónap közepéig, hogy bepillanthasson a Jupiterbe, Rao megjegyzi:

Jupiter a hónapot túlságosan a nap közelében kezdi, hogy látható legyen. Február 14-én „lehet” az a reggel, amikor megpróbálkozhat az első reggeli megtekintésével; nagyon alacsonyan kezd feltűnni a keleti-délkeleti horizont közelében, legalább fél órával a napkelte előtt.

Szaturnusz

A Szaturnusz észlelése is némi türelemmel, Rao szerint:

Szaturnusz mint a Jupiter a napfénybe rejtve kezdi a februárt. A hónap második felében a hajnali alkonyatkor lassan a látótérbe kerül.

Boldog bolygó vadászat!


Source link


5 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok