Hogyan használják az eszközök a Wi-Fi-t a fizikai tartózkodási hely meghatározásához

Avatar Gadam | 2021.01.18. 27 Views 0 Likes 0 Ratings

27 Views 0 Ratings Rate it

Európa az űrből nézve éjjel.
NicoElNino / Shutterstock.com

Tudta, hogy laptopok és egyéb eszközök nélkül GPS hardver meghatározhatja a pontos fizikai tartózkodási helyét – csak egy Wi-Fi rádióval? Így működik a modern „Location Services” gyakran figyelmen kívül hagyott szolgáltatása.

A „helymeghatározó szolgáltatások” több, mint GPS

A modern operációs rendszerek – köztük az iOS, az iPadOS, az Android, a Windows 10, a macOS és a Chrome OS – saját „Location Services” rendszerekkel rendelkeznek.

Amikor egy alkalmazás – például egy térkép vagy navigációs alkalmazás – az Ön tartózkodási helyét akarja kérni, akkor nem csak közvetlenül hozzáfér a készülék GPS-rádiójához. Ehelyett megkérdezi az operációs rendszer „Helyszolgáltatásait”, hogy hol van.

A modern helymeghatározó rendszerek sokféle technikát alkalmaznak az Ön tartózkodási helyének megtalálásához. A GPS az egyik ilyen technika. De ha a GPS-jel vagy a GPS-hardver nem érhető el – vagy éppen túl lassú -, a Helyszolgáltatások más trükkökkel járnak.

Például, ha az eszköznek van mobiljele, akkor a mobil tornyokból érkező jelek alapján háromszögbe állíthatja az Ön tartózkodási helyét. A közeli három különböző mobil torony relatív jelerőssége alapján meglehetősen pontosan meg tudják tippelni az Ön tartózkodási helyét.

Van azonban még egy technika, amelyet kihasználhatnak: a közeli Wi-Fi hozzáférési pontok beolvasása.

Az Ön IP-címe csak általános helyet ad meg

A Google Maps fizikai helyhozzáférést kér a Google Chrome-ban Windows 10 rendszeren.

Nagy eséllyel látta ezt működés közben. Tegyük fel, hogy webböngészővel ül a laptopnál, és egy webhely kéri az Ön tartózkodási helyét a böngészőben. Megadja a hozzáférést, és nagyszerű, a weboldalnak most megvan az Ön pontos helye. Gyakran elég jó kitalálni a címét, bár előfordulhat, hogy egy-két épület el van zárva.

De a laptop valószínűleg nem rendelkezik beépített GPS-szel, akkor hogyan tudta az a weboldal ilyen pontosan meghatározni a fizikai címét?

Nem, nem a tiéd IP-cím. Ha egy webhelynek hozzáférést ad a tartózkodási helyéhez, miközben Wi-Fi nélküli asztali számítógépet használ (vagy Ethernet-kapcsolattal rendelkező és letiltott Wi-Fi-t használó laptopot), csak egy általános becslés jelenik meg a tartózkodási helyéről. Például láthatja a várost, az államot és az országot, de semmit nem egészen a GPS pontos utcaszintjéig.

ÖSSZEFÜGGŐ: Láthatják-e a webhelyek az Ön fizikai tartózkodási helyét?

Hogyan adhatja el a Wi-Fi az Ön tartózkodási helyét

Így működik a „Wi-Fi helymeghatározó rendszer”: A készülék beolvassa a közeli Wi-Fi hozzáférési pontokat, és létrehoz egy listát azokról, valamint a relatív jelerősségről az aktuális tartózkodási helyén. Ezután kapcsolatba lép az online szerverekkel, amelyek lényegében tartalmazzák a világ minden táján található Wi-Fi hozzáférési pontok és földrajzi elhelyezkedésük listáját.

Az adatbázis nem csak a Wi-Fi hozzáférési pontok listáját tartalmazza (SSID-k). Az adatbázis tartalmazza ezen hozzáférési pontok egyedi MAC-címeit (BSSID), amelyek általában nem változnak – még akkor sem, ha a Wi-Fi hálózat látható neve megváltozik.

Ha összehasonlítja a közeli Wi-Fi-hálózatok ezen listáját a hozzáférési pontok és helyeik ismert listájával, a Helyszolgáltatások kitalálhatják az Ön releváns tartózkodási helyét. És összehasonlítva a különféle Wi-Fi hálózatok relatív jelerősségét, a Helyszolgáltatások háromszögbe szabhatják az Ön tartózkodási helyét, és gyakran pontosan meghatározhatják a tartózkodási helyét, mintha GPS-t használna.

Az eszközök letölthetik és gyorsítótárba is tehetik ezeket az adatokat. Például, ha tudják, hogy egy adott városban tartózkodik, letöltheti és tárolhatja a Wi-Fi-információkat az adott városban és környékén, hogy könnyebben megtalálhassa tartózkodási helyét, még akkor is, ha nincs hálózati kapcsolata a ellenőrizze az adatbázist.

De honnan származik a Wi-Fi adatbázis?

A Helyszolgáltatások beállítása és a felelősség kizárása az iPhone Beállítások alkalmazásában.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt a Google volt adatok gyűjtése a Wi-Fi hálózatokról az Utcakép autóival. Miközben ezek az autók körbejártak és fényképeket készítettek kirakatokról, házakról és utakról, a közeli Wi-Fi hálózatok után kutattak, és a Wi-Fi adatokat mentették a Helyszolgáltatásokkal való használatra.

De ez nemcsak a Google-re vonatkozik – az Apple, a Microsoft és más vállalatok saját helyszolgáltatási rendszerrel rendelkeznek.

Ezenkívül már nem az Utcakép autókról van szó. A Google Street View autói már nem közlekedhet mindenki Wi-Fi-jének átkutatásával adatbázisainak naprakészen tartása.

Ehelyett a készülékeibe épített Location Services szoftver folyamatosan adatokat küld, amelyek naprakészen tartják ezeket az adatbázisokat. Tegyük fel például, hogy Android-telefonon nyitja meg a Google Térképet. Erős GPS-jellel rendelkezik – nagyszerű, a telefon tudja, hol tartózkodik a GPS-en keresztül. Most a telefon átvizsgálja a közeli vezeték nélküli hálózatokat, és feltölti azok listáját az Ön jelenlegi tartózkodási helyével együtt a Google Helyszolgáltatások adatbázisába.

A Helyszolgáltatásokat mindenki folyamatosan frissíti az adatbázist aktuálisabb adatokkal. Természetesen a vállalatok azt ígérik, hogy ezek az adatok névtelenek és nem kapcsolódnak senkihez.

Például az Apple Helyszolgáltatások és adatvédelmi irányelvek így írja le egy iPhone-on:

„Ha a Helyszolgáltatások be vannak kapcsolva, az iPhone rendszeresen névtelen és titkosított formában elküldi a közeli Wi-Fi hotspotok és cellatornyok földrajzi címkével ellátott helyeit (ha ezt egy eszköz támogatja) az Apple számára, hogy ezt a tömeget növelje. forrásokból származó adatok a Wi-Fi hotspot és a cellatorony helyszíneiről. ”

Mi a helyzet az adatvédelemmel?

A Wi-Fi hozzáférési pont neve és címe definíció szerint nyilvános. A vezeték nélküli útválasztó folyamatosan továbbítja ezeket az információkat minden olyan eszközre, amelynek fontos a hallgatása a közelben.

Ismét az adatbázisok csak egy listát kapnak a közeli hálózatokról, egyedi azonosítóikról és fizikai helyükről. Nem kapnak információt arról, hogy ki használja ezeket a hálózatokat, vagy milyen adatokat továbbítanak a WI-Fi-n keresztül. Nem kapnak olyan jelszavakat, amelyeknek az embereknek csatlakozniuk kell ezekhez a hálózatokhoz.

A modern operációs rendszerek megakadályozzák, hogy az alkalmazások és webhelyek hozzáférjenek ezekhez az adatokhoz, hacsak Ön nem engedélyezi őket. Egy webhely vagy egy alkalmazás nem csak a közeli Wi-Fi hálózatok listáját tekintheti meg, és ezt a számítást egyedül elvégezheti. Meg kell kérnie a böngészőjétől vagy az operációs rendszerétől az Ön tartózkodási helyéhez való hozzáférést, és Ön elutasíthatja a kérést. Te maradsz az irányítás alatt.

(Természetesen az asztali szoftverek, amelyek teljes hozzáféréssel rendelkeznek az operációs rendszerhez – például a hagyományos Windows asztali alkalmazások – közvetlenül elérhetik a Wi-Fi-adatokat. A webhelyekhez, mobilalkalmazásokhoz és a Windows 10 UWP keretrendszerével írt alkalmazásokhoz nem férhet hozzá információ.)

Mi van, ha nem szeretné, hogy a Wi-Fi az adatbázisokban legyen?

Ha meg akarja akadályozni, hogy saját eszközei feltöltsenek információkat a közeli Wi-Fi-hálózatokról, akkor le kell tiltania a Helyszolgáltatásokat. Azonban a közeledben lévő emberek szinte biztosan használják a Helyszolgáltatásokat a telefonjaikon, és eszközeik feltöltenék ezeket az adatokat.

Ha szeretné, megakadályozhatja saját vezeték nélküli hozzáférési pontjának rögzítését egyes Location Services adatbázisokban. Nak nek leiratkozhat a Google Helyszolgáltatások adatbázisáról, A Google kéri, hogy adja hozzá a „_nomap” szót a vezeték nélküli hálózat neve vagy SSID végéhez. Például, ha a hálózata jelenleg „Saját hálózat”, akkor módosíthatja „Saját hálózat_nomap” értékre.

A Google azonban megjegyzi, hogy ez csak a Google saját Helyszolgáltatások adatbázisát fogja érinteni – előfordulhat, hogy más szolgáltatók nem működnek ugyanúgy. Ezt meg kell vizsgálnia, ha törli a többi Location Services adatbázisból is.

Szerintünk nem szükséges, de van rá lehetősége.
Source link


27 Views 0 Ratings Rate it