Hogyan készítsünk salátagömbös ültetvényt egész nyáron az egyszerű salátákhoz

Avatar Gadam | 2021.04.14. 76 Views 0 Likes 0 Ratings

76 Views 0 Ratings Rate it

Ha valaha is termesztett virágot, jó eséllyel lógott egy kosarat. A függesztett kosarak létfontosságúak mindenféle kertész számára, nem csak azért, mert helyet takarítanak meg a levegőben való felfüggesztéssel, hanem azért is, mert rendkívül egyszerűvé teszik mindenféle gyönyörű növények termesztését.

Saláta földgömb ültető bemutatók egy kollázs fotón.

Azonban tudta, hogy a függő kosarak nem csak a virágoknak kedveznek, de a leveles zöldségek termesztéséhez is nagyon hasznosak? Ezeket az egyszerű tippeket követve könnyen elkészíthet egy leveles zöld függesztett kosarat – más néven saláta gömböt vagy saláta kosarat. Ehhez nem kell sok idő – egy vagy két óra elegendő egy gyönyörű és funkcionális saláta földgömb létrehozásához otthonában.

Hogyan készítsünk salátagömböt: 8 egyszerű tipp

A saláta az egyik legkönnyebben termeszthető dolog, és számomra a legszórakoztatóbb. A saláta földgömb rengeteg szórakoztató és ideális mindazok számára, akik fajtára vágynak, de nincs rengeteg helyük a növekedésre. Ez az egyik kedvencem gyorsan növekvő zöldségek. Gyorsan és könnyen növekszik, és ideális egy kezdő kertész számára.

Még az is szerepelhet a listán ételek, amelyeket vízben termeszthet, de nekem ez a módszer tetszik a legjobban. Hosszabb távon sokkal több terméssel könnyebb.

1. Gyűjtse össze anyagait

saláta palánták

Mielőtt elkészítené a salátagömbjét, az első lépés az anyagok összegyűjtése lesz. A legtöbbre szüksége van a helyi dollárüzletben, valamint a kertészeti ellátó központtal.

Szüksége lesz egy hagyományosra függő kosár (vásároljon teljesen zárhatót, ha a salátát gömbös vagy földgömbszerű módon szeretné termeszteni, vagy nyitottat, ha inkább hagyományos függesztett kosárültetőt szeretne).

Szüksége is lesz saláta magok vagy palánták, néhány cserepes talaj, és sphagnum moha. Vásárlás közben nem rossz ötlet, ha egy hosszú nyakú öntöződobozt is felvesz, hogy elérje az ültetvényét.

2. Réteg talaj és moha

kör zöld moha

Kezdje úgy, hogy a mohát legalább tíz percig vízben áztatja. Hagyja, hogy az extra víz kifolyjon a mohából – nem kell összenyomni. Ehelyett csak hagyja, hogy természetes módon lefolyjon a mosogató fölött. Ezután kezdje el rétegezni a mohát és a talajt az ültetvényében. Csomagoljon legalább egy hüvelyk vastag moharéteget, majd adjon hozzá egy hüvelyk talajt a tetejére. Folytasd, amíg a vetőgéped körülbelül félig meg nem telik.

Nem akarsz fikázni a rétegekkel? A salátát közvetlenül mohagolyóba is ültetheti. A legtöbb kertészeti központban mohagömböt vásárolhat. Rétegzés helyett csak egy hüvelykes lyukakat kell fúrnia a mohagolyóba egy csavarhúzó fejével vagy akár csak az ujjával. A lyukakat egyenletesen helyezi el, és a salátát a lyukakba ülteti.

Szeretne több konténer stílusú növényt? Nézze meg a legjobbak listáját zöldségeket konténerekben termeszteni.

3. Ültesse el magjait vagy palántáit

kézben tartva a kis saláta palántát

Ezután távolítsa el a saláta palántáit az edényeikből (vagy nyissa ki a magcsomagját). A fejes salátát vízszintesen a talajra fekteti, a leveleket a kosarak nyílásain átfűzi. Alternatívaként szétszórhatja a magokat az ültetvényben. Akárhogy is, csak tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a magokat vagy a növényeket egyenletesen helyezze el a kerület mentén, hogy a növények a kosár drótjának hézagain keresztül kerüljenek ki.

4. Folytasd addig, amíg a vetőgéped meg nem telik

fejes saláta gömb vagy földgömb


byjukshy_farms

Ha több helye van az ültetvényében, ne féljen attól, hogy továbbra is salátával, magvakkal, talajjal vagy mohával rétegezzen. Ügyeljen arra, hogy a palánták gyökerei teljesen eltakaródjanak. Hagyjon körülbelül egy centit a kosár tetején.

Ha ilyen típusú ültetést élvez, akkor ezek a tippek is tetszhetnek kihasználva a raklapkertet. Ez egyedülálló módja a sokféle zöldséggel rendelkező kert létrehozásának.

5. Töltse ki az utolsó réteget, és csatolja a tetejét

saláta palánta talajjal a lapát mellett

Az utolsó hüvelykben adjunk hozzá még egy réteget mohát és még több cserepes talajt, ha szükséges. Ha azt tervezi, hogy egy felső burkolatot rögzít a függesztett kosárhoz, folytassa, és akassza be most. Adjon még talajt, mohát és salátát, ha szükséges, hogy a maradékot feltöltse.

6. Függessze meg Ültetőjét

saláta földgömb vagy labda lóg

Most itt az ideje, hogy rögzítse a vetőgép láncait és felakassza. Győződjön meg arról, hogy a moha és a talaj ép és jól be van csomagolva, majd az esetleges felesleget húzza a kosár drótjára, hogy rögzítse a mohát. Alaposan öntözze meg kosarát, hagyja, hogy kifolyjon, majd akassza fel egy biztos horogra, napos helyen (ideális esetben olyanra, ahol nincs sok szél).

Szeretem ezeket használni falra szerelhető horgok a kertem falaihoz vagy az otthonomon kívül. Használhatja ezeket is pásztorok akasztós akasztók hogy ezeket az egész ingatlanban, és a kertjétől vagy otthonától távol helyezze el.

7. Hajlamos a salátára

nedves zöld saláta

Nem sokat kell tennie a saláta földgömb gondozásáért. A legtöbb esetben csak rendszeresen kell részleges napfénynek és víznek adnia. Nem szükséges trágyázás – és a gyomlálás sem, ha a salátát ilyen egyedülálló módon termeszted.

A salátagolyó öntözéséhez hasznos lehet, ha locsolókanna helyett spray-palackot használ. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy vizet juttasson az összes salátanövényéhez anélkül, hogy túl telítené őket – naponta egyszer vagy kétszer enyhén ködösíti a leveleket, nem pedig vízzel öntötte el őket, amikor fonnyadtnak és száraznak tűnik.

Bármelyik lehetőséget is választja, mindenképpen reggel öntsön öntözést, hogy a leveleknek legyen ideje kiszáradni az éjszaka előtt.

Ha akar, akár néhány kísérő növényt is elültethet a salátájával, például árvácskákat vagy nasturtiumokat. Ezek segítenek távol tartani a levegőben található kártevőket, és egy újabb termést is hozzáadnak a színes salátához való betakarításhoz.

8. Betakarítsd a termést

betakarított saláta golyó

Amint megjelennek, elkezdheti a saláta leveleinek betakarítását. A betakarítás legjobb ideje az első dolog reggel, mielőtt túl meleg lesz, de miután a harmat megszáradt a növényeken.

Mindaddig, amíg egyszerre nem vágja le a növény több mint egyharmadát, képesnek kell lennie arra, hogy folyamatosan betakarítsa a növényeket több hétig vagy hónapig. A leveleket frissen használhatjuk egy salátában, vagy legfeljebb három napig hűtőszekrényben tárolhatjuk. Ne felejtsen el öntözni minden egyes betakarításkor!

Miért kellene ma elkészíteni egy salátagömböt?

kis salátapalántákkal beültetett salátagolyó

A saláta földgömbön való termesztése intelligens módszer a korlátozott ültetési hely maximális kihasználására – ugyanakkor maximalizálja a betakarítást. A salátagömbök tömörek és könnyen ápolhatók, az alkalmi öntözés mellett nagyon kevésre van szükségük.

Ez a fajta ültetőgép megtartja a salátát a föld felett és távol – és távol az éhes kis rágcsálók, például nyulak, csigák és meztelen csigák szemétől és fogaitól.

Nincs gyomlálás, nem műtrágyázás és nem felhasználás? Nyertesnek tűnik!

További kertészeti hackek és tippek
Forrás link


76 Views 0 Ratings Rate it