Hogyan lehet megmondani, ha a régi festék elromlott

Avatar admin | 2021.04.30. 62 Views 0 Likes 0 Ratings

62 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a cikkhez, amelynek címe: Hogyan lehet megmondani, ha a régi festék megromlott

Fénykép: IkeHayden (Shutterstock)

A nappali falamat díszítő festék világossárga árnyalatú, „Citromjég” néven ismert. Tökéletesen működik a dekorációmmal, és hatalmas lépést jelent a körömvirág színéhez képest, amely akkor volt, amikor beköltöztem. A festés óta eltelt évek alatt a maradék festéket a szekrényemben tartottam, hogy apró horzsolásokra és kaparja és frissen nézzen ki a falam. De meddig számíthatok a tartalékkészletem tartósságára?

Úgy tűnik, hogy egy festékdoboznak örökké kell tartania. Mint azt a babkannát, amelyet szüleid Y2K óta felhalmoznak, légmentesen lezárt dobozban tárolják, és a fedél be van csukva. És ez csak egy csomó vegyszer; hogy lehet valaha rosszul? Nos, a szakértők szerint a festéknek valóban van eltarthatósága – mégis, amikor kinyitom az éves festékemet, és felkavarom, teljesen újnak tűnik számomra. Szóval hogyan lehet megmondani, mikor van ideje kidobni a régi festéket és elővenni egy új kannát? Íme néhány jel, amely megmondja, hogy a festéked mikor éri el a fénykorát.

A számok szerint

Ha hozzám hasonlóan nem nézheted meg, hogy a festék jó-e, akkor érdemes azt feltételezni, hogy egy bizonyos idő elteltével túllépte a felhasználhatósági dátumot. Lucas London, vezérigazgató és a tervezőhely társalapítója Nyalás, mondta Igazi otthonok a festéket ideális esetben a felbontástól számított hat hónapon belül fel kell használni. Hosszabb ideig a festék elveszítheti a fényét, és a tapintási kísérletei nem fognak beleolvadni a falba, és előfordulhat, hogy nagyobb felületet kell festenie.

A festékdoboz címkéjén a szín elkészítéséhez használt képlet mellett fel van tüntetve a keverés dátuma. Ha több mint hat hónap telt el, és inkább új konzervdobozt vásárol, mint azt, hogy többször is át kell festenie, dobja el a festéket, de mentse el (vagy készítsen képet) a címkéről, így megkaphat egy másik konzervet ugyanabból a márkából. ugyanúgy.

Ez a hat hónapos élettartam sem garancia; mint Fogyasztói jelentések jegyzetek, „A megmaradt latexfesték évekig, akár egy évtizedig is eltarthat, vagy csupán hónapok alatt elromolhat.” Tehát, hogy megtudja, jó-e vagy sem, fel kell nyitnia és meg kell néznie – vagy szimatolnia.

Figyelje az állagot és az illatot

Amikor kinyitja régi konzervdobozát, vegye figyelembe a festék szagát (nem, nem azt mondom, hogy fújjon festéket). Ha a festék a … festék megszokott kémiai szagát árasztja, akkor rendben kell lennie. Az otthoni útmutató webhely szerint azonban SFGate ha szúrós, avas szagot érez, a festék megromlott és fel kell dobni.

A következetesség is számít: észreveheti, hogy vastag, gumiszerű vagy olajos réteg emelkedett a tetejére. Alaposan keverje össze a folyadékot egy festékkeverővel; ha simán összekeveredik és 10-15 perc múlva is így marad, akkor valószínűleg jó, jegyzi a Consumer Reports. Ha az olaj és a festék újra elválik, vagy egyáltalán nem keveredik össze, de inkább csomós, túrós tejre hasonlít, akkor nincs megtakarítás.

Még a bontatlan festékdobozok eltarthatósága is eltérő

Mi lenne, ha veszel egy kannát, de soha nem keveredne össze? Lakberendezési oldal HomeStars megjegyzi, hogy a bontatlan akril- és vízbázisú akrilfesték akár tíz évig is eltarthat, míg az olajalapú festékek akár tizenötig is eltarthatnak. „A bontatlan festék fenntartja a folyadékok és a félszilárd anyagok arányát, ezért jó, ha hosszú idő után használjuk. Amint a kannát kinyitják és levegőnek teszik ki, ez az arány kezd változni ”- magyarázzák.

A festék helye befolyásolhatja annak élettartamát

A festéket hűvös, száraz helyen kell tartani, és megfelelően le kell zárni úgy, hogy a fém kupakot egy gumi kalapáccsal vissza kell kalapálni (nem akarja használni a szokásos kalapácsot, mert az be tudja horpadni a fedelet, így a doboz újra kinyílik. fájdalom). Annak érdekében, hogy a festék friss maradjon, lakberendezési kereskedő Igazi érték azt tanácsolja, hogy a fedél visszahelyezése előtt helyezzen műanyag csomagolást a doboz nyílására. Ezután tárolja a kannát fejjel lefelé, hogy megakadályozza a levegő bejutását. (Valószínűleg az akar lenni igazán bízva abban, hogy biztonságosan bezárta a tartályt, mielőtt megkísérelte.)

A TrueValue megjegyzi annak fontosságát is, hogy a festéket tartsa szélsőséges hidegtől vagy hőtől. Ha a hátsó verandán hagyta, egy fészerben, egy fűtetlen garázsban, vagy bárhol másutt, ahol ki volt téve az elemeknek, akkor a festék kémiai összetétele megváltozhatott, ami használhatatlanná tette.

Miután felfedezte, hogy a festék nem menthető, mindenképpen tegye meg megfelelően dobja el. Praktikus ember Bob Vila azt javasolja, hogy fűrészport adjon a kannához a maradék festék kiszáradásához, és vegye fel a kapcsolatot a helyi hulladékkezelővel, hogy környezetbarát módon találja meg a doboz ártalmatlanítását.


Forrás link


62 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok